WIE KRONEN WIL, MOET KREUNEN

april 29, 2013 at 4:13 pm 4 reacties

aaa1

Koning in crisistijd

Stel je voor dat zich in het koninklijk paleis en directe omstreken een soort zaak-Greet Hofmans voordeed, een kwestie met een tragische menselijke oorzaak die zich tot een nationaal schandaal ontwikkelde. Zou de monarchie dat in deze tijd overleven?


door H.J.A. Hofland

 

Greet Hofmans was een gezondheidsbidderes die tot de directe omgeving van koningin Juliana had weten door te dringen. Een van haar dochters, prinses Christina, had een oogafwijking, misschien veroorzaakt doordat de koningin tijdens de zwangerschap rode hond had gehad. Greet Hofmans slaagde erin de koningin wijs te maken dat de kwaal door veel bidden kon worden genezen. Bovendien koesterde ze bijzondere inzichten op het gebied van de buitenlandse politiek. In profane taal hield ze er neutralistische denkbeelden op na.

In 1952 ging het koninklijk paar op staatsbezoek in de Verenigde Staten. Daar heeft de koningin zeventien redevoeringen gehouden. In de meeste gevallen was de invloed van Greet Hofmans duidelijk merkbaar. De Koude Oorlog was in volle ontwikkeling, in Korea woedde de hete oorlog en Nederland was een trouwe bond­genoot van Amerika. Natuurlijk baarden de politieke inzichten van ons staatshoofd hier opzien. Het werd duidelijk dat minister Stikker van Buitenlandse Zaken ruzie met het staatshoofd had gekregen. Maar verreweg de meeste media wisten de kwestie op de een of andere manier goed te praten. Alleen Het Parool was kritisch. De krant vroeg zich af of de geesten van Krishnamurti en Nehroe over haar vaardig waren geworden.

Wat we nu de zaak-Greet Hofmans noemen, was de oorzaak van een ongelooflijk nationaal schandaal. Het rumoer woedde voort, de eerste jaren vooral ondergronds. In 1956 kwam Der Spiegel met vrijwel het volledige verhaal. Dit nummer werd niet geïmporteerd. In Den Haag werd een commissie van wijze mannen benoemd die er ten slotte in slaagde de hele zaak glad te strijken, zoals dat Nederlandse wijze mannen betaamt.

Intussen zijn we meer dan een halve eeuw verder. Ik wil allerminst suggereren dat nu ten hove een nieuwe zaak-Greet Hofmans broeit, maar het volk en de media zijn veranderd, drastisch. In de jaren vijftig gingen we behoedzaam en eerbiedig met het koningshuis om. De grootheid in de publiciteit die we nu de Bekende Nederlander noemen, bestond nog niet. Nu is iedereen die een paar keer op de televisie is geweest een Bekende Nederlander. In het openbaar vervoer wordt hij aangestaard, aangesproken, op straat lopen wildvreemden met hem mee, ze willen met hem op de foto. En de Bekendste Nederlanders zijn straks de koning en de koningin.

BN’er zijn is tot een beroep geworden dat zich automatisch naast het hoofdberoep ontwikkelt. In eerste instantie produceren de media gezamenlijk de bekendheid. Die wordt dan door het publiek als een product genoten. Maar op welke manier? Dat hangt van de BN’er af. Je hebt voetballers die hun leven lang een onkwetsbare bewondering zullen wekken. Johan Cruijff. Er zijn BN’ers die als misdadiger zijn begonnen, maar wier beruchtheid langzamerhand in hun voordeel is geëindigd, dusdanig dat ze zelfs tot columnist werden benoemd. Willem Holleeder. Er zijn BN’ers die veelbelovend begonnen, onder de lofprijzingen werden bedolven, tot ze een fout maakten die van de ene dag op de andere een volkswoede wekte. Jeroen Dijsselbloem. Het leerzame in dit geval is dat het volk zich had vergist. En ten slotte de BN’ers die automatisch een soort volksrazernij veroorzaken. Ik noem geen namen; het gaat in deze gevallen om veroordeelde misdadigers die bij het volk een wilde woede, soms moordlust opwekken. Voor wie daar meer over wil weten, raadpleeg internet.

Hoe zullen onze twee Bekendste Nederlanders zich na 30 april gedragen? In de tijd die straks tot zijn vorig leven zal horen is Willem-Alexander een keurige, en gegeven de beperkingen van zijn functie, een gereserveerde zo niet bescheiden man geweest en prinses Máxima was voor de camera’s altijd een charmante, voorbeeldige echtgenote. Wat wil je meer. Op het eerste gezicht valt er voor de republikeinen aan dit koninklijk paar geen eer te behalen. Maar het is crisis. Nederland heeft 620.000 werklozen, 7,5 procent van de beroepsbevolking, en iedere maand komen er een twintigduizend bij. Nu heeft het Nieuw Republikeins Genootschap het salaris van de nieuwe koning aan de orde gesteld. Dat is 850.000 euro per jaar. De nieuwe koningin ontvangt straks 327.000 euro.

Ik heb geen idee wat ze van dat geld allemaal moeten betalen. Paleizen, personeel, auto’s, wat er verder bij een hofhouding komt kijken. Ik wil het ook niet weten. Maar ik ben er zeker van dat onder de omstandig­heden van de crisis dit bedrag te hoog is. Ik lees de discussies op internet en ik zie de volkswoede dagelijks toenemen. In deze tijd kan de vorst zich niet meer als een particulier aan de samenleving onttrekken. We zijn meer dan een halve eeuw verder. Hoogheid, pas uw beloning aan.

http://www.groene.nl/2013/16/koning-in-crisistijd

NASCHRIFT JC:

Wat is Henk Hofland toch een beschaafd geslepen, een gematigde en verdraagzame criticus van het bestel. Niet dat er iets is tegen beschaving of verdraagzaamheid. Laten we hem toch maar vertellen wat onze Saksen-Coburgs jaarlijks uit de Belgische staatskas slepen. De bedragen zouden onlangs lichtjes zijn ‘bijgesteld’ naar beneden toe.

Hier een bericht uit De Tijd van december vorig jaar.

‘De dotatie aan het koningshuis stijgt volgend jaar met bijna 300.000 euro tot ruim 11,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de begroting voor 2013 die de regering heeft ingediend in het parlement.

De koning krijgt elk jaar een som voor de uitoefening van zijn functie, de zogenaamde civiele lijst. Dat bedrag stijgt volgend jaar met 2,5 procent en wordt dus aangepast aan de inflatie.

De regering-Di Rupo beloofde in het regeerakkoord nochtans dat de dotaties voor de leden van de koninklijke familie twee jaar lang bevroren zouden worden, dit en volgend jaar dus. Die belofte komt de regering na voor de kinderen van de koning en voor koningin Fabiola, maar niet voor de koning. Wettelijk kan de regering aan de civiele lijst immers niet raken, want die dotatie geldt voor de regeringsduur van de koning.

Voor dit jaar deed de koning wel een geste. Met zijn ‘opslag’ beloofde hij de renovaties aan zijn residenties te betalen, uitgaven waar de regering normaal voor instaat. Ook in 2013 zou hij zijn extraatje daarvoor gebruiken.’

Nog niet tevreden? Hier is Knack in voorjaar 2011:

Het Belgische koningshuis is dubbel zo duur als gedacht. Naast de gekende jaarlijkse dotatie van 13,7 miljoen euro, betaalde de overheid vorig jaar nog eens 16,8 miljoen euro aan koning Albert en zijn familie. Totale kostprijs: 30,5 miljoen euro.

De totale begrotingskost zit verstopt in tal van begrotingsposten – gaande van Binnenlandse Zaken over Defensie tot Wetenschapsbeleid. Het meest kost de koninklijke familie bij Binnenlandse Zaken. Vorig jaar voerde de politie 271 escortes uit en ruim 250 agenten stonden voltijds in voor de beveiliging. Kostprijs in 2010: 14,5 miljoen euro.

Zowel koning Albert als koningin Fabiola, Filip, Laurent en Astrid kunnen op een hele entourage rekenen. Elk met hun eigen secretariaat, een chauffeur, adviseurs en ook een algemene chef protocol. Ook zij staan een voor een op de loonlijst van Defensie. Prijskaartje: 1,8 miljoen euro.

http://knack.rnews.be/nl/actualiteit/nieuws/mensen/koninklijke-familie-kost-de-staat-30-miljoen-euro/article-1194960286641.htm?utm_source=Newsletter-28-02-2011&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-Site-Knack-NL-nl


http://www.tijd.be/nieuws/politiek_economie_belgie/Dotatie_koningshuis_stijgt_tot_11_5_miljoen.9284292-3136.art?utm_medium=email&utm_source=SIM&utm_campaign=MORNING_COMMENT

je maintiendrai mes privileges_catalogus

Entry filed under: Ekonomie, Europa, Geschiedenis, links, Media, Nederland, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , , , , , , .

KEITH HARING: EEN KUNSTENAAR MET EEN BOODSCHAP ORANJE ANJERS VOOR GEKKE NEDERLANDERS

4 reacties Add your own

 • 1. attie  |  april 30, 2013 om 6:16 am

  De bedragen voor WA en Max zijn slechts zakgeld.
  Bea ontving tot dusver miljoenen er bij waarvan ze haar personeel betaalt.Naar het onlangs bleek neemt ze daar ook bedragen van af voor zich zelf.
  Bovendiens is alles in de paleizen gratis,niet alleen gas en licht en onderhoud,maar ook het eten!
  Elk wijntje en elke portie bitterballen zijn voor onze rekening.

  Beantwoorden
 • 2. Kris Smet  |  mei 1, 2013 om 8:42 am

  Afschaffen dit dwaas gedoe!!

  Beantwoorden
 • 3. H Coopman  |  mei 3, 2013 om 1:24 pm

  Inderdaad, wie kronen wil moet kreunen. Is iedereen (ook op deze website) het er niet over eens dat zonder koningshuis België niet meer bestond? Maw. dat België alleen nog bestaat omdat de gewone man, die in de wijsheid van het koningshuis gelooft, dat nog wil? Dan is het toch logisch dat het koningshuis zijn prijs opdrijft niet?

  Beantwoorden
  • 4. jefc  |  mei 8, 2013 om 1:20 pm

   Zonder koningshuis zou België niet meer bestaan? Ik neem aan dat u dit als grap bedoelt? Het is uitgerekend het koningshuis dat in goed 60 jaar het land twee keer op exploderen heeft gezet. In 1950 was het de foute Leopold III die perse op de troon wou terugkeren en daardoor een brede en sindsdien almaar breder geworden scheur tussen Noord en Zuid veroorzaakte.
   En in 1990 was het de zo mogelijk nog foutere Boudewijn die weigerde een wet te ondertekenen die door het parlement democratisch was goed goedgekeurd. Twee keer een blunder van belang.
   En dan moeten we geloven dat de Blunderprins bij uitstek Filip het ‘bindend element’ van het land wordt? De ‘wijsheid van het koninghuis’? Komaan.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: