FIJN ADRESJE IN PARIJS

mei 3, 2012 at 1:48 pm 1 reactie

Komende zondag wordt in Frankrijk de tweede en beslissende ronde uitgevochten voor de gunst van de kiezer, in de presidentsverkiezingen waarbij alleen nog de aftredende Nicolas Sarkozy en de aantredende François Hollande als potentieel winnaar overblijven. Gisteravond was er het enige en dus ultieme tv-debat tussen beide kandidaten. Heel Frankrijk en Franstalig België zaten bijna drie uur lang voor de buis. Volgens de VRT was het debat onbeslist met voorsprong voor Hollande. Maar er is meer aan de hand dan puur politiek vertier. (jc)

 

door Béatrice Delvaux

Gisteravond kon je niet één Franstalige voor wat dan ook lijmen. Ze hadden onder geen beding hun sofa, hun glas wijn en hun plasmascherm in de steek gelaten. Meer dan van Barcelona-Real of de eerste uitzending van Titanic genoten ze van een traktatie die ze maar eens in de vijf jaar krijgen: het debat van de twee Franse presidentskandidaten.

Franstalig België kijkt naar de Franse televisie, leest Franse kranten, bezoekt Franse websites. En het wordt verwend. De Franse radio- en televisiezenders proberen elkaar te overtroeven met debatten en interviews. Libération, L’humanité en Le Nouvel Observateur hebben hun keuze al gemaakt: allemaal zijn ze tegen Sarko. Maar de uittredende president heeft ook ‘zijn’ krant, Le Figaro, eigendom van vliegtuigbouwer Dassault, die hem al maanden steunt. Toch maakt nu een ander medium het nieuws: Mediapart, een online krant met een betaalmuur. Nicolas Sarkozy brengt Mediapart voor de rechter, want de website heeft dit weekend documenten gepubliceerd die zouden bewijzen dat Kadhafi de verkiezingscampagne van de president in 2007 heeft gefinancierd.

Mediapart is het interessantste medium van het moment, een online krant die het economisch model ontdekt heeft waar alle collega’s jacht op maken. Het noemt zichzelf een ‘digitale, onafhankelijke en participatieve krant’. Het is Mediapart dat de buiten hun weten opgenomen gesprekken gepubliceerd heeft tussen Liliane Bettencourt, de erfgename van L’Oréal, en haar financiële adviseurs. De website beperkte zich tot de fragmenten die het publiek moest kennen: de bewijzen dat een van de grootste fortuinen van de planeet belastingen had ontdoken. Resultaat: een herziening van de belastingaanslag in het voordeel van de Franse staat.

De publicatie van de Libische documenten, afgelopen zondag, is geen alleenstaand geval. Mediapart onderzoekt de zaak al tien maanden. Toen hij tijdens de campagne over het schandaal werd ondervraagd, weigerde Sarkozy de confrontatie, iets wat bijna nog nooit gebeurd was. Resultaat: Mediapart heeft de tien vragen waarop de beschuldigde president moet antwoorden op zijn voorpagina gezet, net als op het hoogtepunt van het conflict tussen La Repubblica en Silvio Berlusconi.

Mediapart wordt geleid – en is gesticht – door een goeroe: Edwy Plenel, een kopstuk van de hedendaagse Franse pers. Hij was het die onthulde dat de Franse geheime diensten achter de bomaanslag zaten die de Rainbow Warrior, het schip van Greenpeace, tot zinken bracht. Onderzoeksjournalistiek is de grote specialiteit en de grote religie van deze besnorde, lichtgeraakte trotskist, een buitengewoon gedreven reporter die door François Mitterrand werd afgeluisterd. Enkele jaren na de Rainbow Warrior-affaire werd hij directeur van de redactie van Le Monde. Onder zijn hoede onthulde Martine Orange, een economische journaliste, het bedrog van de Vivendi-rekeningen en bracht ze Jean-Marie Messier, de topman van het bedrijf, ten val.

 

Plenels ontslag bij Le Monde, in 2004, was het begin van een tocht door de woestijn. Le Soir bood hem een column aan, wat hij aanvaardde. Vandaag is iedereen het erover eens dat België in die periode een van de ‘Afghaanse tenten’ was die hem hielpen om te overleven. Want Plenel moest en zou journalist blijven. Hij klom opnieuw de ring in, met een overtuiging: het Franse medialandschap had een onafhankelijk medium nodig. Dankzij het internet kon hij het avontuur wagen. Zijn concept, een mix van onderzoeksjournalistiek en opiniedebatten, zou de rest doen. Hij leende geld, sprak vrienden aan en opende een intekening voor het grote publiek. In maart 2008 ging Mediapart met 25 onderzoeksjournalisten van start. Plenel waarborgde hen twee jaar salaris. Daarna zouden ze wel zien.

Sindsdien heeft Mediapart almaar meer abonnees gekregen, is het financieel in evenwicht en heeft het een stevige reputatie opgebouwd. Er is al een Engelstalige versie gelanceerd, want Plenel is zich, meer dan zijn collega’s, bewust van de beperkte uitstraling van eentalig Franse media.

Een klacht van Sarkozy tegen Mediapart, dat als een ‘broeinest’ (van leugens) wordt bestempeld? Plenel blijft er rustig bij, gesterkt door zijn geloof in een mondig Frankrijk dat politiek actief wil zijn. ‘De hoge opkomst in de eerste ronde is ook een van de verklaringen van ons succes.’

Béatrice Delvaux is gewezen hoofdredactrice van de grootste Franstalige Belgische titel Le Soir. Na een intern conflict is zij nu senior writer voor dezelfde krant. Ze wordt ook geregeld gevraagd voor deelname aan debatten op de Vlaamse televisie. (jc)

www.mediakritiek.be

Entry filed under: Europa, links, Media, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , , , .

DE OORSPRONG VAN 1 MEI TIEN JAAR POPULISME IN NEDERLAND

1 reactie Add your own

  • 1. jefc  |  mei 3, 2012 om 2:13 pm

    Gesprekken illegaal afluisteren en vervolgens publiceren, is dat volgens u een geoorloofde praktijk, mevrouw Delvaux? De Australische krantenmagnaat Murdoch en zijn Britse omgeving staan daarvoor terecht. Een van zijn kranten is erdoor over de kop gegaan. Journalisten zijn ervoor in de gevangenis beland.
    Was een ingreep van het Britse gerecht hier onterecht? (jc)

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: