GEEN SPEELRUIMTE

februari 21, 2012 at 8:46 am 2 reacties

Dit is eigenlijk een commentaar bij het vorige stuk, Jefs bespreking van Peter Mertens’ boek. Omdat het nogal lang is uitgevallen en ik er enkele prentjes bij wil zetten, plaats ik het hier.

Tom Ronse

Zich aantrekkelijk maken voor het kapitaal is een verplichting waaraan geen enkel land zich kan ontrekken. Vandaag minder dan ooit. Zoals water het laagste punt zoekt, vloeit het kapitaal naar waar het meest opbrengt, meest in waarde stijgt, of, in tijden waarin een deflatiespiraal dreigt zoals vandaag, minder waarde verliest dan elders. Om kapitaal aan te trekken (en kapitaalvlucht te voorkomen) moet een land dus proberen de kapitaalbezitters een betere of minstens gelijke winstverwachting voor te schotelen dan elders. Het doet dat door hen fiscale cadeau’s te geven, door de lonen aan te tasten, door op allerlei manieren ‘the cost to do business’ te verlagen. Het bezuinigt op de pensioenen en andere sociale uitgaven om het vertrouwen te versterken in het toekomstig vermogen van de staat en de ekonomie om hun verplichtingen aan de kapitaalbezitters na te komen. Want hoe groter dat vertrouwen, hoe goedkoper het kapitaal; hoe kleiner het vertrouwen, hoe meer de economie gewurgd wordt met steile rentevoeten. De VS bezit op dat vlak een ingebakken voordeel, door zijn economische en militaire macht en zijn controle over de internationale reservemunt.  Duitsland doet het op dat vlak ook relatief goed, mede dankzij het anti-sociaal beleid van haar regeringen, ongeacht hun politieke kleur. Thatcher of Tony Blair, Schroder of Merkel, Bush of Obama, telkens zijn de gelijkenissen veel groter dan de verschillen. Het verbaast me dat dit telkens weer zoveel mensen verbaast. De continuiteit is logisch. De logica is deze van het kapitaal dat zijn wetten aan de bewindvoerders oplegt en hen steeds minder speelruimte geeft.

Als de PvdA de verkiezingen zou winnen, of, meer realistisch, als de partijen links van Pasok zouden winnen in de Griekse verkiezingen, zou het lot van de werkende (en werkloze) bevolking niet verbeteren. De symptomen van de krisisspiraal zouden veranderen maar de verarming van de bevolking zou voortgaan.

In het citaat dat Jef goedkeurend overneemt, schrijft Mertens: “Het kapitalisme heeft de illusie geschapen dat economie alleen maar over geld gaat. Dat is uiteraard een belangrijk aspect maar economie gaat in de eerste plaats over behoeftenbevrediging van mensen.”

Dat is onzin. De ekonomie gaat over kapitaal. De behoeftenbevrediging van mensen is slechts een bijproduct. Het echte product is kapitaal dat moet blijven groeien of anders zijn waarde verliest. Als er geen groeimogelijkheid voor het kapitaal is,  als er geen winstverwachting is, dan gebeurt de productie niet. Men kan aanvoeren dat niet altijd het geval is maar dit is de grondregel.  Zelfs culturele, sociale  en religieuze activiteiten zijn er direct of indirect aan onderworpen.  Wie zegt ‘geld is uiteraard belangrijk maar behoeftenbevrediging is dat ook’ zegt in feite dat beide verzoend kunnen worden.  Dat is wat de PvdA, als ex (?)-stalinistische, links-sociaal-democratische partij verkondigt. Dat maakt haar een verdediger van de geldekonomie die ons langzaam wurgt. Het idee zelf van geld, oppotbare waarde, loonarbeid, productie op basis van winstverwachting is vandaag onwerkbaar geworden en iedereen die dat ontkent, helpt de status-quo.

Entry filed under: Ekonomie, Samenleving. Tags: , .

DE DESASTREUZE KEUZES VAN DE SUPERKLASSE SOBERHEID IS NU ECHT GEEN DEUGD

2 reacties Add your own

 • 1. jefc  |  februari 21, 2012 om 10:58 am

  Wat een rare theorieën van Tom Ronse, iemand die zegt samen met de Occupybeweging op te komen tegen de almacht van Wall Street (het geld). Iemand die bovendien zegt te geloven in een toekomst voor de stadsboeren van Detroit (economie op mensenmaat, behoeftenbevrediging op kleine schaal).
  Zo iemand moet wel terstond worden tegengesproken, het kan haast niet anders, door Paul Krugman, Nobelprijs economie. Zie het stuk boven ‘Geen speelruimte’. (jc)

  Beantwoorden
 • 2. tomasronse  |  februari 21, 2012 om 9:38 pm

  Rare theorieen, misschien. Mij lijkt het de werkelijkheid die raar is. Absurd zelfs en dat moeten we onder ogen durven zien. Zie mijn reactie op Krugmans stuk.
  Tom

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: