TE GEK VOOR WOORDEN

maart 16, 2012 at 2:12 pm 5 reacties

“Satan heeft de Verenigde Staten van Amerika in het vizier.” Woorden van presidentskandidaat en superkatholiek Rick Santorum. De voormalige senator uit Pennsylvania is de vader van acht. Toen een negende kind doodgeboren werd legden de bedroefde ouders het lijkje tussen hun andere kinderen met de boodschap “Hij is nu bij de engelen.”

Net als de meeste andere religieuze ultra’s is Santorum geobsedeerd door het sexleven van zijn landgenoten. Homoseksualiteit is voor de presidentskandidaat niet veel beter dan bestialiteit – “man on dog,”  abortus is uit den boze ook in geval van verkrachting, geboorteplanning en voorbehoedsmiddelen zijn “niet normaal” en als het van Santorum afhing dan mochten de zogenaamde “sodomy laws” die hier en daar nog in het wetboek staan in heel de VS van kracht worden.

Santorum “moest kotsen,” zo zei hij toen hij de woorden van Kennedy herlas. Kennedy – katholiek zoals Santorum – noemde de scheiding tussen  kerk en staat “absoluut.” Niet dus voor deze hedendaagse zeloot die vindt dat God een vinger in de pap moet hebben als het om staatszaken gaat

Nog een goeie van Santorum: president Obama is een “snob” omdat hij vindt dat alle Amerikaanse jongeren de kans moeten hebben om aan de universiteit te studeren. Universteiten dienen alleen maar om conservatieve jongeren te brainwashen zodat ze hun geloof verliezen en besmet raken met linkse ideeën. Dat belet Santorum niet om zelf zijn kinderen universitaire studies te laten aanvatten.

Deze man heeft onlangs nog een paar voorverkiezingen in het Zuiden gewonnen en blijft tegen alle verwachtingen in stand houden tegen de gedoodverfde winnaar Mitt Romney.   In Michigan had Romney had een reclamebudget van meer dan drie miljoen nodig om nipt te winnen in de staat waar hij is opgegroeid en waar zijn vader een topfunctie bekleedde in de auto-industrie.

De kans dat Santorum in het Witte Huis terecht komt is zo goed als onbestaande. Toch vraag je je af hoe deze zeloot het zo lang in de voorverkiezingen kan uithouden. Santorum is de niet-Romney. De voormalige goeverneur van Massachusetts is om het zacht uit te drukken niet geliefd in de Republikeinse rangen. Hij is een “RINO” – Republican in name only, die met zijn vele geld niet de sympathie van de blue collar worker kan kopen. Santorum speelt met verve de rol van underdog – wat niet belet dat hij op de financiële steun kan rekenen van miljardairs als de christelijke fundamentalist Foster Friess.

Mitt Romney wordt in onze media nog steeds als “de gematigde” kandidaat omschreven, een etiket dat de kandidaat zelf furieus zou verwerpen. Romney spreekt zelden of nooit  over zijn geloofsovertuiging. Hij is een aanhanger van de “Kerk van Jezus Christus van de Heiligen van de Laatste Dagen” – beter bekend als de mormonen. De stichter van de Mormoonse kerk de religieuze charlatan  en fraudeur Joseph Smith,  beweerde op zijn erf in de staat New York dank zij de de tussenkomst van een engel, Moroni genaamd, gouden platen te hebben ontdekt met een goddelijke boodschap: het Boek van Mormon. (1) Deze onzin wordt tot vandaag als waarheid geslikt door Romney en zo een 14 miljoen mormonen. Tot enkele decennia geleden was polygamie bij Mormonen de regel en werden tot in de jaren 70 mensen met een donkere huidskleur minderwaardig verklaard. Pas in 1978 (!) werden zwarten toegelaten tot het Mormoonse priesterambt.

De twee figuren die strijden om de Republikeinse nominatie wedijveren voor de titel van superconservatief. Hun reactionaire geloofsovertuiging gaat gepaard met ultra-rechtse maatschappelijke en politieke standpunten: tegen de zorgwet van Obama (hoewel Romney als goeverneur van Massachusetts een soortgelijke wet invoerde – “Romneycare” was de inspiratie voor “Obamacare”), voor de privatisering van “Social Security” (het Amerikaanse pensioensysteem), en Medicare (openbare gezondheid voor ouderen), kortom totale afbraak van het nu al zwakke sociale vangnet in de VS. En allebei (alle drie als we Newt Gingrich nog even meetellen) roeren ze de oorlogstrom. Als het van hen afhangt nog liever vandaag dan morgen een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten, dit keer tegen Iran.

Johan Depoortere

In zijn boek “God is not Great” geeft de vorig jaar overleden Christopher Hitchens een paar pittige details over deze “godsdienst” en de merkwaardige stichter Joseph Smith. Uittreksels in Slate. Je kunt natuurlijk met goed recht argumenteren dat Christenen ook verondersteld worden in de meest krankzinnige verhalen te geloven; de geboorte van de zoon van god uit een maagd, de verrijzenis uit de doden en tenhemelopneming van Christus en andere fantasmen. Hitchens geeft voldoende voorbeelden van even wonderlijke verhalen die de moslims slikken als zoete koek en Joden hebben hun eigen bizarre mythes. Allemaal relatief onschuldig tot één van die “zieners” president wordt van het machtigste land ter wereld.

Entry filed under: Uncategorized.

DE KATHOLIEKE KERK, GROOTSTE MAKELAAR VAN SPANJE HEEFT HET PAPIEREN BOEK NOG EEN TOEKOMST? (4)

5 reacties Add your own

 • 1. asztiau  |  maart 17, 2012 om 4:15 pm

  Typ eens “Santorum” in Google….

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  maart 17, 2012 om 5:06 pm

   Een goeie tip, als u dit bedoelt:

   http://blog.spreadingsantorum.com/

   The Colbert Report bevat deze keer taalproblemen (!) en het uitmoorden van de Nederlanders (!). Niet te missen.

   Beantwoorden
 • 3. JJ Vastiau  |  maart 17, 2012 om 5:54 pm

  Ik bedoelde gewoon de Verder is de Colbert repport best leuk.

  Bizaar dat zo’n personages zo lang in de runnig blijven. Dit zegt veel,over onze democratie en het religeuse fanatisme in de USA.

  Beantwoorden
 • 4. tomasronse  |  maart 18, 2012 om 9:05 am

  Niets wijst erop dat de kerk waartoe Romney behoort een stempel zou zetten op zijn politiek. Hij is, zoals alle suksesvolle Amerikaanse politici, een man met flexibele standpunten; sterke overtuigingen waarmee hij het, zoals Bush I het uitdrukte, niet altijd eens is. Het vreemde verloop van de voorverkiezingen dwingt hem tot rechts radicalisme maar dat zal hij weer afzwakken in de eindstrijd. Wat niet wegneemt dat hij sociale afbraak voorstaat maar onder Obama krijgen we dat ook.
  Maar dat hij mormoon is, heeft wellicht even weinig belang als dat Kennedy katholiek was of Nixon een quacker. De quackers veroordelen alle oorlogen wat Nixon niet belette om Cambodja en Vietnam te bombarderen. Santorum is van een ander kaliber, hij is inderdaad een echte religieuze fanaat met banden met Opus Dei. Maar zoals je schrijft, maakt hij geen kans. Romney wellicht ook niet, tenzij omstandigheden drastisch veranderen.
  Tom R

  Beantwoorden
  • 5. Johan Depoortere  |  maart 18, 2012 om 12:04 pm

   In tegenstelling tot Santorum beweert Romney inderdaad niet dat god mee zal regeren als hij in het Witte Huis zit. Op het stuk van immigratie bijvoorbeeld neemt de leiding van de Mormoonse kerk een genuanceerder en menselijker standpunt in dan Romney. Dat kan opportunistisch zijn want de hispanics zijn hun voornaamste groeimarkt.
   Een en ander belet niet dat de religieuze achtergrond van de kandidaten wel degelijk relevant is. Romney sprak onlangs in een van de zeldzame uitlatingen over zijn geloofsovertuiging met veel lof over Cleon Skousen, één van zijn mormoonse leermeesters. Skousen was een aartsreactionaire koude-oorlogsfanaat en racist.
   Maar het is juist: vóór alles is Romney een windhaan en een gladde opportunist.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: