Verkiezingen voor Sukkels

februari 12, 2012 at 3:22 pm 2 reacties

De Amerikaanse verkiezingen zijn een toonbeeld van democratie, een model dat de wereld wordt voorgehouden. Dat is wat veel Amerikanen, president Obama incluis, graag willen laten geloven. Maar in werkelijkheid zijn de verkiezingen een bittere grap, vindt de befaamde Amerikaanse onderzoeksjournalist Robert Scheer:  een fopspeen voor goedgelovige sukkels.

Nu het Hooggerechtshof de beperkingen op campagnebijdragen heeft opgeheven zijn het de zogenaamde super PACs (Political Action Committees) die bepalen wie in het Witte Huis terechtkomt. Bedrijven kunnen nu via deze PACs ongeremd de campagne van hun voorkeurskandidaat financieren. De miljardairs verdelen smeergeld: wie het meeste krijgt maakt de meeste kans, de anderen zijn veroordeeld tot een bijrol. De Republikeinen juichen de nieuwe mogelijkheden die het Hooggerechtshof biedt toe, de Democraten volgen noodgedwongen.

“Nog een campagne te koop” blokletterde de bezadigde New York Times. De krant had het over de beslissing van de Obama-campagne om net als de Republikeinse tegenstanders het manna van het verkiezingsgeld via super Pacs op te rapen.  Twee jaar geleden gaf Obama in zijn State of the Union de operrechters er nog van langs vanwege hun beslissing om de sluisdeuren van de campagnefinanciering wagenwijd open te zetten. “De Amerikaanse verkiezingen moeten niet worden gefinancierd door de machtigste belangengroepen,” zei Obama toen. Nu geeft hij toe aan een praktijk die hij eerder een “bedreiging voor de democratie” noemde.  De Obama-campagne  stuurde een e-mail rond waarin wordt aangekondigd dat “Priorities USA Action,”  een democratische super PAC, fondsen zal proberen te verwerven voor de herverkiezing van de president.

Haim Saban

De mediamagnaat en vurige zionist Haim Saban komt daarbij in beeld als één van de belangrijkste donoren. In 2008 droeg Saban bij tot de campagne van Hillary Clinton maar weigerde na haar verlies alle steun voor Obama. Wellicht omdat Obama naliet de Israëlische regering effectief onder druk te zetten om toegevingen te doen aan de Palestijnen mag Obama nu wel op de miljoenen van Saban rekenen.

Tot dusver hebben de Republikeinse PACs 91 miljoen dollar verzameld, tegen een schamele 19 miljoen voor de Democraten. Dat is het argument van de Obama- campagne om de prinicpes overboord te gooien . “We zijn niet van plan  te strijden met één hand op de rug gebonden,” zei één van de campagneleiders van de president.

Maar het was Obama die vier jaar geleden zijn pact met de Republikeinse tegenkandidaat John McCain verbrak. Ze hadden lang vóór de campagne afgesproken om openbare financiering te aanvaarden en dus bijdragen uit de privésector te weigeren. Maar toen Obama massaal steun kreeg van onder andere bankiers op Wall Street ging zijn overeenkomst met McCain in de prullenmand.

Barack Obama in campagnemodus

In de huidige verkiezingen heeft Obama het voordeel van een zittende president met alle media-aandacht die het ambt meebrengt. “Hij had,”  zo schrijft Scheer “kunnen aantonen dat de Republikeinen met de vette bijdragen van de miljardairs de dienaars zijn van de 1 percent die de meeste anderen zoveel ellende hebben bezorgd.” In plaats daarvan verkiest hij met de Republikeinen wat nog rest aan Amerikaanse democratie af te breken.

Johan Depoortere

Het volledige artikel van Robert Scheer lees je hier.

Entry filed under: Uncategorized, VS. Tags: , , , , , .

EXORCISME: GRIEKENLAND VAN DE KAART GEBRAND LOVE HURTS

2 reacties Add your own

 • 1. jefc  |  februari 13, 2012 om 3:26 pm

  Goed, het is nu wel bewezen dat Obama zich op alle mogelijke wijzen heeft laten rollen en dat er geen verbetering in zicht is. Maar, stel ik ben Amerikaan. Of nee, ik ben Belg met stemrecht bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen (dat zou moeten kunnen, bij de keuze van het Opperhoofd van de Wereld). Moet ik dan voor zo’n afschuwelijke Republikein kiezen, of wat? Niet gaan stemmen helpt ook niet: absenteïsme speelt overal ter wereld in de kaart van de meest rechtse partijen.
  Misschien moeten we bidden voor Obama’s bekering? (jc)

  Beantwoorden
  • 2. Johan Depoortere  |  februari 13, 2012 om 4:03 pm

   Niet bidden maar actie voeren is het antwoord. Stemmen voor Obama ja en hem daarna onder druk zetten om zijn beloften na te komen. Dit is wat de historicus Howard Zinn daarover schreef – de zinnigste analyse van het Amerikaanse politieke systeem die ik ooit heb gelezen:

   “The U.S. presidential race, impassioned almost to the point of hysteria, hardly represents healthy democratic impulses.” 
    
   “Americans are encouraged to vote, but not to participate more meaningfully in the political arena. Essentially the election is yet another method of marginalizing the population. A huge propaganda campaign is mounted to get people to focus on these personalized quadrennial extravaganzas and to think, ‘That’s politics.’  But it isn’t. It’s only a small part of politics…”
    
   “The urgent task for those who want to shift policy in progressive direction – often in close conformity to majority opinion – is to grow and become strong enough so that that they can’t be ignored by centers of power. Forces for change that have come up from the grass roots and shaken the society to its foundations include the labor movement, the civil rights movement, the peace movement, the women’s movement and others, cultivated by steady, dedicated work at all levels, everyday, not just once every four years…”
    
   “So in the election, sensible choices have to be made. But they are secondary to serious political action. The main task is to create a genuinely responsive democratic culture, and that effort goes on before and after electoral extravaganzas, whatever their outcome.” [16] 
    
   Helaas heeft de verkiezing van een Democraat in het Witte Huis en vooral van een “progressieve” kandidaat vaak een demobiliserend effect. De vredesbewegingn is een typisch voorbeeld. Betogingen gezien tegen de oorlogen van Obama? Wie weet wordt het allemaal anders met de Occupybeweging die zich hopelijk niet zal aten inkapselen door de Democraten.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.471 andere volgers


%d bloggers liken dit: