STILTE NA DE STORM (1)

december 27, 2012 at 7:05 am Plaats een reactie

Een huis in New Dorp Beach, Staten Island, vlak tegenover de hulppost van Occupy Sandy op de foto hieronder.

Een huis in New Dorp Beach, Staten Island, vlak tegenover de hulppost van Occupy Sandy op de foto hieronder.

IMG_2418 klein

Voor u en zelfs voor de meeste Amerikanen is de nasleep van superstorm Sandy uit de actualiteit verdwenen. Maar op het eiland waar ik verblijf is het nog altijd het hoofdnieuws. Staten Island was Sandy’s ‘ground zero’.

Tom Ronse

In de voorbije weken ben ik af en toe een dagje gaan helpen in de wijken waar Sandy zware vernieling aanrichtte. De nood was groot en de hulp van overheidswege kwam traag op gang. Vrijwilligers sprongen in de bres. Onder hen “Occupy Sandy”, een zijscheut van de Occupy Wall Street beweging. Zelfs in de grote media werden de Occupiers geprezen voor de efficientie waarmee ze de hulpverlening  organiseerden en het respect dat ze  betoonden voor de getroffen bewoners. Dus koos ik hen mijn diensten aan te bieden.

Hun hoofdkwartier in Staten Island is een afgedankt schoolgebouw in Midland Beach, een van de zwaarst getroffen wijken. Er is een ‘free store’ waarin buurtbewoners kunnen shoppen zonder te betalen. Het aanbod bestaat vooral uit eten, kleren, dekens, kuisgerief, boeken. Er is geen tekort, de schenkingen blijven toestromen. Buurtbewoners kunnen er ook (gratis) werkmateriaal huren en zich informeren over hun rechten en hulpmogelijkheden. En hun gsm’s en laptops opladen als ze nog geen electriciteit hebben.

Occupy Sandy in Midland Beach

Occupy Sandy in Midland Beach

Samen met andere nieuwe vrijwilligers kreeg ik eerst een orientatie, waarin benadrukt werd dat we niet aan liefdadigheid deden maar aan ‘mutual aid’. Het verschil is, zo legde de enthousiaste zwarte jongedame die ons wegwijs maakte uit, is dat we de buurtbewoners zelf mondig willen maken, hun zelf-organisatie bevorderen. Daarom moeten we naar hun luisteren, hen aanzetten om te vertellen wat hun noden en problemen zijn. Occupy Sandy is hier niet alleen om de eerste tekorten te stelpen maar ‘for the long run’.

Ook al is het niet duidelijk wat ‘the long run’ betekent. Heeft het zin om huizen te herbouwen in straten die onder het zeeniveau liggen terwijl geen duinen of dijken hen beschermen tegen toekomstige stormen? Welke firma zal hen nog willen verzekeren?  Hele straten in Staten Island werden door onscrupuleuze bouwfirma’s  getrokken door zones waar dat niet mocht omdat ze regelmatig overstromen. De corrupte locale politici wiens verkiezingscampagne grotendeels door de bouwfirma’s betaald zijn, knepen een oogje dicht.  Zoals deze boeiende reportage in de Huffington Post toont, is er in Staten Island maar een partij, de ‘Real Estate Party’. Alles draait er rond vastgoed en de snelle winst die ermee te behalen valt. Staten Island was het snelst groeiende stadsdeel van New York. Bouwfirma’s slokten de laatste brokken natuur op, plantten ze vol goedkoop opgetrokken ‘town houses’ die ze duur verkochten, vooral aan immigranten, waarvan de meerderheid in de door Sandy geteisterde wijken uit Rusland en andere Oost-Europese landen komen. Die kochten die huizen duur maar aan een zeer lage rente wat voor iedereen goed uitkwam tot de vastgoedbubbel in 2008 implodeerde. Maar dat is een ander verhaal.

Op zijn minst hadden de nieuwe Staten Islanders een huis vlakbij het strand. En al waren ze duur in vergelijking met de bouwkosten, in vergelijking met huizen in de rest van de kuststreek in en rond New York waren ze goedkoop. Verschillende immigranten vertelden me dat de aankoop van hun huis de realisatie was van hun ‘American Dream’. Maar alras ontdekten ze dat een pomp om water uit hun kelders te versluizen er onontbeerlijk was. Vooral in de straten die in drooggelegd moerasgebied gelegd waren, hadden de bewoners regelmatig last van overstromingen. Dat was ook de voornaamste reden waarom zovelen er het evacuatiebevel niet opvolgden. Zo’n pomp mag maar draaien als ze onder water staat; anders verbrandt de motor. Je moet dus wachten tot de overstroming begint voor je ze aanzet. Tijdens de vorige orkaan, Irene, leden de mensen die evacueerden veel meer schade dan diegenen die gebleven waren en hun pompen hadden gebruikt. Het gevolg was dat er nu meer bleven. Maar tegen de tsunami die Sandy was, waren die pompjes natuurlijk van geen enkel nut. Menige American Dream werd verpulverd. 23 mensen verdronken in het stukje van Staten Islands oostkust  dat als het ‘ground zero’ van Sandy’s  landing wordt beschouwd.

IMG_2469 klein  Wat nu gedaan?  Occupy Sandy neemt daarover geen specifiek standpunt in maar organiseert vergaderingen waar buurtbewoners hun gemoed kunnen luchten en voorstellen bespreken. Er zijn twee denkrichtingen. Sommigen gaan ervan uit dat het fout was om in de moerassen en andere zones onder het zeeniveau te bouwen en eisen dat de overheid die huizen opkoopt aan pre-Sandy prijzen zodat de bewoners elders opnieuw kunnen beginnen. Anderen willen kost wat kost blijven en eisen dat de overheid “sea walls’ en andere beschermingen aanlegt.  De overheid van haar kant zegt niets. Er zal wellicht nog veel water door de baai van New York vloeien vooraleer de federale, staats- en stedelijke autoriteiten het eens worden over een actieplan. Wat daarvan de kontoeren zullen zijn is alles behalve duidelijk. Wel is duidelijk dat het niet goedkoop zal zijn om heel New York tegen toekomstige stormen te beschermen. En dat de overheid in deze tijd van toenemende bezuinigingen geen haast of appetijt heeft voor een nieuw duur project. Voorlopig wacht ze dus op de resultaten van diverse  studies. Maar de onzekerheid weegt intussen zwaar op de bewoners. Zij kunnen niet wachten. Sommige trekken weg maar de meesten blijven. In alle getroffen straten zijn mensen bezig met herbouwen. “Ik kan niet anders”, zeggen ze als je vraagt of dat wel zin heeft, “dit huis is alles wat ik bezit. Ik kan nergens anders heen.”

(VERVOLGT) 

De reportage in de Huffington Post: http://www.huffingtonpost.com/2012/12/06/staten-island-hurricane-sandy_n_2245523.html

Een radio-interview met de reporters: http://www.wnyc.org/shows/lopate/2012/dec/20/politics-staten-island-and-sandy/

Was Sandy maar een voorsmaakje?

Was Sandy maar een voorsmaakje?

Entry filed under: Ekonomie, Milieu, VS. Tags: , , , .

Kerstdag, alweer STILTE NA DE STORM (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: