SLUIPWAPENS VAN HET VRIJE WESTEN (deel 1/Drones)

juni 17, 2012 at 4:37 pm 5 reacties

 

De naam zegt het al

door Jef Coeck

Drones zijn onbemande, bewapende spionagevliegtuigjes, die stilaan onze planeet beginnen te beheersen. Via satellietverbindingen kijken ze binnen waar ze ongeveer willen, via gesofisticeerde computerbediening kunnen ze schoten/bommen/raketten lossen op vooraf bepaalde doelwitten. Via hun stille vermenigvuldiging kunnen ze een schrikbeeld worden niet enkel voor staten maar ook voor individuele burgers. De VS zijn de grootste gebruikers van dit ‘nieuwe’ wapen in een globale oorlogsvoering die zowel militaire, economische, psychologische, religieuze, humanitaire, propgandistische als dagdagelijkse aspecten veroont. D’s halen nog alleen het ochtendnieuws en de kranten als ze een door de d-gebruiker belangrijk geacht persoon hebben omgebracht. Er zitten dus ook ethische aspecten aan, zo te merken.

Het voorlopig laatste spectaculaire optreden van een drone was de eliminatie van Al Qaida’s zogenaamde Nummer 2 in Waziristan, Noord-Pakistan. De Pakistaanse leiders zouden verbolgen zijn door het Amerikaanse freewheelen boven hun grondgebied, dat ze een onwettige schending van hun souvereiniteit en een inbreuk op de internationale wetgeving noemen. Ze dreigen er zelfs mee die dingen te gaan neerschieten. ‘Maar’, zeggen experts er dan snel bij, ‘drones zijn vrijwel onkwetsbaar.’

Dat laatste nu is totaal onwaar. Het hangt een beetje van het model af. Het kost haast geen moeite om een MQ-1 Predator (Roofdier) of een MQ-9 Reaper (Maaimachine) neer te halen. Het zijn propeller-tuigen die iedere Pakistaanse luchtmachtpiloot naar believen uit het zwerk haalt. Ze worden gemakkelijk ontdekt op de radar. Ze halen een snelheid van ongeveer 100 mph (mijl per uur), dat is niet meer dan die van een geallieerde bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog. De Mirage-5, waaruit de Pakistaanse luchtmacht grotendeels bestaat, heeft een kruissnelheid van 600 en topt op 1500 mph.

Drones van deze twee types, de meest gebruikelijke, zijn niet uitgerust met bewapening voor luchtgevechten, hun wendbaarheid is sjofel en ze vormen een makkelijk doelwit voor raketten vanaf de grond. Als de Pakistani’s de Rovers en Maaiers dus hun dodelijk werk laten doen, is het niet uit militaire onmacht. Politiek opportunisme, QED.

Enigszins anders is het gesteld met de meer ‘verfijnde’ RQ-170 Sentinel (Schildwacht). Hij is moeilijk op de radar te zien. Hij kan een snelheid van net onder die van het geluid ontwikkelen. In de maanden voor het liquideren van Osama Bin Laden werden Sentinels ingezet om ’s mans woning in Abbottabad te bespioneren. Toch is ook de Schildwacht niet onkwetsbaar. Er is er een neergegaan in Iran – maar dat zou zogenaamd aan een technische fout hebben gelegen.

Andere drones zijn neergehaald in Irak en in Servië. Jawel, al in 1999 werden vliegende spionnen ingezet bij de oorlog in Joegoslavië. De Servische luchtafweer zou niet minder dan 15 NAVO-drones hebben neergehaald – één zelfs met een handmitralleur vanuit een open helikopterdeur.

Meteen is duidelijk dat ook de NAVO-strijdkrachten met drones zijn uitgerust, meestal ingedeeld bij de Landmacht. België zou al in de jaren 60 een eigen prototype hebben ontwikkeld. Het is de Sperwer/Epervier, keurig tweetalig, een ‘onbemand spionagevliegtuig’ heette het toen nog want het begrip drone (eig. ‘hommel’) is pas veel later in zwang gekomen. Deze Sperwer zou grotendeels ontworpen zijn door Belgische militaire ingenieurs, die het project zouden hebben doorgespeeld (verkocht?) aan de Fransen. Zij zijn nu de officiële producenten ervan. Sperwer/Epervier zou zo genoemd zijn naar een Belgisch jachtvliegtuig dat in de jaren 1920 gebouwd werd door de intussen failliete firma Renard uit Evere. Half de jaren 60 is Sperwer/Epervier geproduceerd door de Belgische firma MBLE, nu feitelijk opgegaan in Sonaca.

De Sperwer is in gebruik genomen door o.m. Frankrijk (met een verbeterde versie Crécerelle-valk), Zweden, Denemarken, Finland, Nederland. België heeft het ding – dat afgeschoten wordt met een soort katapult – nu afgezworden vanwege te ouderwets. De Nederlanders werken ermee in Uruzgan, Afghanistan. Je zou het de Europese drone kunnen noemen, anticiperend op de door sommigen zo begeeerde Europese strijdmacht.

Het is Obama’s ‘verdienste’ (ja, nogal wat woorden in deze tekst moeten tussen aanhalingstekens staan vanwege dubbelzinnigheid) dat hij de al lang bestaande drones ‘geofficialiseerd’ heeft, zodat er tenminste kritiek kan op komen – hoewel daar weinig van te merken valt. De drone is nu een geaccepteerd, zij het daarom nog niet acceptabel oorlogswapen.

Tenminste, voor het Vrije Westen. Zouden de Chinezen een eigen drone hebben? Kan niet anders, moet wel. Wie zei laatst dat de bewapeningswedloop een einde nam met de Val van de Muur?

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SPERWER_B_P1220856.jpg?uselang=nl

http://www.mil.be/aircomp/units/index.asp?LAN=nl&FILE=&ID=620&PAGE=2&MENU=638

http://www.slate.com/articles/news_and_politics/explainer/2012/06/cia_drone_program_is_it_hard_to_shoot_one_down_.html

Entry filed under: Media, oorlog, Samenleving. Tags: , , , .

HET SYRIË VAN AFRIKA OBAMA’S EIGEN MOORDBRIGADE (deel 2/sluipwapens)

5 reacties Add your own

 • 1. Lucas Catherine  |  juni 18, 2012 om 9:13 am

  Misschien iets om in volgende aflevering(en) meer op in te gaan, de pioniersrol van Israël. De eerste Israëli drones dateren van de late jaren 1970 en ze werden al massaal ingezet bij de invasie van Libanon en de oorlog tegen de PLO in 1982 .
  Heel de techniek om een gebied met drone’s te controleren werd door Israël gesofisticeerd in de bezetting van de Gazastrook, wat ze een ‘airborne occupation’ zijn gaan noemen. Al voor de terugtrekking van het landleger uit dit gebied in 2005 werd het op punt gesteld. Eyal Weizman beschrijft het in zijn boek Hollow Land: “A swarm of various types of drones, each circulating at a different altitude, up to 30,000 feet, is navigated by a GPS system and woven by radio communication into a single synergetic reconnaissance and killing intrument.”
  Of zo als generaal Shimon Naveh het uitdrukte: “ very few Israeli soldiers in the airspace over Gaza…the air is mainly filled with Golems…an army without soldiers.”
  De bewoners van Gaza zien deze drones niet, daarvoor vliegen ze te hoog, maar horen wel hun zoemend geluid. Ze noemen ze Zenana, letterlijk een wijf dat teveel zaagt.

  Beantwoorden
 • 2. Frank  |  juni 19, 2012 om 1:15 pm

  Moeten we niet fier zijn op onze nationale techneuten? Dàt is nog eens innovatie. Maar natuurlijk weer verkocht aan het buitenland! De baas van MBLE (een gloeilampenfabrikant) was destijds mevr Simonet.
  Uit hfstuk 5 van “Ethiek van de complexe actualiteit” (Frank Roels):
  “Reeds 43 landen bezitten onbemande wapentuigen, vliegtuigen, zogenaamde drones of UAV’s , zowel als landvoertuigen die op rupsbanden eruit zien als een kleine tank. De VS bezit zowat 7000 drones en 12000 landrobots . Ze zijn uitgerust met gesofisticeerde zintuigen, waaronder een oog, en sommige types dragen wapens: raketten, kleine kanonnen. Ze worden sedert enkele jaren ingezet door de VS en Israël in hun militair optreden in Afghanistan, Pakistan, Irak, Palestina, Iran; en ook boven Nederland om wietplantages op te sporen. Ze vervullen spionageopdrachten, maar vernietigen ook doelwitten, vaak mensen. Zo kan de Reaper tot 1700 kg aan bommen en raketten meenemen . De Amerikaanse legerleiding zegt dat op afstand steeds controle gebeurt door een getrainde militair; deze blijft verantwoordelijk. Diens besef van verantwoordelijkheid zou wel eens verlaagd kunnen zijn, vermits deze “joystick piloten” veel minder posttraumatische stress vertonen dan vliegers in oorlogsgebied (4% vs 1/3). Dat was de uitkomst van een onderzoek door de Amerikaanse luchtmacht zelf. Pax Christi besluit dat drone bestuurders moreel minder betrokken zijn . Volgens kapitein-vlieger David Galand van de Belgische Luchtmacht “bereiden de drones alles in de puntjes voor”: “We droppen pas bommen als is aangetoond dat we geen slachtoffers kunnen maken” . Deze overtuiging houdt geen steek zodra men weet hoeveel slachtoffers er in feite vallen.
  Een specialist robotica, en Peter W. Singer die er een boek over schreef , wijzen op de steeds groter wordende autonomie van deze tuigen, en hun snelheid die groter wordt dan de snelheid waaraan onze hersenen werken. Menselijk ingrijpen vertraagt de efficiëntie waarmee de robotten “de vijand” kunnen vernietigen, er moet beslist worden in enkele seconden. De technologie in ontwikkeling zien we reeds aan het werk in science fiction films: zwermen van robots die met elkaar communiceren, afspraken maken wie wat zal doen, en waarbij menselijke controle over hun beslissingen vanzelf verdwijnt. Een ander verlies van verantwoordelijkheid ontstaat doordat deze tuigen ook door de CIA worden ingezet, de Amerikaanse contraspionage. Deze werkt in het geheim, hun daden staan niet onder gezag van het leger, noch van het verkozen Congress, en ze hoeven geen militaire opleiding te hebben gevolgd. Gebruik van onbemande drones door de CIA in Pakistan is bijna nooit legaal, was het besluit van een onderzoek door de VN gezant Philip Alston. Toch heeft president Obama hun opdracht sterk uitgebreid. Nobelprijswinnares Jody Williams leidt in de VS de campagne tegen deze onbemande tuigen.
  VOETNOTEN:
  Unmanned Air Vehicles. Er bestaan vele types, die steeds “beter” worden. Ze heten: Aladin, Hermes, Aerostar, Picador, Dominator, Raven, Skylark, ScanEagles, Desert hawk, Sperwer, Wasp III, Heron, Watchkeeper, Reaper, Harfang, Searcher III, Predator. De militaire nijverheden in de VS, UK, Frankrijk en Israël zetten sedert meerdere jaren massaal talent in op steeds nieuwe modellen. Met een supersonische “Falcon” (VS) is een tweede testvlucht uitgevoerd; het bereikte Mach 20 en moet binnen een uur alle plaatsen op aarde kunnen bereiken, het project “Prompt Global Strike”. Kostte reeds 320 miljoen dollar over 8 jaar (De Morgen 12/8/2011). Rapporten over hun performantie in oorlogsgebieden worden aandachtig opgevolgd want ze kunnen leiden tot nieuwe bestellingen. UAV’s worden vaak verhuurd, bijvoorbeeld aan Nederland, Canada, Denemarken; ook private bewakingsfirma’s aan de VS-Mexicaanse grens, Zie DID: DefenseIndustryDaily: http://www.defenseindustrydaily.com/Germany-Leases-Israeli-Herons-for-Afghanistan-05897/
  http://www.defenseindustrydaily.com/raven-uavs-winning-gold-in-afghanistans-commando-olympics-01432/
  http://www.flightglobal.com/articles/2009/01/18/321148/israels-aeronautics-to-supply-dutch-uav-service.html
  http://www.aeronautics-sys.com/aeronautics_leading_unmanned_systems_uav_and_uas

  VRT Panorama 17/4/2011.
  Minstens 21 mensen werden gedood nabij Miranshah, Pakistan, volgens de VS waren het ‘militanten’. Op 12/7 werden 48 ‘verdachte militanten’ vermoord door een onbemand vliegtuig. De president van Pakistan heeft de VS aangemaand hiermee te stoppen. De Morgen 11/8/2011. Zie ook Lamber Royakkers in Humo 20/9/2011.
  De Morgen 30/12/2011.
  Interview in De Morgen Magazine, 31/12/2011.
  “Wired for War: The Robotics Revolution and Conflict in the 21st Century”, Penguin Inc., 2009.
  Nobelprijs voor de Vrede 1997, voor de strijd tegen de antipersoons landmijnen.

  Beantwoorden
 • 3. OBAMA’S EIGEN MOORDBRIGADE « Salon van Sisyphus  |  juni 21, 2012 om 9:47 am

  […] aanvallen met drones zijn niet nieuw – zie een vorige post in Het Salon – ze zijn een erfenis van de regering Bush, maar het programma is onder Obama drastisch […]

  Beantwoorden
 • 4. borcobbaut  |  juni 27, 2012 om 2:57 pm

  Mijn vrienden en ik zijn al een hele tijd vertouwd met drones door de computergames die steeds realistischer worden. Dé game die iedereen momenteel speelt is Call Of Duty: Modern Warfare 3, de meest recente game in de Call Of Duty serie. Ook de grootste concurrenten zoals Battlefield 1, 2 en 3 en de Medal Of Honor serie gebruiken drones. In deze shooting games komen constant drones voor die je vaak ook zelf kan besturen. Voorbeelden hiervan zijn UAV’s (Unnamed Aerial Vehicles), recon drones die je zelf kan besturen en waarmee je andere spelers mee kan ‘taggen’ zodat je ze ziet op je radar, en assault drones die zich op de grond voortbewegen en die over een MK46 LMG machinegeweer en een rocket launcher beschikken (ook zelf bestuurbaar). Dit zijn de meest voorkomende drones in dit soort games. Het zijn maar enkele voorbeelden van de vele mogelijkheden.
  Deze games hebben zo’n groot succes omdat iedereen on-line tegen elkaar kan spelen, maar ook omdat ze zo realistisch gemaakt zijn. Persoonlijk vind ik dit geen goede vooruitgang. Als dit zo voort blijft duren, kan binnenkort iedereen een drone besturen of leren schieten met machinegeweren. Anders Breivik heeft bekend dat hij heeft leren omgaan met machinegeweren door Modern Warfare 2 te spelen. Hij zei: ‘Het is een geweldige oorlogssimulator. Je kunt trainen en ervaring opdoen met het gebruik van telescopische vizieren. Dat is het grote voordeel’
  Sommige mensen maken dus misbruik van de realistische games en daarom kan het gevaarlijk zijn. Het bezitten van drones is volgens mij niet iets waar we trots op moeten zijn, want ze kunnen massale vernietigingen aanbrengen. Anderzijds zijn ze misschien wel noodzakelijk om de veiligheid in onze maatschappij te garanderen.

  Bor Cobbaut, 17 jaar.

  PS: De cartoon in het artikel van Johan Depoortere illustreert wat ik bedoel 🙂

  Bronnen:

  http://nl.callofduty.wikia.com/wiki/Call_of_Duty_Wiki

  http://www.technospot.net/blogs/download-black-ops-2-high-resolution-wallpaper-official/

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6972/Aanslagen-in-Noorwegen/article/detail/3243166/2012/04/19/Breivik-was-voorbereid-op-vuurgevecht-met-politie.dhtml

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: