POETIN BETICHT HET WESTEN ‘terecht’ VAN INMENGING

augustus 6, 2012 at 11:55 am Plaats een reactie

Noot vooraf: Dit stuk in de Nederlandse Volkskrant van vandaag sluit als een kurk op de fles bij het vorige artikel, van Johan Depoortere en Aleksander Skorobogatov.
Lees ze dus liefst allebei. Dictators zijn soms minder dom dan wij ze achten. https://salonvansisyphus.wordpress.com/2012/08/03/absurd-theater-in-rusland/  (jc)

door Thomas von der Dunk

Poetin laat er geen gras over groeien, en daar valt weinig tegen te doen. De Duitse oudbondskanselier Schröder noemde hem ooit een loepzuivere democraat, en de Italiaanse oudpremier Berlusconi was als mede-macho ook zeer van hem gecharmeerd, want vermoedelijk jaloers op zijn vermogen om de wet naar zijn hand te zetten. ‘Maar zou er nu nog iemand enige illusie koesteren omtrent de intenties van de Russische president’, vraagt Thomas von der Dunk zich af.

Als oud-KGB-man ziet hij overal mogelijke complotten en zit hem het wantrouwen jegens alles en iedereen in het bloed. Daarop bestaat vanouds maar één antwoord: nog meer controle.
Op alle mogelijke manieren probeert Poetin oppositie tegen zijn steeds autocratischer bewind onmogelijk te maken. Op ongeautoriseerde demonstraties – en demonstraties tegen Poetin worden door Poetin niet snel geautoriseerd – zijn draconische straffen komen te staan.

En alle ngo’s, die in potentie de kiem zouden kunnen vormen voor een toekomstige civil society, worden voortaan onder strak toezicht geplaatst. Bestaan zij deels dankzij giften vanuit het buitenland – en dat is vaak het geval – dan moeten zij zich als ‘buitenlands agent’ laten registreren.

Sinds Stalins tijd zijn er, geloof ik, niet meer zulke perfide ideeën uit het Kremlin opgeborreld. Zeker: onder Brezjnev was de vrijheid van de Russen nog altijd een stuk beperkter dan nu, maar toch was die eerder een versteende bureaucraat dan een machtsbelust dictator. In haar propaganda bleef de communistische partijleiding ook meer steken in sleets geworden leninistische formules dan dat die de Goebbelsiaanse doortraptheid, en daarmee schijnbare geloofwaardigheid, bezaten die Poetin soms tentoon-spreidt.

Die doortraptheid schuilt daarin dat wat Poetin verkondigt vaak op het eerste gezicht nauw aansluit bij de waarheid, waardoor hij zijn eigenlijke intenties makkelijker verbergen kan. Hij beticht zijn opponenten regelmatig van dingen die feitelijk niet onjuist zijn, maar doet dat om heel andere bedoe-lingen dan hij met zijn beschuldigingen suggereert.

Neem al Chodorkovski: indertijd beschuldigd van oplichting en zelfver-rijking, en een poging een greep naar de staatsmacht te doen. Met de bewijsvoering is tijdens die processen zonder twijfel geknoeid, maar het is niet zo dat dan het absolute tegendeel waar is en de officiële beschuldigingen alle grond missen.

Chodorkovski mag in het Westen als held gelden, hij heeft zich, voordat hij achter de tralies belandde, als een boef gedragen – een van de redenen waarom de gemiddelde Rus het echt niet betreurt dat hij naar Siberië verdwenen is, en achter de uitkomst van Poetins rechtspraak staat.

Chodorkovski is geen haar beter dan de oligarchen die nog wel de gunst van het Kremlin bezitten. Dat hij nu een martelaar van de vrijheid geworden is, is omdat hij verloren heeft.

Alleen: om het recht was het Poetin zelf uiteraard niet te doen – rechtspraak bezit voor hem slechts een instrumentele functie, als dekmantel en handig middel ter uitschakeling van een concurrent, waardoor tevens de ongewenste opkomst van tegenmachten in de vorm van een ongecontroleerd maatschappelijk middenveld de voet dwars wordt gezet.

Hetzelfde geldt voor veel van de ngo’s, die nu wettelijk onder curatele worden geplaatst. Ik citeer het bericht in De Volkskrant van 14 juli: ‘Volgens het Kremlin is de wet nodig om buitenlandse inmenging in Ruslands binnenlandse aangelegenheden te voorkomen. President Vladimir Poetin beschuldigde het Westen er vorig jaar nog van dat het de parlementsverkie-zingen probeerde te beïnvloeden’.

Is die beschuldiging waar? Ja. Het Westen steunt veel van die ngo’s. Wat willen veel van die ngo’s? Een democratischer, westerser Rusland, lees: minder Poetin. Bij alle sympathie die het Westen terecht voor dat streven koestert: dat ís natuurlijk wel een vorm van buitenlandse inmenging, en dat autocratische machthebbers daar niet van gediend zijn, is niet onlogisch. Zoiets geldt niet alleen voor Assad.

Zelfs democratische machthebbers zijn daarvan overigens niet gediend. Ik weet niet hoe Washington zou reageren als Moskou ngo’s in Amerika zou financieren, die een meer oosters Amerika zouden voorstaan. Of liever: ik weet dat wel. De met Russisch geld onderhouden Amerikaanse communistische partij werd tijdens de Koude Oorlog door de meeste Amerikaanse presidenten niet als het toonbeeld van onbaatzuchtige vaderlandsliefde beschouwd. Ook háár aanhangers werd met wettige middelen het leven zuur gemaakt, omdat hun activiteiten als staatsgevaarlijk werden beschouwd.

Dat wij een democratische beweging in een dictatoriaal land sympathieker vinden dan een dictatoriale beweging in een democratisch land (en dat daar ook heel goede morele argumenten voor bestaan), doet aan die feitelijke parallel niets af: de opmars ervan ondermijnt de positie van de zittende macht en versterkt de invloed van het buitenland dat haar ondersteunt.

Nogmaals het berichtje van zojuist: ‘De Amerikaanse regering had al eerder haar bezorgdheid geuit over de ontwerpwet, maar het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wees die kritiek van de hand. Het sprak van ‘grove inmenging in de binnenlandse aangelegenheden”.

Opnieuw: hoezeer ieder fatsoenlijk mens die bezorgdheid van de Ameri-kaanse regering zal delen, de constatering van Moskou is juist: het betekent, gezien de noodzaak van dit soort maatregelen voor Poetin om zijn macht te behouden, een forse inmenging in de binnenlandse aangelegenheden.

Daarin schuilt juist Poetins perfiditeit: hij kan zo de goedwillende oppositie bij de eigen bevolking verdacht maken met feiten en argumenten die juist niét gelogen zijn, maar objectief kloppen.

Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en columnist van Volkskrant.nl.

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6178/Thomas-von-der-Dunk/article/detail/3296794/2012/08/05/Von-der-Dunk-Poetin-beticht-het-Westen-terecht-van-inmenging.dhtml

Poetin wil geen mietje zijn (met video)

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2690/Opmerkelijk/article/detail/3297687/2012/08/07/Stoere-Poetin-is-niet-gediend-van-een-handkus.dhtml

Entry filed under: links, oorlog, Samenleving. Tags: , , , , , .

ABSURD THEATER IN RUSLAND DE TRIOMF VAN DE WIL

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: