DELPHINE, FILLE D’AMOURETTE

June 18, 2013 at 8:14 am 1 comment

Delphine Fils_de

door Jef Coeck

Kunstenaar Piet Wittevrongel heeft een werk van zijn hand aangeboden aan Delphine Boël, een natuurlijke dochter van Albert II. Het kunstwerk heet ‘Fille d’amourette, Fils de Bourgeois, Tous les enfants ont un royaume’.

Het nieuws dat Delphine enkele leden van de Koninklijke Familie heeft uitgenodigd voor een DNA-test, sloeg in als een bom. Voor een keer winden de commentatoren er ook geen doekjes om, zoals blijkt uit het persoverzicht van Radio 1.
Delphine 3
“Trouw aan een lange traditie reageerde het Hof gisteren opnieuw met dichtgeknepen billen over de wending in de zaak Delphine Boël. Wat overblijft is een vader die weigert zijn dochter te erkennen. En dat in een tijd dat heel wat Belgen zelf in ingewikkelde gezinssituaties verzeild geraakt zijn en proberen daar het beste van te maken. De meeste Belgen doen dat trouwens met meer waardigheid en respect dan de koning. Moreel gezag? De koning toont vooral hoe het niet moet.’ (Het Nieuwsblad)

“Koning Albert had beter gereageerd als wijlen president François Mitterand, toen het over een buitenechtelijke dochter ging. ‘Et Alors? – En Dan?’ Een vorm van erkenning zou Albert gesierd hebben. En is ze niet zijn dochter, dan had hij het gewoon formeel moeten ontkennen.” (Gazet van Antwerpen)

“De schade die de monarchie leidt is niet dat er buiten het paleisgezin ook natuurlijke nakomelingen zijn. De schade en de schande komt voort uit de onwil van de patriarch om zijn verantwoordelijkheid te erkennen. De hardvochtigheid maakt het gesoigneerde plaatje van de brave vorst stuk. En dan blijft er niets meer over.” (De Standaard)

“Onwettige kinderen zijn courant bij het Hof. Boudewijn had er geen. Over Albert I is er twijfel maar de vier andere koningen van dit land hadden en hebben er rondlopen. Albert II zou bij een erkenning niet veel meer doen dan toegeven dat hij een familietraditie voortzet. Het zou hem ook nog menselijker en sympathieker maken dan hij al is. Waarom zou je een vaderhart verstoppen achter grondwet en protocol? Niemand kan de koning verbieden een groot gebaar te stellen.” (De Morgen)

“Vreemd genoeg blijft prins Laurent buiten de zaak staan. Heeft dat te maken met de vriendschap tussen de prins en Delphine? Of heeft ze twijfels over de afstamming van Laurent? In elk geval, dit Koninklijk Theater toont aan dat openheid en eerlijkheid lonen. Nu worden de koning en zijn familie geconfronteerd met een publieke vertoning. Dat hadden ze kunnen vermijden door veel eerder duidelijkheid te brengen en het niet bij vermoedens te laten.” (Het Laatste Nieuws)

© foto’s: Piet Wittevrongel http://www.askoyII.be

Delphine 2

Entry filed under: Foto en video, Geschiedenis, Media, Politiek Belgie. Tags: , , .

EEN WERELDGEMEENSCHAP VAN BEROEPSGLUURDERS OBAMA’S NIEUWE OORLOG

1 Comment Add your own

  • 1. Raf De Boever  |  June 26, 2013 at 9:20 am

    Geef ons een republiek. Dan kunnen we tenminste onze leiders kiezen en wegstemmen als het moet. Nu zullen we sukkelen van een goedlachse maar onverantwoordelijke vorst naar een door Mathilde gepamperde maar onbekwame koning Filip of volksvreemde koningin Astrid.

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,701 other followers


%d bloggers like this: