RATZINGER IN MEXICO

March 27, 2012 at 11:44 pm Leave a comment

Joseph Ratzinger – ook bekend onder zijn artiestennaam Benedictus XVI – was vorig weekend in Mexico (op weg naar Cuba). Het was het eerste bezoek van deze paus aan dat land, en slechts het tweede aan Latijns Amerika. Opvallend was dat Benedictus een wijde bocht maakte om de hoofdstad Mexico, nochtans een beroemd bedevaartsoord en het belangrijkste katholieke centrum van het land. Officieel heette het dat de 84-jarige Ratzinger de smog en de vervuiling van de miljoenenstad niet kon hebben. De werkelijke reden is complexer en van politieke aard, zegt journalist Paul Imison.

Reisdoel als politiek statement

In plaats van Mexico stad koos Ratzinger de staat Guanajuato als reisdoel – een conservatieve staat waar de huidige rechtse president Felipe Calderón op een grote aanhang kan rekenen. Mexico-stad daarentegen is een bolwerk van links, waar de Democratisch Revolutionaire Partij aan de macht is.  Het is de enige regio in het land waar homohuwelijk en abortus gelegaliseerd zijn.

In Guanajuato betreurde Ratzinger de kwalen die het land teisteren: “geweld, corruptie en gebrek aan moraal,”  maar hij zweeg over de oorzaken: de schreeuwende sociale ongelijkheid en de onstilbare honger naar drugs ten Noorden van de grens met de VS. De laataste vijf jaar  zijn meer dan 50000 doden gevallen in de drugsoorlogen en het aantal slachtoffers is drastisch toegenomen sinds de huidige superkatholieke president Calderón in 2006 in de strijd tegen de drugkartels het leger inschakelde. De katholieke kerk staat pal achter Calderón’s drugsoorlog al wordt die veroordeeld door mensenrechtenorganisaties en een beweging van burgerlijk verzet die vorig jaar voor een massabetoging in Mexico-stad 200 000 mensen op de been bracht.

Mei vorig jaar: Honderdduizenden tegen het drugsgeweld


Er zijn duidelijke bewijzen van de banden tussen de Mexicaanse kerk en criminele milieus. In 1993 kwam kardinaal Juan Jesus Posadas Ocampo om in een vuurgevecht tussen rivaliserende drugsbenden. Zijn banden met de Orellano-Felix familie in Tijuana zijn wel bekend en goed gedocumenteerd. In de stad Pachuca, Hidalgo, liet de plaatselijke drugsbaron, kennelijk met goedkeuring van de kerkelijke autoriteiten, een kapel bouwen annex mausoleum, waar hij later begraven wil worden.

Seksschandaal: het grote zwijgen

Tijdens zijn bezoek aan Mexico zweeg paus Ratzinger in alle talen over het seksschandaal dat ook in de Mexicaanse kerk zware ravages heeft aangericht. Toevallig of niet verscheen tijdens het bezoek een boek geschreven door een groep priesters die in 1998 als seminaristen werden misbruikt door Marcial Maciel, de stichter van het “Legioen van Christus.” Ze tonen overtuigend aan dat het Vatikaan meer wist dan het wil toegeven. Pas in 2005 riep Ratzinger de extreem-rechtse militant Maciel tot de orde.

Marcial Maciel krijgt de zegen van Ratzinger's voorganger

Niet alle priesters en bisschoppen in Mexico zijn kinderverkrachters of extreem-rechtse fanaten. De bekendste dissident is Jose Raul Vera Lopez, bisschop van Saltillo in de staat Coahuila, een stad die zwaar heeft te lijden onder het drugsgeweld. Vera Lopez laat niet na aan te klagen dat de georganiseerde misdaad samenvalt met de Mexicaanse staat en hij ziet geen verschil tussen de “veiligheidsdiensten ” en de criminele onderwereld. Geen wonder dat Vera Lopez zowel door de drugskartels als door die veiligheidsdiensten herhaaldelijk  met de dood is bedreigd.

Viva Cristo Rey

De strijd tussen kerk en staat is een terugkerend thema in de Mexicaanse geschiedenis. Het hoogtepunt kwam in de jaren twintig toen de rooms-katholieke kerk met de zogenaamde Cristero oorlog in verzet kwam tegen de revolutionaire grondwet van 1917 die de macht van de kerk probeerde aan banden te leggen. Toen de bisschoppen het op een akkoord gooiden met de staat om een einde te maken aan het conflict gingen katholieke ultra’s hun eigen weg en stichtten uit protest de PAN-partij die sinds 2000 aan de macht is. Toen veroverde Christus Koning in de figuur van Coca-Colabaas Vicente Fox het presidentschap. In 2006 werd hij opgevolgd door zijn partijgenoot Felipe Calderón wiens beleid wordt gekenmerkt door economische stagnatie, stijgende werkloosheid, civiel protest en een desastreuze “oorlog tegen drugs.”

Felipe Calderón

De timing van het pauselijk bezoek is geen toeval.  Volgens de linkse krant La Jornada wil het vatikaan zijn agenda versterken in het land met de op één na grootste katholieke  bevolking ter wereld en het doet dat door de PAN een steuntje in de rug te geven op een moment dat de partij in de opiniepeilingen de linkse PRD en de aloude regeringspartij PRI moet laten voorgaan. De leiders van de drie partijen zaten vooraan tijdens de mis die Ratzinger opdroeg, maar voor de meeste Mexicanen speelt de kerk niet langer een rol in hun politieke keuze. Zij hebben andere problemen om zich zorgen over te maken dan abortus en  homohuwelijk.

Johan Depoortere

Dit is de samenvatting van een artikel door de Australische journalist Paul Imison, eerder verschenen in Counterpunch. De originele versie leest u hier.

Entry filed under: Centraal Amerika, Latijns Amerika, Uncategorized, VS. Tags: , , , , , , , , , , , .

INTERNETMEDIA, weblogs en websites zijn voortaan ook ‘DRUKPERS’! GEKTE IS GEEN VERKLARING VOOR DE MOORDPARTIJ

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,581 other followers


%d bloggers like this: