FILIP LOOPT AL…

mei 30, 2013 at 7:55 am 6 reacties

Prins 1
door Guido Lauwaert

De kroonprins heeft gelopen. Het werd het nieuws in geslingerd met de kracht of er een man naar Mars is vertrokken. Terwijl Filip maar twintig kilometer heeft afgelegd. Op z’n dooie gemakje, met rond zich bodyguards die hem af en toe een duwtje in de rug gaven en hem aan een pepflesje lieten zuigen.

Heeft het volk zich al afgevraagd wie voor die sporttenue zijn beurs trok? Niet hijzelf, al beweert het hof bij hoog en laag dat hij de aankoop met zijn eigen pinkaart heeft gedaan. Filip noch iemand anders van de koninklijke familie heeft ooit zelf iets geschoven. Van bij het aantreden van de eerste Belgische vorst is de bevolking opgedraaid voor de kosten. Wat de jeugdclub en het ouderlingengesticht van Laken bijeen heeft geschaard, zelfs het geld op de eigen rekeningen, komt uit de Belgische staatskas. Is dus door de burger betaald. Applaus en gejuich is dus volkomen misplaatst.

Alles wat een lid van het hof doet is uitgekiend om zand in de ogen van het volk te strooien. Vanaf de aankondiging van Beatrix dat haar zoon Willem-Alexander de rijksappel kreeg, heeft de promomachine van het Belgische hof een groot onderhoud ondergaan. Bovendien werd er extra personeel, koffie en kaarsen besteld. Adviesbureaus moesten advies geven. En gaven die ook. Met als eerste advies: In plaats van parades moeten er wijkfeesten zijn; geen beter podium dan de straat. En niet morgen maar vandaag. Waar is de hometrainer en wie is de kinesist?

Want… dit of volgend jaar, er komt een troonswisseling. En na een nar met een kroon op het hoofd komt er een primitief op de troon te zitten. Alle zeilen moeten daarom worden gehesen. Filip heeft niet toevallig in Brussel gelopen. Hij heeft, pardon, zijn adviseurs hebben voor de gulden middenweg gekozen. Zodat er geen heibel kan over ontstaan. Zijn loopje is dus eerder symbolisch dan sportief. Aan de eindstreep stond zijn vrouw en kroost hem op te wachten. Wat een idyllisch tafereel. Kijk eens hoe dicht ons vorstenhuis bij het volk staat.

Zoollikker van beroep Herman De Croo zegt dat Filip weliswaar wat houterig overkomt maar in beperkte omgang een normale man is, doodgewoon en aimabel. Nou, zo heb ik er in mijn straat ook enkele wonen, waarvan eentje rondloopt met een enkelband. De erudiete letterenpaus Jozef Deleu heeft op vraag van koning Boudewijn prins Filip ooit les in Nederlands en geschiedenis gegeven. Na zes seances vroeg hij om in Rekkem te mogen blijven. Filip kon de naam van Deleu niet eens onthouden. Alle middelen zijn aangewend om de kroonprins wat stijl en kennis bij te brengen. Wat heeft het opgebracht? Naast zijn lage ontwikkeling is hij op bevel van nonkel Boudewijn stuk gerepeteerd.

Terwijl half België trots is op de prestatie van Filip – hij is toch de modelbelg, zou de kerel en zijn familie beter uitgejouwd en verdreven worden. In wezen stond hij enkel zichzelf en zijn familie te promoten. Zodat hij verzekerd blijft van een riant salaris voor een minimum aan prestatie. Hoeveel heeft dit artificiële land ooit teruggezien van het kapitaal dat het in de Coburgs heeft gestoken? Een lid van het koninklijke boerenhof komt ter plaatse na een ramp, schudt handjes, Mathilde aait kinderkopjes, Filip staat met zijn mond vol tanden en een kwartier later gaan ze met zijn allen weer naar hun beschermde werkplaats. Het is peanuts in vergelijking met wat de familie Coburgs voor het grootkapitaal heeft gedaan. Voor de bankiers en grote bedrijven die nauwelijks tot geen belasting betalen. Waar ze ook niet vies van zijn. Tot op hun doodsbed zoeken de Coburgs en hun aanhangwagens naar sluipwegen om hun zoetverdiende centen in hun favoriete godshuizen te parkeren, ver weg van de vermaledijde inquisiteurs van de belastingen.

Prins 3
Het volk wordt sinds kort kapot geknuffeld met publieksvriendelijke initiatieven. Boer, let op je kippen! Daarenboven wordt keihard op de spijker geslagen met een knoert van een hamer, zodat maar blijft klinken: De beste oplossing voor dit land is een koning; iemand die boven het volk en de wet staat. Wat een lulkoek. Als een franstalige premier kan zijn, waarom kan een president dan geen Vlaming, Waal of Brusselaar zijn? Herman Van Rompuy is het beste bewijs dat een mens zich van zijn land kan losmaken en het hogere belang dienen. In zijn geval, Europa.

Kortom. Aan de dieren van Planckendael valt meer te verdienen dan aan die van de zoo van Laken. En het volk maar wuiven. Naar het balkon, naar een prinses met een glimlach made in Disneyland en een lopende prins die misschien onderweg de bus heeft genomen, want er valt een gat in de verslaggeving. En zijn outfit was vóór het gat anders dan er na. Zodat hij nog lekker fris leek bij de aankomst.

Het deed me denken aan de laatste Bourbon-koning van Frankrijk. Louis XVIII heeft honderd dagen in Gent gewoond. Hij was niet dik maar héél dik. Bezoekers konden langs de eetmaal passeren – mits betaling –  en een blik werpen op de etende vorst. Die door het optillen van zijn mes en vork verschrikkelijk zweette. Een lakei stond erbij en dopte het zweet. Een spotnaam hadden de Gentenaars gewoontegetrouw gauw gevonden: Louis Dieswiet.

Entry filed under: Foto en video, Media, Politiek Belgie, Samenleving, Satire. Tags: , , , .

IRAK IS EEN MILITAIR TSJERNOBYL EEN TURKSE LENTE?

6 reacties Add your own

 • 1. ADMINISTRATOR  |  mei 30, 2013 om 9:40 am

  Reblogged this on HERSTEL DE REPUBLIEK and commented:
  FILIP LOOPT AL…

  mei 30, 2013 at 7:55 am jefc Een reactie plaatsen

  FLIP LOOPT AL….
  door Guido Lauwaert

  De kroonprins heeft gelopen. Het werd het nieuws in geslingerd met de kracht of er een man naar Mars is vertrokken. Terwijl Filip maar twintig kilometer heeft afgelegd. Op z’n dooie gemakje, met rond zich bodyguards die hem af en toe een duwtje in de rug gaven en hem aan een pepflesje lieten zuigen.

  Beantwoorden
 • 2. H Coopman  |  mei 30, 2013 om 11:10 am

  Schitterend!
  In navolging van een zekere Naamloze Achter Ons stel ik voor om ons koningshuis in het vervolg ons honingshuis te noemen. Honing Filip en honingin Mathilde zullen daarmee zoiets worden als “honing voor het volk”.
  In een tekst beschreef diezelfde N*A*O* hoe hij in Armorica ontdekte waarom België een apenland is: de Belgische mascotte Manneken Pis blijkt een oversekste baviaan voor te stellen! Zijn hypothese is dat Belgen zich ermee identificeerden en zich vervolgens gedroegen als de ontbrekende schakel tussen aap en mens. Vandaar ook hun poging om Europa te belgiciseren.
  (http://www.scribd.com/doc/92874563/40-NAO-in-Armorica)

  Beantwoorden
 • 3. Johan Sanctorum  |  mei 30, 2013 om 11:11 am

  Beste mijnheer Lauwaert,
  Denkt u nu echt dat “half België deze prins stond toe te juichen”?
  Lees misschien eens een paar artikels op Res Publica, dan weet u wat er in de buik van Vlaanderen leeft.

  http://www.respublica.co

  Groet

  Johan Sanctorum

  Beantwoorden
 • 4. Philemon  |  mei 30, 2013 om 2:18 pm

  Geef Wallonië, Brussel en Vlaanderen ieder hun eigen en volledige verantwoordelijkheid. Laat ze zelf beslissen wat ze nog samen wensen te doen, bijvoorbeeld defensie, buitenlandse zaken, veiligheid en justitie. Stel een president aan die nationaal verkozen wordt en baken duidelijk zijn verantwoordelijkheid af. Een koning of honing met zijn gevolg hebben we in de 21ste eeuw toch echt niet meer nodig. En als we dan toch aan het opruimen zijn, schaf de senaat en de provincies af. Daardoor zijn de belangrijkste problemen die sinds 1830 dit land immobiliseren van de baan. Als principe heel eenvoudig maar zal het er ooit van komen?

  Beantwoorden
 • 6. Rots  |  mei 31, 2013 om 6:03 am

  Breek de schakel met de benelux door, zodfat wij verlost worden van de EUSSR, dat is het enige nog goeds wat te doen staat, zodat wij verlost worden van een nog grotere ramp!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: