EXORCISME: GRIEKENLAND VAN DE KAART GEBRAND

februari 10, 2012 at 2:40 pm 7 reacties

door Jef Coeck

Jarenlang hebben ze ons lastig gevallen met hun stuitende drama’s, waarvan het epiteton Grieks geen toeval kan zijn. Met Trojaanse paarden, die de wereld van binnenuit vernietigden. Met hun flutverhaaltjes over goden en orakels waarin ze zelf niet geloofden. Met Olympische Spelen waarbij de winnaar geacht werd ‘in situ’ dood te vallen. Kortom, vergiftigde geschenken stapelden zich op, daar vanuit die vingerige archipel. De uitdrukking ‘Timeo Danaos et dona ferentes’ (ik vrees de Grieken als ze iets aan te bieden hebben) is niet bij toeval tot stand gekomen. Geloof mij, ik ben ooit ‘s in Athene geweest, op een tussenlanding. Dan weet je het wel.

Echter, rechtvaardigheid bestaat, al is ze eeuwen te laat. Wij van Europa – een Grieks concept, honni soit – zullen ons niet langer laten inpakken. Onze Centrale Bank, ons IMF, onze Eurogroep met de aanbeden Angela en haar mindere goden Sarko en Vanack, bezweren het gevaar en nemen wraak. Zoet! Zoet! Het zal ze lekker zuur opbreken, die Grieken in hun hangmatten. Lui en corrupt, erger nog dan Walen. Bij wijze van spreken, natuurlijk, maar toch.

Europa en de wereld hebben beslist dat Griekenland in de grond zinkt, dieper dan het Inferno van Dante. De Griekse burger ondergaat een kafkaëske transformatie tot worm. In het onderaardse treft hij geen voedsel aan, geen leeftocht voor lichaam en geest, geen soelaas voor pijn, alleen middelen om zich van kant te maken. Rijen galgenvelden liggen klaar, passanten worden aangemoedigd hun hoofd in de strop te steken. De hel is nabij, niet verder dan een stootje aan het koord. Wie dat verkiest kan ook op de zelfbediende elektrische stoel plaatsnemen, met ingebouwde schuif naar de eeuwige verdoemenis, een geschenk van bondgenoot Amerika.

Wat zal er van Griekenland overblijven, bovengronds? De haven van Piraeus, dat is zeker. En alle Grieks-ortodoxe kerken met hun bedienaars en volgers. Griekse politici, voor alle zekerheid ook Griekse kolonels, zullen hun beste krachten wijden aan de image-building van het land in de wereld. Zon, sirtaki en ouzo, meer moet dat niet zijn. Kom, toeristen, komt. Laat u niet afschrikken door een paar heethoofden die Molotov tot zich hebben genomen.

Stop. Ik besef dat satire niet de aangewezen methode is om met dit onderwerp om te gaan. De verleiding was heel even te groot. Zullen we het dan verder op ‘klassieke’ informatie houden?
Hieronder volgen enkele fragmenten uit het nieuwe boek van Peter Mertens, een Belg, voorzitter van de veel verketterde Pvda+. Hoor ik daar iemand zeuren over ‘linkse rakkers’? Ga dan maar in Griekenland wonen, als je het daar beter vindt. (jc)

“De Griekse reders hebben de grootste handelsvloot ter wereld in handen: samen ruim 4100 schepen, goed voor 16 procent van de wereldhandelsvloot. Dat is meer dan de Japanners en de Chinezen. De Griekse rederijen verdienen meer dan de hele toeristische sector. In 2010 zagen de grote reders hun inkomsten stijgen tot 15,4 miljard euro. Het toerisme genereerde 9 miljard inkomsten. Toch vloeit van die rederij-miljarden haast geen cent naar de staat. De reders genieten sinds jaar en dag, via een netwerk van fiscale maatregelen, feitelijk een belastingvrijstelling. De fiscus kijkt hun rekeningen niet in. Elke Griekse miljonairsfamilie met aandelen in een rederij of in een maritiem consortium – samen zo’n duizend families – is op die manier vrijgesteld. De reders bewaren hun geld in Zwitserland of in Cyprus, in Liechtenstein of in Londen.”


“Het geld dat in Griekenland wordt verdiend, verdwijnt steeds sneller naar het buitenland. Vooral naar de veilige kluizen van Zwitserse banken, waar men geen vragen stelt. De Griekse miljonairs hebben in totaal al 280 miljard euro naar Zurich verkast, en nog eens evenveel naar andere buitenlandse banken. Een fiscale exodus ter waarde van 560 miljard euro; dat is het dubbele van het Griekse BBP, de jaarlijks geproduceerde rijkdom van het land. Dat veel landgenoten hun ziektekosten of elektriciteit niet meer kunnen betalen, dat meer en meer mensen honger lijden, trekken deze miljonairs zich geen moer aan. En dus krijg je een surrealistische situatie: aan de voordeur smeekt de Griekse regering de Europese Unie om nieuwe leningen en garandeert ze dat ze de allerlaatste centiem uit het werkvolk zal persen om die leningen terug te betalen. Terzelfdertijd slepen de miljonairs de rijkdom van het land via de achterdeur het land uit.”

“De orthodoxe kerk bezit het grootste vermogen van het land, op de staat na. Ze heeft meer dan negen miljoen aandelen in de Griekse nationale bank, ze bezit hotels, parkings, magazijnen, ondernemingen en 350 toeristische centra. Het kerkinstituut is met zijn 130.000 hectare bossen, velden, bergen en stranden meteen ook de grootste grootgrondbezitter van het land. Het levert de kerk jaarlijks miljoenen euro’s op en dat geld bleef tot voor kort belastingvrij. Toen in 2010 toch een taks werd geheven, weigerden sommige monasteries te betalen. Gechoqueerd gingen gelovigen voor de grootste kerk van Athene betogen met het spandoek: ‘Jezus heeft gezegd dat men moet delen’.” (PM)

Bovenstaande fragmenten komen uit het boek van Peter Mertens, ‘Hoe durven ze? De euro, de crisis en de grote hold-up’, EPO, 2011, 20 euro.
Een bespreking van het boek zelf volgt later.
Wie in deze fragmentjes dingen herkent, uit eigen land bv., kan dat melden in een ‘comment’ onderaan dit artikel. (jc)

Bovengronds Griekenland: de yachthaven van Piraeus

Entry filed under: boeken, Ekonomie, Europa, Samenleving, Satire. Tags: , , , , .

DE STAATSGREEP VAN DE PARTIJVOORZITTERS Verkiezingen voor Sukkels

7 reacties Add your own

 • 1. Bogaert  |  februari 10, 2012 om 3:33 pm

  Het is dus wachten op een ‘griekse revolutie’, maar dan een echte!

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  februari 10, 2012 om 3:54 pm

   Op een revolutie kun je niet gaan zitten wachten, André, dat weet jij beter dan wie ook. Groet,

   Beantwoorden
 • 3. jef lambrecht  |  februari 10, 2012 om 3:57 pm

  Is Europa niet een Fenicische prinses die op de Syrisch-Libanese kust door de Griekse oppergod werd ontvoerd?

  En is DSK niet net op tijd opgeruimd bij het IMF?

  Beantwoorden
  • 4. jefc  |  februari 10, 2012 om 4:08 pm

   Wie zal het zeggen, Jef. De ene stier is de andere niet.
   (En Tom Boonen heeft de Ronde van Qatar gewonnen, wist je dat?)

   Beantwoorden
   • 5. jef lambrecht  |  februari 10, 2012 om 4:59 pm

    Inderdaad. Hoe zou het komen dat hij daar zo goed kan koersen? Misschien moet ik dat vragen aan de kaartspelers van Cézanne.

 • 6. Tom  |  februari 11, 2012 om 7:14 am

  Hoe lang kan deze waanzin nog voortgaan? Mensen worden letterlijk de dood ingejaagd om meer geld vrij te maken voor de bezitters van kapitaal. Dat bleek uit een recente reportage in de New York Times over de staat van de ziekenhuizen in Griekenland. Door de bezuinigingen zijn al vele spoedafdelingen gesloten en de wachtlijsten voor operaties wordt er zo lang dat vele patienten sterven voor ze aan de beurt zijn. In vele hospitalen zijn er al derde-wereldachtige toestanden, tekorten aan de meest primaire dingen zoals verband enz. Die deftige heren en dames van het IMF,de ECB, etc zijn moordenaars. We worden geregeerd door gangsters.
  En denken ze nu echt dat de in overcapaciteit verzuipende wereldeconomie zich zal herstellen door overal de consumenten arm te maken? Ik heb nog geen enkele geloofwaardige analyse gezien die aantoont hoe dat mogelijk zou kunnen zijn. Wel heb ik al zeer logische artikels gelezen die bewijzen dat dit beleid onvermijdelijk is. Dat klopt maar enkel als men er van uitgaat dat een wereld gebaseerd op kapitaal en winst onvermijdelijk is. Dat wordt met de dag minder vanzelfsprekend.

  Beantwoorden
  • 7. Adrien Verlee  |  februari 11, 2012 om 6:05 pm

   Wie, o wie, heeft de toverdrank, de politici wijzer te maken?

   Ze lezen mee?

   Mooi, boter bij de vis dan. En het zal – om een gekend iemand te parafraseren – een super vette vis moeten zijn. Anders geloof ik er geen nano-letter van.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: