‘WEGWEZEN’ IS HET DEVIES VAN GRIEKSE JONGEREN

mei 24, 2012 at 8:14 am 2 reacties

Rijen aan buitenlandse consulaten in Athene steeds langer

Jonge Grieken willen graag weg uit hun door de financiële crisis en politieke onkunde geteisterde land. Naar de VS willen ze, of naar Canada en Australië, maar liefst van al nog naar elders in de EU, wegens dichterbij. Zelfs Duitsland, de kop van jut van de Griekse politici en media, ligt goed in de markt. Liever een tweederangsjob in Berlijn dan helemaal niets in Athene.

 

reportage uit Athene, deel 2

door Frank Schlömer

Aan de ambassades van de Europese Unie staan natuurlijk geen files omdat de Griekse jongeren geen visum nodig hebben om bij ons te komen. Daarom is de EU de geliefkoosde bestemming: het is niet zo ver en zowat elke Griek heeft wel familie in een van de lidstaten omdat hun grootouders en verwanten massaal zijn uitgeweken in de grote emigratiegolf van de vroege jaren 1960.

Vlucht naar het buitenland lijkt veel perspectiefloze jongeren een oplossing, terwijl anderen “terug naar het dorp van hun ouders” trekken omdat het overal “alleen maar beter kan zijn dan in Athene”. Op dat vlak heeft het peilingsinstituut ‘Kapa Research’ een ontluisterende vaststelling gemaakt.

Van de 5.000 ondervraagden tussen de 20 en 35 jaar, heeft liefst 70 procent geantwoord zo snel mogelijk uit Griekenland weg te willen. De krant ‘Kathimirini’ schreef daarover: “Een golf van jonge Grieken verlaat hun land, terwijl Griekse studenten in het buitenland beslist hebben niet naar huis terug te keren. Het is dramatisch, maar velen willen zo snel mogelijk weg.”

De overheid wil liever zo weinig mogelijk informatie kwijt over die exodus van jong talent en brains, maar via andere wegen weet men dat vorig jaar zo’n 25.000 jonge Grieken alleen al naar Duitsland zijn getrokken. Dat is twee keer zoveel dan het jaar voordien – de crisis in Griekenland sleept tenslotte al drie, vier jaar aan – en volgens diverse bronnen zou het cijfer nog een heel pak hoger liggen.


DEUTSCHLAND ÜBER ALLES

Het lijkt misschien verwonderlijk dat Duitsland zo’n speciale aantrekkingskracht heeft omdat de Duitse regering en vooral kanselier Angela Merkel de geliefkoosde schietschijf zijn van de Griekse publieke opinie, omdat de Duitsers zo sterk aandringen op de strikte uitvoering van de harde besparingskoers voor Griekenland.

Affiches van ‘nazi-Angela’ in Hitler-uniform hangen in de straten van Athene en elke dag staat er wel een dito tekening in een krant. Het is onterecht en zo simplistisch dat de Griekse jongeren er blijkbaar los doorheen kijken. Zij willen weg uit Athene en, als het even kan, naar het Berlijn van die zogenaamde Merkel-feeks. Dat ‘Athene aan de Spree’ een bijnaam is van Duitse hoofdstad, zullen de meesten zelfs niet eens weten.

Of naar Keulen, Düsseldorf, Hamburg, Dortmund, München – waar allemaal grote Griekse gemeenschappen wonen en waar ze eventueel hun geluk kunnen zoeken. Visum en arbeidsvergunning zijn niet nodig en minstens tijdelijk bij familie of vrienden logeren kan ook wel lukken. Soms is het gewoon noodzaak: in Duitse media stonden al getuigenissen dat men van verhuurders te horen kreeg: “Ik verhuur niet aan Grieken.”


De taal is soms wel een handicap, maar de Griekse jongeren krijgen alvast hulp uit onverwachte hoek. Het Duits-Grieks Economisch Verbond DHW heeft een gratis tweetalige wegwijzer uitgegeven ‘Leben und Arbeiten in Deutschland’ en eigenlijk worden jonge Grieken daarmee indirect aangemoedigd hun land te verlaten.

In de gids wordt vastgesteld dat steeds meer jonge Grieken hun land verlaten en in het voorwoord staat dat het boek hen wil helpen “hun start in Duitsland te vergemakkelijken”. Er staat informatie in over taallessen, jobs vinden, woonmogelijkheden, sociale dienstverleningen, ziekteverzekering, vrije tijd en cultuur. DHW-vice voorzitter Phedon Kodjambopoulo zei eind vorige week in de Griekse pers: “Wij moeten onze landgenoten die op de vlucht voor de financiële crisis hun toekomst in Duitsland zoeken gewoon bijstaan.”

Ze zijn zelfs bereid om een werk beneden hun kwalificatie te doen. Afgestudeerden zijn tegenwoordig bordenwassers en keukenhulp in (Griekse) restaurants in Merkel-land, maar ze verdienen wel veel meer dan waarvan ze in Athene konden dromen. Een alleenstaande vader met drie kinderen heeft een tijdje geleden de Duitse pers gehaald. In Athene moest hij het doen met 900 euro per maand, in Duitsland heeft hij behoorlijk meer. Job gevonden via familierelaties.

‘KAPOT GESOLLICITEERD’

Uitzicht op beterschap in de situatie is er hoegenaamd niet en daarom zal de exodus van vooral jonge Grieken zeker aanhouden. De jongste officiële werkloosheidscijfers hebben het over een landelijk gemiddelde van 21,7 procent, maar in de bevolkingsgroep van 18 tot 24 jarigen ligt dat bij een haast onvoorstelbare 54 procent.

De zwaarste getroffen gebieden in het land zijn nu ook niet meer zoals traditioneel de noordelijke regio’s van westelijk Macedonië en Thracië, naar de grens met Turkije toe, maar het economische hart van Griekenland: de grote regio rond Athene en Piraeus, waar de werkloosheidsgraad nu tot de 23-24 procent gestegen is. ‘Weg wezen uit Athene’ luidt het devies van veel jongeren.

Akropolismuseum

Manolis (29), werkloos ingenieur, zit op de trappen van het Akropolis-museum een krant te lezen, de jobadvertenties bekijkt hij al lang niet meer. “Ik ben kapot gesolliciteerd!” “In mijn eigen branche vind geen job omdat er geen werk is, in een andere niet omdat ik te hoog gekwalificeerd ben. Ik heb al gelogen over mijn diploma en gezegd dat ik er geen heb, maar niemand durft ook nog maar iemand aanwerven in deze situatie.”

Met “deze situatie” bedoelt hij de “algemene verarming van het volk” en de “onrechtvaardigheid dat de armen aan de kassa moeten passeren, maar de schuldigen buiten schot blijven”. Hij verwijst naar de zelfmoord die een man onlangs uit pure wanhoop gepleegd heeft op enkele passen van het parlement waar “al die beslissingen” worden genomen. “Nu leggen de mensen nog bloemen op de plek waar die man gestorven is, straks hebben ze geen geld meer om een bloem te kopen.”

Hij kent mensen in zijn familie die hun spaargeld van de bank hebben gehaald omdat ze bankiers even weinig vertrouwen als hun gehate oude politici, “die op 17 juni hopelijk een nieuwe afstraffing zullen krijgen”. Volgens bepaalde cijfers hebben de Grieken de jongste weken 800 miljoen euro van de banken gehaald en is er een begin van paniek onder de bevolking. Manolis: “De stormloop op de banken is niet ver meer af.”

Dora (24) studeert scheikunde en zou aan wetenschappelijk onderzoek willen doen, in een kliniek of een laboratorium, maar “in dit land valt er niets te onderzoeken, hier is overleven de boodschap”. “Wie filosofie studeert vindt in het Hellas van de klassieke filosofen gegarandeerd geen werk, maar ook met geschiedenis of taalkunde kom je nergens, nu het onderwijs verwaarloosd en kapot gesaneerd wordt. Maar ook ik met mijn exacte wetenschap geraak niet aan de bak.”

In tegenstelling tot vroeger heeft ze nu zelfs moeite om een studentenjob voor de vakantie vinden omdat de toeristen wegblijven. “De regering wil daar vooral geen cijfers over lossen, maar iedereen die ogen in zijn kop heeft ziet dat de toeristische sector zware klappen krijgt.”

Dora: “Sinds de klassieke oudheid zijn wij een land van theater, maar het Festival van Athene lijdt nu ook onder de crisis. Geldgebrek en een overheid die zelfs voor dit prestigieuze project niets wil doen. Het door Bertolt Brecht gestichte Berliner Ensemble heeft afgezegd omdat Athene het gezelschap niet kan betalen. Ook het Koninklijk Theater uit Stockholm komt niet. Ik had ze zo graag gezien en zou wel op een of andere manier aan een kaartje geraakt zijn. Misschien ga ik elders kapot van heimwee, maar ik weet niet wat ik hier nog moet in dit land.” (fs)

x x x x x
Frank Schlömer is ‘roving reporter’ voor De Morgen

Piraeus

Entry filed under: Ekonomie, Europa, Samenleving. Tags: , , , .

DE HOOFDSTAD VAN HET ARMENHUIS HET VLAAMS HANDVEST – LE HANDVEST FLAMAND

2 reacties Add your own

 • 1. Dirk  |  mei 24, 2012 om 12:43 pm

  Wat ik niet begrijp is dat men blijft hameren op besparingen en niemand spreekt over het correct innen van belastingen. Het falen daarvan en het verspillen van geld aan krankzinnige projecten zoals mega sport events lijkt mij de oorzaak en de gewone man en vrouw moet nu het gelag betalen!
  En ik vrees dat het bij ons van hetzelfde wordt. Ook hier worden belastingen niet correct geïnd, ondernemers en ik ken er een paar van dichtbij lachen ermee;.. hoe meer men verdient hoe minder men betaalt en toch doet iedereen alsof het de uitgaven zijn die het probleem vormen.
  Kunnen we hier van manipulatie van de media spreken? Op grote schaal!? en zeker niet in het voordeel van de socialisten zoals men altijd weer laat uitschijnen zoals nu net nog die arrogante ‘….‘ van Terzake. Ongelooflijk dat zo iemand in dienst blijft! En dan nog beweren dat de VRT door links onder druk gezet wordt.
  Te zot voor woorden.

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  mei 24, 2012 om 1:21 pm

   Het vierletterwoord tussen aanhalingstekens was een adhominem-belediging en heb ik conform onze eigen regels (About) geschrapt. Bedankt voor uw reactie in haar geheel.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: