KANNIBALISME ALS BESCHAVINGSMIDDEL

juni 4, 2012 at 12:16 pm Plaats een reactie

door Jef Coeck

Piet Wittevrongel, het meest kritische gemeenteraadslid van Blankenberge, heeft klacht ingediend tegen zijn gemeentebestuur, bij het Centrum voor Gelijke Kansen. De klacht betreft – niet voor het eerst – het standbeeld van de ‘koloniale helden’ Lippens en De Bruyne op de Blankenbergse zeedijk. Hieronder wordt alles duidelijk uit de inhoud van de brief, die we in extenso publiceren.

Aan het Centrum voor Gelijke kansen.
Koningstraat 138
1000 Brussel

“Geachte,

Hierbij wens ik klacht in te dienen tegen het gemeentebestuur Blankenberge ivm negationisme over ons koloniaal verleden.

Op de zeedijk Blankenberge staat een monument ter ere van Lippens en De Bruyne . Op het standbeeld staat o.a dat ze sneuvelden voor onze beschaving.

Dit is pure geschiedenisvervalsing. Lippens en De Bruyne waren het slachtoffer van de Arabische campagne van de toenmalige Kongolese weermacht van Leopold II waarbij het in feite ging om de controle over Oost-Kongo en de ivoorhandel daar. Niettegenstaande verschillende pogingen om een bord te plaatsen met de juiste informatie werd onlangs door het stadsbestuur van Blankenberge een informatiebord aangebracht waarop te lezen staat dat Lippens en Debruyne vermoord werden door Arabische Slavenhandelaars. Dit is pure geschiedenisvervalsing !

Er bestaat een standaardwerk over die oorlog door Philippe Marechal, departementshoofd geschiedenis in het Museum van Tervuren.

In zijn inleiding schrijft hij duidelijk :”dat de strijd tegen de slavernij in geen enkel opzicht tot de beweegredenen voor de oorlog behoorde”. Hij weigert dan ook de titel ‘anti-slavernijcampagne’ te gebruiken en merkt op dat de Weermacht die term ook niet gebruikte. In het Legermuseum op de Cinquantenaire wordt ze trouwens ook gewoon “Arabische campagne” genoemd.

Zoals Marechal verder schrijft ging het om de controle over Oost-Kongo en de ivoorhandel daar. Bovendien staat er op het standbeeld dat ze gesneuveld zijn voor de beschaving. U moet weten dat het leger van Kongo Vrijstaat zelf gebruik maakte van opgeëiste zwarten die na ieder gevecht de Arabische tegenstander oppeuzelden (Zie het boek Leopold II le Royaume et l’Empire van Barbara Emerson p. 186.) Op dezelfde bladzijde kan je ook lezen dat commandant Michaux in zijn dagboek schreef : Ik vraag me af hoe dat zichzelf christelijk noemende mensen zich op dergelijke duivelse wijze kunnen wraak nemen. De Arabische verliezen (ongeveer 3000 doden) waren verschrikkelijk.

We kunnen ons afvragen of dit allemaal nog beschaving te noemen was. Dat de zwarte troepen zich schuldig maken aan kannibalisme kun je lezen in het boek The Fall of the Congo Arabs door S.L. Hinde. Hinde was een kapitein in de weermacht en een ooggetuige. Het boek vormt zijn Kongolese memoires. Het werd in 1897 in New York uitgegeven.
Op pagina 175 staat:  “A Volonteer drummer who had been with us for some time desappeared, and we imagined had been killed. A day or two afterwards he was discovered dead in a hut by the side of a half-consumed corpse- he had apparently over-eaten himself, and had died in consequence.”

Volgens Hinde deden alle zwarte troepen die meestreden met de Weermacht aan kannibalisme.

En ze legden ook voorraden aan van mensenvlees ‘All the meat was cooked and smoke dried, and formed provisions’.

Als je dit alles leest kan je moeilijk nog spreken van gesneuveld voor de beschaving !

In de laatste gemeenteraad heb ik tevergeefs geprobeerd om het informatiebord aan te passen. Een aanpassing van de tekst op het huidig informatiebord is immers meer dan noodzakelijk. Er bestaat hieromtrent zelfs een precedent aan het monument in het Brusselse Jubelpark. Daar werd ook al eens ingegrepen, onder meer op vraag van het Centrum. Zie bvb de website van de Universiteit Gent : http://cas1.elis.ugent.be/avrug/erfgoed/jubel/lc.htm

Dit niet doen is meewerken aan geschiedenisvervalsing en hoe kunnen de volgende generaties leren uit de fouten van het verleden als dit verleden vervalst wordt? Vandaar mijn klacht.

P. Wittevrongel

Gemeenteraadslid

NOOT: Merk op dat onderaan het monument een naakte, naamloze zwarte/blanke vrouw en dito man of kind staan afgebeeld. Wie zijn zij? Wat hadden zij te maken met onze ‘helden’? Waren zij bestaande personen en wat zijn dan hun namen? Zijn ze symbolen, en zo ja waarvoor? Het monument is dus behalve vervalsend ook vaag. (jc)

Entry filed under: Afrika, boeken, Media, Politiek Belgie. Tags: , , , , .

HOUDT DE KEIZER VAN SYRIË NOG ONDERDANEN OVER? WAAR KOMT HET GELD VANDAAN EN WAT DOEN ‘ZE’ ERMEE?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: