OBAMA’S NIEUWE OORLOG

juni 19, 2013 at 4:16 pm Plaats een reactie

De Nobellaureaat voor de vrede is weer op het oorlogspad. Na Afghanistan, Libië en de drone-oorlog in Pakistan is nu Syrië aan de beurt. President Obama verklaart dat het Syrische regime, door het gebruik van chemische wapens de “rode lijn” heeft overschreden. Daarom zullen de VS de rebellen die tegen Assad strijden nu volop, ook militair steunen. Een regelrechte oorlogsverklaring vindt de onafhankelijke onderzoeker en journalist Frank Lamb. Niet het gebruik van chemische wapens, maar de recente overwinningen van het Syrische leger en zijn bondgenoten van de Libanese Hizbollah zijn de directe aanleiding tot Obama’s nieuwe oorlog, die verstrekkende gevolgen kan hebben voor het voortbestaan van Syrië en voor de hele regio. Lees hieronder een samenvatting van het artikel dat eerder in de linkse blog COUNTERPUNCH is verschenen.

Johan Depoortere

obama

Barack Obama

Waarom verklaart Obama Syrië de oorlog? Kort gezegd:  vanwege Iran en Hizbollah, zeggen bronnen in het Amerikaanse Congres.   “De recente overwinning van het Syrische leger in Al-Qusayr was gezien de strategische ligging van de stad de échte “rode lijn.” De inname van Al-Qusayr kan toegevoegd worden aan de lijst van de Iraanse overwinningen, te beginnen met Afghanistan, Libanon, Irak en wijst op de groeiende invloed van Iran in de regio.”

Volgens andere bronnen was Obama om verschillende redenen niet erg geneigd om de rebellen directe militaire steun te geven. De Amerikaanse publieke opinie is niet rijp voor een nieuwe Amerikaanse oorlog in het Midden Oosten. Bovendien is er geen echt alternatief voorhanden voor Assad en voorts zijn het State Department en het Pentagon ervan overtuigd dat een Amerikaanse interventie in Syrië de doodsteek zou kunnen betekenen voor wat de VS nog aan invloed in de regio overhoudt, kortom dat een Amerikaans avontuur in Syrië de vlammen van een regionaal sektarisch conflict zou aanwakkeren en daarom nog slechter zou kunnen aflopen dan dat in Irak.

Tot vóór al-Qusayr leek het erop dat het Obama ernst was met zijn pogingen om tot een onderhandelde oplossing te komen. Volgens minister van Buitenlandse Zaken John Kerry kwamen er hoopgevende signalen uit Damascus, Moskou en zelfs Teheran. Maar dat is verleden tijd, ten dele omdat zowel Amerika als Rusland hun positie hebben verhard. En nu ziet het ernaar uit dat Obama de diplomatieke piste de rug heeft toegekeerd. Bronnen in het Congres stellen dat het Witte Huis ervan overtuigd is dat Assad’s recente overwinning en zijn toenemende populariteit een initiatief a la Genève  uitsluiten.

Obama is bovendien verzwakt door de recente binnenlandse schandalen, vooral de onthulling over de massale schendingen van de privacy van de burger door de Nationale Veiligheidsdienst (NSA). De haviken in het Congres onder leiding van de senatoren John McCain en Lindsay Graham houden niet op de oorlogstrom te roeren. Ze roepen dat Obama de nationale veiligheid van de Verenigde Staten in gevaar zou brengen als hij zou toestaan dat Iran, nadat de opstand is onderdrukt, in feite de baas wordt van Syrië . Ze pleiten voor het gebruik van lange-afstandsraketten om Assad’s overwicht in de lucht ongedaan te maken.  Een andere neocon, senator Robert P. Casey, een Democraat uit Pennsylvania, wil dat de VS het evenwicht op het terrein herstelt door de Syrische luchtmacht aan de grond te houden en een “veilige zone” in het Noorden van Syrië in te stellen met behulp van de Patriotraketten in Turkije.”

Als alternatief  zou  Obama de Syrische oppositie kunnen bewapenen en trainen in Jordanië zonder over te gaan tot het instellen van een no-flyzone. Maar dat is onwaarschijnlijk omdat het Pentagon de Syrische crisis nog vóór het einde van de zomer wil beslechten. “Op lange termijn werken met een stelletje ongeregeld van Jihadisten en rebellen die we nooit volledig kunnen vertrouwen” is volgens één bron geen aantrekkelijk alternatief. “Het Witte Huis is tot de conclusie gekomen dat wie A zegt ook B moet zeggen, wat betekent dat het nooit zal toelaten dat Iran en Hizbollah Syrië op zak hebben.”

John Kerry

John Kerry

Op 13 mei had minister van Buitenlandse Zaken John Kerry ontmoetingen met meer dan een paar dozijn militaire specialisten. Volgens de Washington Post gelooft Kerry dat wapens leveren aan de rebellen te weinig is en te laat om het evenwicht op het terrein in het voordeel van de rebellen te herstellen, en dat hij voorstander is van militaire actie om Assad’s militaire capaciteiten te verlammen.

Kort na Kerry’s ontmoetingen keerde koning Abdullah van Saudi-Arabië na een telefoontje van zijn veiligheidschef, prins Bandar Bin Sultan uit zijn paleis in Casablanca in Marokko naar zijn land terug. Bandar had blijkbaar zijn mannetje in het Witte Huis tijdens Kerry’s gesprekken met het team van president Obama. Koning Abdullah zou van Kerry de raad hebben gekregen zich voor te bereiden op een nakende uitbreiding van het regionale conflict.

Wat tussen nu en het einde van de zomer gebeurt zou catastrofaal kunnen uitvallen voor Syrië en misschien ook voor Libanon. Op Capitol Hill wordt de verhaallijn van de “chemische rode draad” niet ernstig genomen omdat hetzelfde niet-sluitende bewijs van een paar maanden geleden nu wordt gebruikt om wat neerkomt op een totale oorlog tegen het Syrische regime en al wie daarbij in de weg staat te verantwoorden.  Het verlies van 125 mensenlevens als gevolg van het gebruik – door wie ook – van chemische wapens verzinkt in het niet in vergelijking met de naar schatting 50000 bijkomende doden die in de komende maanden kunnen vallen en die het Pentagon heeft  “begroot” als de prijs voor het omverwerpen van Assad.

t1larg.libya.miliary.response.gi

Navo-bombardement in Libië

Wellicht wordt  “een beperkte, humanitaire no-fly zone” in delen van Syrië straks ingekleed als “humanitaire hulp.” Maar de ervaring in Libië leert dat zo iets als een “beperkte no-fly zone” niet bestaat. Het instellen van een “no-fly zone” is zoveel als een oorlogsverklaring. Zogauw de Verenigde Staten en haar bondgenoten met een no-fly zone beginnen zullen ze die uitbreiden en versterken omdat ze tal van andere militaire middelen zullen moeten gebruiken om de zones te handhaven tot het Syrische regime valt. “Je durft haast niet te bedenken  hoe dit zal eindigen en hoe Iran en Rusland zullen reageren,” zegt één bron.

Het Witte Huis probeert de publieke opinie en het Congres ervan te overtuigen dat een beperkte Amerikaanse inmenging mogelijk is en dat een no-fly zone niet noodzakelijk de vernietiging van de Syrische luchtafweer inhoudt. Ook dat is onzin. In Libië zag ik hoe de VS de no-flyzone met alle mogelijke middelen ondersteunde: met brandstofbevoorrading, verstoren van elektronica en speciale operaties op de grond – zodanig dat een kind op de fiets niet meer veilig was. De Navo vloog in 192 dagen 24682 missies en beweerde nooit een doel te hebben gemist, maar ook dat is een leugen. Honderden burgers werden in Libië gedood door Navo-vliegtuigen die ofwel hun doel misten of hun bommen afgooiden vóór ze naar hun basis terugvlogen. Met ongeveer 48 bombardementsvluchten per dag gebruikten ze een waaier van bommen en raketten, inclusief 350 Tomahawk kruisraketten.

Ik vroeg een buitengewoon goed ingevoerde medewerker van het Congres hoe hij het verloop van de gebeurtenissen in de regio zag over de komende maanden. Dit is wat hij antwoordde: “Misschien zal iemand een konijn uit de hoed toveren en de oorlogswaanzin stoppen, maar ik betwijfel het. Ik durf erop te wedden dat het Syrië we dat we kennen er binnenkort niet meer zal zijn – en dat geldt wellicht ook voor andere landen in de regio.

Frank Lamb

Frank Lamb is een onafhankelijk onderzoeker en journalist. Hij is verbonden met Americans for a Just Peace in the Middle East en schrijft onder andere voor Foreign Policy Journal. Hij is momenteel op onderzoek in Syrië en Libanon.

 Zie ook: http://www.foreignpolicyjournal.com/2013/06/10/west-to-pay-high-price-for-targeting-syrian-government-security-experts-claim/

jd

Entry filed under: Midden Oosten, VS. Tags: , , , , , , .

DELPHINE, FILLE D’AMOURETTE BERLIJN: SPOREN ZOEKEN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: