HET NATIONALE ORGASME VAN NEDERLAND HEET ELFSTEDENTOCHT

januari 31, 2012 at 11:51 am 4 reacties

door Bert Wagendorp

Er is maar één ding leuker dan de Elfstedentocht, en dat is erover speculeren, schrijft Volkskrant-columnist Bert Wagendorp.

Het wetterskip Fryslân heeft het Hooglandgemaal bij Stavoren stopgezet en de spilsluizen bij Harlingen spuien niet meer. Er wordt min tien voorspeld en op de site van het Nederlands Dagblad stond een eerste reactie van de vereniging De Friesche Elf Steden.

Het is zover, Matthijs van Nieuwkerk verrichtte gisteravond in De Wereld Draait Door in aanwezigheid van de schaatsers Erik Hulzebosch en Erben Wennemars het startschot: de Elfstedenkoorts is officieel losgebarsten.

Volgens de vereniging is het nog te vroeg om te speculeren over de Elfstedentocht, maar daar gaat de vereniging allang niet meer over. Vorige week, toen Gerrit Hiemstra de vorstperiode aankondigde, begon meteen het speculeren. Er is maar één ding leuker dan de Elfstedentocht, en dat is erover speculeren. Wij laten ons door voorzitter Wiebe Wieling – nu nog volkomen onbekend, binnenkort wereldberoemd – niet vertellen wanneer het speculeren officieel mag beginnen. De Elfstedentocht is van hem, het speculeren van ons.

We weten hoe het gaat: straks duwt het door La Niña veroorzaakte Azorenhoog het Siberiëhoog de verkeerde kant op en kunnen we weer fluiten naar een Elfstedentocht. Hebben we geen tocht en ook niet gespeculeerd: volstrekt zinloze winter.

Wieling moet straks de rayonhoofden bij elkaar roepen en nu alvast de legendarische zin bedenken waarmee hij de zestiende Elfstedentocht zal aankondigen, een zin die kan wedijveren met de magische spreuken ‘It sil heve’ en ‘It giet oan’. De zin die hem linea recta naar het universum van zijn illustere voorgangers ingenieur Sipkema en Henk Kroes zal katapulteren.

Alle verloven zijn ingetrokken, de kistwerken moeten erin, alles wordt in gereedheid gebracht voor de noodzakelijke ijstransplantaties en de wakvorming door het eendengespuis dient genadeloos en met harde hand te worden aangepakt.

Ik verheug me nu al op de eerste beelden van een rayonhoofd aan de oever van een Friese vaart. Op de gretigheid van de Hilversumse verslaggever en de wanhoop van de ijskenner met zijn meetstok: anderhalve centimeter en wakken.

Het verlangen naar de Elfstedentocht is groot en heftig. Vijftien jaar is het alweer geleden sinds de laatste Tocht der Tochten werd verreden en elk Elfstedenloos jaar wordt de legende groter en de mythe mythischer.

Elfstedentocht heet ons gezamenlijk geluk, het nationale orgasme, de hemel van vaarten en meren waar geen andere problemen bestaan dan scheuren in het ijs en bevroren tenen. Nergens een eurocrisis te bekennen. De Elfstedentocht is onze favoriete droom, die zo nu en dan moet uitkomen.

Dit land wordt pas een warm land als de temperaturen onder nul zakken – voorbij min tien worden wij zorgeloze Brazilianen die de samba dansen met het dweilorkest.

In welk land hebben ze een meteorologisch instituut met een echt ijsgroeimodel? Uit dat schitterende staaltje van Nederlandse kennis en vernuft valt op te maken dat volgende week woensdag het ijs een dikte van vijftien centimeter zal bereiken. Vijftien centimeter moet het zijn.

Matthijs van Nieuwkerk vroeg aan Erik Hulzebosch of het ging gebeuren.

Gaat het gebeuren? Zullen we met z’n elf miljoenen staan te hossen op het bruggetje bij Bartlehiem? Zal het Hollandse chagrijn smelten tussen Franeker en Dokkum? Zal W.A. van Buren door zijn moeder aan de finish tot koning worden gekroond? Zal ons verlangen weer eens worden ingelost?

Het gaat gebeuren, zei Erik Hulzebosch.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6258/Bert-Wagendorp/article/detail/3146405/2012/01/31/Elfstedentocht-heet-ons-gezamenlijk-geluk-het-nationale-orgasme.dhtml

http://www.sportkroniek.nl/achtergrond/01Elfstedentocht/historie_elfstedentocht.html


Entry filed under: godsdienst, Media, Nederland, Samenleving. Tags: , .

HEEFT HET PAPIEREN BOEK NOG EEN TOEKOMST? (3) DE STAATSGREEP VAN DE PARTIJVOORZITTERS

4 reacties Add your own

 • 1. attie  |  februari 4, 2012 om 2:54 pm

  it sil heve !!!!!!

  Beantwoorden
 • 2. Trijn  |  februari 5, 2012 om 8:14 am

  It giet oan …!!!

  Beantwoorden
 • 3. Trijn  |  februari 5, 2012 om 8:22 am

  “Zal W.A. van Buren door zijn moeder aan de finish tot koning worden gekroond? Zal ons verlangen eindelijk eens worden ingelost?”

  Ja… want dan zakt de gehele Oranje bv spontaan door het ijs, we zijn gewaarschuwd, dus het plebs op de kant!!!

  Beantwoorden
 • 4. jefc  |  februari 5, 2012 om 5:27 pm

  Noot van JC:

  Voor niet-kenners van Nederlandse vorstenhuizen: W.A. van Buren is gewoon kroonprins Willem-Alexander. De naam Van Buren wordt geregeld door leden van het Oranjehuis aangenomen als zij zich ‘gewoontjes’ onder het volk begeven, incognito of daaromtrent. De kroonprins heeft in 1986 onder schuilnaam W.A. Van Buren in de Elfstedentocht geschaatst, officieel ook zonder hulp van buitenaf. Dat moet/kan toch niet zonder enig gesjoemel zijn gebeurd – hij was bv. geen lid van de Elfstedentochtvereniging, wat een vereiste tot deelname is. Maar alle berichten over bedrieglijke praktijken, bv. doorsteek via suipwegen om de tocht te verkorten, zijn intussen formeel ontkend. De volgende koning van Nederland zal een volwaardig schaatser zijn!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: