ALS WOORDEN LIEGEN

augustus 15, 2013 at 9:10 am 1 reactie

Het “vredesproces” in het Midden Oosten is weer op gang gekomen – zo lezen en horen we in de media. De aanhalingstekens zijn op hun plaats want in de berichtgeving over Israël en Palestina betekenen woorden niet wat ze beweren te betekenen, in veel gevallen betekenen ze op een perverse manier precies het tegenovergestelde daarvan. Het “vredesproces” is niet het proces dat tot vrede leidt maar een poging van Israël – met medeplichtigheid van de kliek rond de Palestijnse “leider” Abbas en met enthousiaste steun van de regering Obama – om landroof, bezetting en de rechteloosheid van een onderdrukt volk te bestendigen en een vernis van legaliteit te bezorgen. 

 Het is Newspeak alom in de berichtgeving over het Midden Oosten in de gevestigde media. George Orwell had het in zijn wildste verbeelding niet kunnen bedenken. We spreken over Israëlische “nederzettingen, “ waar het gaat om illegale apartheidsdorpen en steden, uitsluitend voor Joden. Deze zwaar bewapende enclaves zijn alleen te bereiken via wegen die enkel door “Joodse” voertuigen, bemand door Joodse mannen en vrouwen  mogen worden bereden. Niet-Joden zijn in deze ghettos alleen overdag welkom om de betonmolens te bedienen en de straten schoon te vegen. Joden zijn mannen en vrouwen die geboren zijn uit een Joodse moeder of die door de religieuze autoriteiten van het land – het rabbinaat – als “Jood”zijn erkend. Het is alsof aartsbisschop Leonard zou bepalen wie rooms genoeg is om in exclusief katholieke enclaves te wonen.

 De Amerikaanse “bemiddeling” – nog zo een woord dat de werkelijkheid verhult. Hoe kun je van bemiddeling spreken als de “bemiddelaar” jaarlijks de Joodse staat met meer dan drie miljard dollar overeind houdt en voorziet van het modernste oorlogstuig ter wereld.?

Woorden liegen in het Midden Oosten, zegt ook Robert Fisk, de door de wol geverfde verslaggever van de Britse Independent. Hij plaatst de “diplomatieke doorbraak” waarmee de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry te koop loopt in de correcte contekst.

 Johan Depoortere

ELKE ANDERE STAATSMAN DIE ONDERHANDELT ALS JOHN KERRY ZOU  EEN DIEF WORDEN GENOEMD

Door Robert Fisk

0409_World_OKERRY_full_600

John Kerry – Benjamin Netanyahu

Kent John Kerry geen schaamte? Eerst vrijt hij zowel Israëlis als Palestijnen op en verkondigt dan de hervatting van een “vredesproces” dat de Palestijnen wantrouwen en dat de Israëlis niet willen. Dan maakt Israël bekend dat het 1200 nieuwe huizen wil bouwen voor Joden – exclusief voor Joden – op bezette Palestijnse grond. En nu vertelt hij de Palestijnen, de zwakke en bezette Palestijnen, dat ze haast moeten maken als ze hun eigen staat willen.

Elke andere “staatsman” die te maken heeft met een ander conflict en die een bezet volk zou vertellen dat ze vrede moeten sluiten omdat de bezetters anders nog méér van hun land zouden stelen zou gebrandmerkt worden als een outcast, een medeplichtige dief, mogelijks een crimineel. Maar nee, John Kerry verkondigt dat de illegale Joodse kolonies – of “nederzettingen” zoals hij ze net als de Israëlvriendelijke wereldpers verkiest te noemen – “onrechtmatig” zijn. Wellicht bedoelt hij “illegaal” volgens het internationaal recht. Maar wat doet het ertoe? In de tien jaar na het “Oslo-Vredesproces” is het aantal Israëli’s die op gestolen Palestijnse grond zijn komen wonen verdubbeld tot 400000. Niet te verbazen dus dat volgens Kerry de recentste Israëlische aankondiging van gronddiefstal “enigszins(sic!) te verwachten” was.

Reken maar! Israël draait al tientallen jaren laffe Amerikaanse regeringen rond de vinger en kijkt de andere kant uit als Washington nog maar eens in verlegenheid wordt gebracht door de zoveelste plundering van andermans land. Het is goed eraan te herinneren dat de Oslo-akkoorden bepaalden dat Israëlis en Palestijnen zich gedurende vijf jaar zouden onthouden van “unilaterale stappen die het resultaat van de onderhandelingen in het gedrang zouden brengen.” Israël legde dat eenvoudig naast zich neer. En doet dat nog altijd. En welke raad heeft Kerry voor de Palestijnen?  Dat hun reactie niet “negatief” mag zijn!

Dat is belachelijk. Kerry weet beslist, net als de Verenigde Naties en de Europese Unie weten, dat er niet de geringste kans bestaat voor een leefbare Palestijnse staat omdat de Israëli’s al teveel land op de Westelijke Jordaanoever hebben gestolen.De kaart van de kolonies en niet-gekoloniseerde gebieden ziet eruit als de kapotte voorruit van een auto en iedereen die op de Westbank rondrijdt en die niet politiek blind is kan zien dat de komst van  Palestijnse staat even waarschijnlijk is als een terugkeer van het Ottomaanse rijk.

En wat Kerry betreft: elk van zijn woorden zou moeten worden gevolgd door “sic” Neem dit bijvoorbeeld: “We wisten (sic) dat er in zekere mate (sic) gebouwd (sic) zou worden op sommige (sic) plaatsen, en ik denk dat de Palestijnen dat begrijpen.” Ik denk dat ook “begrijpen” zou moeten worden gevolgd door “sic.”  En Kerry vervolgt: “Wat dit – hij bedoelt de landroof – onderstreept is eigenlijk (resic!) de noodzaak om spoedig aan de onderhandelingstafel te gaan zitten.” Met andere woorden: “Doe nu wat je gezegd wordt of anders laten we de Israëli’s nog méér van je bezit stelen.” In de gewone wereld heet zo iets chantage.

En dan volgde de utltieme leugen: dat het probleem van de “nederzettingen” het best kan worden opgelost door de kwestie van veiligheid en grenzen te regelen. Onzin! De kolonies – of “nederzettingen” zoals Kerry deze gevallen van roof blijft noemen – worden door Israël niet gebouwd omwille van de “veiligheid” of de “grenzen” maar omdat de Israëlische rechterzijde die de regering Netanyahu nog steeds domineert het land wil voor zichzelf. Veel Israëli’s willen dat niet. Veel Israëli’s zien het kwaadaardige van deze landroof en veroordelen hem. Zij hebben recht op de vrede en de veiligheid die de wereld hen belooft. Maar die zullen ze niet krijgen met de kolonisatie en dat weten ze.

En Kerry staat niet aan hun kant. Hij gaat voluit voor “vrede” op de voorwaarden van de Israëlische regering, en de Palestijnen, opgesloten, ingeperkt en ingepakt, moeten hun mond houden en pakken wat ze kunnen krijgen. En ze zullen wat kruimels krijgen. 26 oudere gevangenen worden overgedragen: een troostprijs voor Abbas en zijn vrolijke vrienden. Maar méér kolonies voor Israël, een land dat John Kerry – of ons – niet eens vertelt waar het zijn Oostelijke grenzen ziet. Op de oude “Groene Lijn” uit 1967? Op de lijn van de kolonies ten Oosten van Jeruzalem? Of  is het de Jordaan? Maar voor Kerry is het: “Haast je, haast je, haast je.” Reserveer nu je plaatsen, anders is de zaal uitverkocht. “Palestina” tegen welke prijs?

Entry filed under: Midden Oosten, Uncategorized. Tags: , , , , , , .

DE WARE LETTA C.Q. BERLUSCONI VROOM GEPREVEL IN CONGO

1 reactie Add your own

  • 1. Paul Taccoen  |  augustus 15, 2013 om 9:57 am

    Inderdaad, de vrede is nog veraf , zoniet onmogelijk gemaakt !

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: