HET ANTI-AMERIKAANSE VUUR

september 19, 2012 at 3:12 pm 6 reacties

Rip van Winkle ontwaakt

door Aart Brouwer


De schrijver Washington Irving verwierf wereldfaam met zijn personage Rip van Winkle, een man die twintig jaar slaapt en bij het ontwaken de wereld om hem heen niet meer herkent. Zo moet het Amerikaanse beleidsmakers vergaan die zich de tijd herinneren dat hun land de kampioen van het Arabische nationalisme en voorvechter van de godsdienstvrijheid voor moslims was.

Na de Tweede Wereldoorlog zagen de volken van veel moslimlanden in Washington een natuurlijke bondgenoot tegen hun oude koloniale overheersers: de Britten, de Fransen en niet te vergeten de Nederlanders. Het volkrijkste moslimland van de wereld was ook toen al Indonesië en de Amerikanen dwongen ons (Nederland/red.) er zo snel mogelijk te vertrekken. In het olierijke Midden-Oosten namen de Amerikanen de positie van de Britten en Fransen over en gebruikten die om jonge Arabische staten te steunen, met name tegen Rusland, dat ondanks een nieuw regime nog de koloniale ambities en slechte manieren van weleer bleek te hebben. De Russen hadden het nakijken en Josef Stalin wist niets beters te bedenken dan de stichting van Israël te steunen om de Amerikanen de voet dwars te zetten, een van de betere grappen van de wereldgeschiedenis.

De grootste fout die de Amerikanen hebben gemaakt was ongetwijfeld het steunen van nationalistische leiders en regimes die hun houdbaarheidsdatum overschreden. Gehate figuren als Saddam en Moebarak konden jarenlang in het zadel blijven zitten dankzij ruimhartige hulp van Washington. Ziedaar het antwoord op de vraag ‘Waarom haten ze ons?’ die Amerikanen zich stelden na de aanslagen van 11 september 2001. Sindsdien heeft Washington zijn leven in sommige opzichten gebeterd, vooral door de ‘Arabische lente’ te bevorderen. Ogenschijnlijk heeft dat echter weinig uitgehaald, getuige de hevige anti-Amerikaanse protesten die we nu zien in de Arabische wereld, Afghanistan, Pakistan, de Filippijnen en diverse andere landen. Uitgerekend in Libië, dat zich met heimelijke maar essentiële Amerikaanse steun van Moammar Kadhafi  kon ontdoen, werden de Amerikaanse ambassadeur en vier van zijn medewerkers vermoord.

Het is duidelijk dat de antimoslimfilm Innocence of Muslims, naar het schijnt gemaakt door een Koptische christen met een crimineel verleden in Californië, slechts een aanleiding is voor radicale groeperingen om het anti-Amerikaanse vuur aan te blazen. Het maakt niet uit dat de Amerikaanse regering zich van de maker distantieert en Google (tevergeefs) verzoekt het filmpje van YouTube te verwijderen, net zo min als het wat uitmaakt dat de Koptische bisschop van Los Angeles het filmpje publiekelijk verfoeit. De grote vraag is waarom dat vuur zo gemakkelijk kan worden aangewakkerd.

Een mogelijk antwoord luidt dat de onder meer dankzij Amerikaanse hulp geïnstalleerde, democratische regeringen te zwak zijn om tegenwicht te bieden aan de agitatie van radicale moslims. En waar de regeringen nalaten zich er krachtig tegen uit te spreken, daar verzet ook de bevolking zich niet tegen de haatcampagne. Islamistische groeperingen weten dat de relatie met de Verenigde Staten de zwakke plek is van die nieuwe regeringen: ze willen niet worden gezien als de zoveelste zetbaas van Washington. In Libië riep de nieuwe regering pas op tot rust en inkeer na de aanslag op de Amerikaanse ambassadeur. Vervolgens kwamen de eerste betuigingen van rouw en medeleven vanuit de bevolking op gang. In Egypte ondernam de regering niets om de aanvallen op Amerikaanse gebouwen tegen te houden totdat president Barack Obama belde met zijn Egyptische ambtgenoot Mohammed Morsi. Obama herinnerde hem eraan dat hij Morsi’s benoeming had gesteund tegen de wil van het Egyptische leger. Veel heeft het niet geholpen. Een snelle oplossing voor het probleem is er ook niet. De bittere waarheid is dat het anti-Amerikaanse vuur, gevoed door frustratie, onwetendheid en slechte ervaringen uit het verleden, nog jaren zal voortrazen.

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/sep/18/violent-protests-blowback-us-intervention?CMP=EMCNEWEML1355

http://www.groene.nl/commentaar/2012-09-18/het-anti-amerikaanse-vuur

Entry filed under: boeken, godsdienst, Media, Midden Oosten, oorlog. Tags: , , , , , , .

OE NOEMDE GIJ? DE AUTO-DESTRUCTIE VAN MITT ROMNEY

6 reacties Add your own

 • 1. likoednederland  |  september 19, 2012 om 11:03 pm

  Er zijn net zo goed Arabische onderdrukkende regimes die niet door de VS worden gesteund, zoals Iran en Syrie.

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  september 20, 2012 om 10:04 am

   De meeste inwoners van Iran zijn geen Arabieren maar Perzen, zij spreken geen Arabisch maar Farsi. En de VS hebben wel degelijk met beide handen Iran gesteund tot 1979, toen de Sjah op de loop ging en het regime overliet aan de Sji’Ietische Perzen.
   Maar Perzen of Arabieren, steun of geen steun, voor Likoed maakt het niks uit, het zijn natuurlijk allemaal gojim.

   Beantwoorden
 • 3. Tom Ronse  |  september 20, 2012 om 6:40 am

  “De grote vraag is waarom dat vuur zo gemakkelijk kan worden aangewakkerd.”
  Wellicht omdat het hout zo droog is (om in de metafoor te blijven). Omdat er zoveel jonge mannen zijn die geen werk hebben en geen vooruitzichten. Die boordevol frustaties zitten en het gevoel hebben dat ze niets te verliezen hebben. Daar gaat potentieel een positieve energie van uit, zoals bleek tijdens de Arabische lente. Ze voedde een massabeweging voor vrijheid, tegen de politiestaat, tegen de dictators. De beweging luwde nadat enkele dictators omvergeworpen waren. Maar sindsdien is de verarming in die landen nog erger geworden. De brandstof is als het ware nog droger geworden. Als er geen beweging is die aan die energie een positieve uitlaat geeft, een perspectief dat reele hoop geeft, dan worden vele van deze jongeren, bij gebrek aan alternatief, gemakkelijk mobiliseerbaar voor een ander strijddoel.
  Het is naief om te denken dat een land als Egypte een vreedzame samenleving kan worden terwijl het steeds dieper wegzinkt in crisis. De economische context zorgt ervoor dat de oorzaken van conflict en geweld verscherpen. Strijd is er hoe dan ook, maar van wie tegen wie? In het Midden-Oosten is er een nieuwe fascistische variant ontstaan (met het Nieuwe Kalifaat ipv het Derde Rijk) die die strijd tracht te definieren als Islam tegen het Westen. Een definitie waarmee hun symbiotische tegenstanders in het westen, de anti-immigrantenpartijen, het roerend eens zijn.

  Beantwoorden
 • 4. jef lambrecht  |  september 20, 2012 om 10:02 am

  “De grootste fout die de Amerikanen hebben gemaakt was ongetwijfeld het steunen van nationalistische leiders en regimes die hun houdbaarheidsdatum overschreden” lijkt me kort door de bocht. Met Nasser waren de betrekkingen nooit goed en ook Saddam lag niet altijd in de gratie, laat staan Assad of Kadhafi. Het Arabisch nationalisme leunde eerder aan bij Moskou dan bij Washington.

  De breuk tussen het westen en de Arabische wereld is er overigens al sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog en de liefde tussen Washington en Saoedi-Arabië kreeg meteen al na de Tweede Wereldoorlog, bij de stichting van Israël, een ferme knauw.

  Washington heeft zijn leven gebeterd door de ‘Arabische Lente’ te bevorderen. Het is alleen niet helemaal duidelijk wie precies daar blij mee is. Wel blijkt, voor wie daar nog mocht aan twijfelen, dat het westen in even brede als diepe Arabische lagen eerder als een bedreiging wordt gezien dan als een betrouwbare bondgenoot. Dat zal trouwens niet snel veranderen.

  Beantwoorden
 • 6. jefc  |  september 21, 2012 om 2:07 pm

  Hier leest u alvast hoe de Israelische premier Netanyahu de gebeurtenissen van 9/11 herdacht:
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/20/netanyahu-us-political-ad-obama?CMP=EMCNEWEML1355

  En aan welke kant hij staat:
  http://www.guardian.co.uk/world/2012/sep/20/binyamin-netanyahu-gambles-on-mitt-romney?intcmp=239

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: