GEKTE IS GEEN VERKLARING VOOR DE MOORDPARTIJ

maart 31, 2012 at 3:53 pm 4 reacties

Een Afghaan rouwt om de dood van familieleden in een bloedbad aangericht door een Amerikaanse soldaat

Op 11 maart verliet de Amerikaanse sergeant Robert Bales in het holst van de nacht zijn legerbasis in de buurt van Kandahar in Afghanistan om een bloedbad aan te richten in enkele dorpen in de buurt. Toen hij naar zijn basis terugkwam bleven 16 ongewapende Afghaanse burgers onder wie 9 kinderen dood achter. Bales – die nu al in rechtse blogs in de VS als een held wordt vereerd – zou gehandeld hebben onder extreme stress, te verklaren door zijn vier opdrachten in oorlogsgebied in Irak en Afghanistan. Hij zou door het lint zijn gegaan kort nadat hij had meegemaakt hoe een vriend van hem in een aanslag zwaar werd gewond. Kortom – al of niet tijdelijke – gekte als verklaring voor een gruwelijke massamoord.

Sgt Robert Bales

Onzin, zegt Midden-Oostencorrespondent Robert Fisk. Een zelfde verklaring had je niet gehoord was de dader een Afghaan – erger nog lid van de Taliban – geweest. Dan was hij simpelweg een gewetenloze terrorist.

Over een uitspraak van generaal John Allen, de Amerikaanse opperbevelhebber in Afghanistan, kort vóór de moordpartij, was in de mainstream media nauwelijks iets te lezen of te horen. Toch werpen de woorden van Allen een heel ander licht op de zaak.

“Dit is niet de tijd voor wraak ,” zei Allen tegen zijn troepen  kort nadat twee Amerikaanse soldaten waren omgekomen in rellen uit protest tegen het verbranden van Korans. Dat was een opmerkelijke oproep van een generaal die zijn professionele en naar mag worden aangenomen gedisciplineerde beroepsmiliatiren moet oproepen geen wraak te nemen op de Afghanen die ze verondersteld worden te helpen, op te leiden en te beschermen. Hij moest zijn soldaten eraan herinneren dat ze niet mogen moorden. Waarschijnlijk wist de generaal welke emoties er onder zijn manschappen leefden en dat sommigen met het idee speelden van een wraakactie. Dat is wat generaal Allen met zijn oproep wanhopig probeerde te vermijden.

Generaal John Allen

Maar deze achtergrond bij het verhaal ontbrak volledig in de vele verklaringen van “experts” en “specialisten” die in de media aan het woord werden gelaten. De woorden van de generaal lijken immers een mogelijk motief te bezorgen voor de wandaden van Bales, die daarmee uit het hoekje van de “gestoorden”wordt gehaald. De daden van een eenzame gek zijn namelijk zoveel makkelijker te verklaren dan die van een moorddadige Amerikaanse soldaat. Hij wist immers niet wat hij deed!

Hopen dat soldaten de moed en de moraal zouden hebben om geen wraak te nemen is wellicht teveel gevraagd als je een oorlog aan het verliezen bent concludeert Fisk. Generaal Allens oproep tot zijn soldaten was tijdverlies.

Johan Depoortere

Lees hier het artikel van Robert Fisk in The Independent van 17 maart

Zie ook Alexander Cockburn in Counterpunch: You Really Think the Killers of Trayvon Martin and Those 16 Afghan Villagers Will Ever Do Time?

Entry filed under: oorlog, VS. Tags: , , , , , , , , .

RATZINGER IN MEXICO DE COBRA EN DE BANKIER

4 reacties Add your own

 • 1. Thierry Wernaers  |  maart 31, 2012 om 9:52 pm

  Net een interessant artikel gelezen op de Huffington post waarin staat dat een mogelijke verklaring voor de wandaden van Robert Bales kan gezocht worden in een anti-malaria medicijn dat hij kreeg.
  Mefloquine, ook bekend als Lariam, is berucht vanwege zware psychiatrische bijwerkingen, vooral bij mensen die in het verleden al een hersenbeschadiging hebben opgelopen, zoals Bales. Het Pentagon zal nu waarschijnlijk het gebruik van Mefloquine bannen.
  http://www.huffingtonpost.com/2012/03/25/robert-bales-malaria-drug_n_1378671.html

  Beantwoorden
 • 2. Johan Depoortere  |  april 1, 2012 om 11:23 am

  Ook goed! De arme man was ziek. Vergeef het hem want hij wist niet wat hij deed.

  Beantwoorden
 • 3. tomasronse  |  april 3, 2012 om 6:13 am

  Toch lijkt het me een geval van gekte. De conditionering die Amerikaanse soldaten ondergaan (zie: “Full Metal Jacket”) en hun oorlogservaringen hebben al velen onder hen in een staat van (al dan niet tijdelijke) waanzin gedompeld. Oorlogvoeren is een krankzinnige activiteit die de psyche niet onaangetast laat. Er zijn in de VS vele duizenden veteranen die mentaal in meer of mindere mate ontwricht zijn. Het probleem wordt door de overheid geminimaliseerd omdat men wil voorkomen dat het publiek zich bewust wordt van de ware kosten van de oorlogen zodat oorlogsweerzin een obstakel zou worden voor de Amerikaanse buitenlandse politiek.

  Beantwoorden
 • 4. Johan Depoortere  |  april 3, 2012 om 11:10 am

  Gek of ziek en toevallig zijn daar Afghanen het slachtoffer van?

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: