HEEFT HET PAPIEREN BOEK NOG EEN TOEKOMST? (1)

december 4, 2011 at 8:24 am 4 reacties

door Tom Ronse

(Dit is het eerste deel van een occasionele serie – het stuk dat Guido Lauwaert niet lang geleden in het Salon publiceerde https://salonvansisyphus.wordpress.com/2011/10/31/de-moord-op-de-roman/,  kan als proloog dienen.)

Voor mensen van mijn generatie  die volwassen werden zonder ooit een computer gezien te hebben, laat staan een I-pad, I-phone  of e-reader, kan bovenstaande vraag absurd lijken. We kunnen ons geen wereld zonder boeken voorstellen, tenzij in brave new world-achtige nachtmerries. Maar voor wie nu geboren wordt, zal het later misschien absurd lijken dat we anno 2011 nog zulke gigantische hoeveelheden bedrukt papier consumeerden.

Zelfs Arthur Shulzberger, de baas van de New York Times, zei vorig jaar in een toespraak dat het verdwijnen van de gedrukte krant geen ‘if’ maar een ‘when’-vraag is.  Wat de venerabele Times betreft, zou die ‘when’ al in 2015 een antwoord krijgen.  Als de gedrukte pers een dinosaurus wordt, is het gedrukte boek  dan niet evenzeer met uitsterving bedreigd? Zullen uitgeverijen, boekhandels en bibliotheken verdwijnen? En wat staat er te gebeuren met kunstvormen die met het gedrukte boek zijn ontstaan en groot geworden zoals de literaire roman of het stripalbum? Kunnen die gewoon op een andere drager overspringen of gaan ze iets anders worden? Roept het internet nieuwe kunstvormen in leven? Op deze vragen wil ik in deze serie een antwoord zoeken. Ik hoop dat andere salonbezoekers hun duit in het zakje zullen doen.

Voor mij is er geen twijfel. Ik heb liever een boek in mijn handen dan een Kindle. Ik kijk liever naar bedrukt papier dan naar een scherm.  Uit een recente peiling van 4000  Vlamingen (‘Boekbarometer 2011’, zie De Morgen 2/11/2011) blijkt dat de meesten onder ons daar net zo over denken. 84 % van de ondervraagden  zei een gedrukt boek te verkiezen boven een e-boek. Zelfs drie kwart van de jongeren (12 tot 18 jaar) was het daarmee eens. Een op vier van de gepeilden had overigens nog nooit van een e-boek gehoord.

Volgens hetzelfde artikel heeft het e-boek in Vlaanderen nog maar 0,6% van de boekenmarkt ingepalmd maar dat cijfer zou tegen 2015 stijgen naar 9,6%. Hoe lang zal het duren eer de verhoudingen zijn omgedraaid en het gedrukte boek zich met 0,6% moet tevreden stellen?

Volgens  Nicholas Negroponte, een MIT-prof en new media-enthousiasteling, kan dat snel gaan. In de VS kopen mensen die een e-reader bezitten al twee keer zoveel boeken als de rest, beweert hij in een artikel in Globalpost.com, getiteld “The paper book is dead. Long live the narrative”.  Aan diegenen die deze evolutie erg vinden, vraagt hij  even stil te staan bij de noden van de kinderen en vooral van kinderen in verre, arme streken.

Het gedrukte boek is een rem op hun ontwikkeling, argumenteert Negroponte.  “Het laatste wat deze kinderen nodig hebben zijn fysieke boeken. Ze zijn te duur, te zwaar, ze zijn te snel gedateerd en slechts in beperkte mate sharable [het Nederlandse ‘deelbaar’ klinkt hier niet juist –TR]. Ze vergaan in vochtige klimaten en voor elke 320 boeken verdwijnt er een boom en wordt er zo’n  5 ton CO2 de lucht ingespuwd.”

Dat is krankzinnig, vindt Negroponte. “De enige manier om boeken te geven aan de twee miljard kinderen op de wereld is electronisch. Je kunt hen niet electronisch voeden of kleden maar je kunt wel onderwijzen en hoop geven met die gewichtsloze, omvangloze en vrijwel kosteloze 1’s en 0’s.”

Het is een sterk argument. Maar toch houdt het papieren boek nog enkele stevige troeven in handen. Daarover wil ik het hebben in een volgende post.

Negroponte’s artikel vindt u HIER

Entry filed under: boeken, Media, Samenleving. Tags: , , , .

Wordt het inflatie-gevaar overdreven? ZWARTE PIET EN DE SCHOORSTEENMAATSCHAPPIJ

4 reacties Add your own

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: