STRAATHONDEN VAN ISTANBUL

oktober 22, 2013 at 12:39 pm Plaats een reactie

Living Together

 

door Jef Coeck

Meutes straathonden maken nog steeds de dienst uit in de achterafstraten van Istanbul. Sultan Mahmut de Tweede, die eerst de janitsaren ophief met het argument dat ze zich niet aan de westerse militaire discipline onderwierpen, had als tweede doelwit de straathonden, maar dat liep op een mislukking uit. Bij een andere ‘hervormings’-beweging die na de invoering van de constitutionele monarchie met de hulp van onder andere de zigeuners werd uitgevoerd, werden de honden een voor een van straat gehaald en verbannen naar het eiland Sivriada, maar ze wisten vandaar weer triomfantelijk terug te komen. Een van de redenen daarvoor zou kunnen zijn dat de Fransen, die de troepen honden in iedere straat van Istanbul zo exotisch vonden, het nog veel exotischer vonden dat al die beesten tesamen op Sivriada werden gezet, wat ze in teksten dan ook heel vaak op de hak hebben genomen – zelfs Sartre maakte er jaren later in zijn roman De jaren des onderscheids een grap over.
De Istanbulse ansichtkaartenproducent Max Fruchtermann was zich bewust van dit exotisme en nam in de kaarten van Istanbul die hij eind negentiende en begin twintigste eeuw uitbracht dan ook niet alleen plaatjes op van derwisjen, begraafplaatsen en moskeeën, maar reserveerde ook een plaatsje voor de straathonden.

(uit: Orhan Pamuk, Istanbul, herinneringen en de stad, De Arbeiderspers, 2003)

———–

 

Looking for Food

Looking for Food

 

My Friend

My Friend

Reading the paper for the Cats

Reading the paper for the Cats

Scared

Scared

 

Street Play

Street Play

Waiting For My Friends

Waiting For My Friends

Rainy Night

Rainy Night

De bovenstaande foto’s zijn van beroepsfotograaf en cultuurzwerver Jerome de Perlinghi. Hij woont in het Amerikaanse stadje Wilson, North-Carolina en doceert in Chicago. Voor zijn vluchten naar ons deel van Europa kun je veel goedkoper via Istanbul vliegen, zo heeft hij ontdekt. Daar loopt hij dan als een straathond-met-camera door de achterbuurten waar geen toerist zich waagt. De honden hebben hem aanvaard als een vriend. Ze blaffen hem genoegzaam toe, hij speelt met ze en neemt intussen foto’s. Zo kunnen ook wij kennis maken met een inheems fel verguisde soort in de Turkse parel aan de Bosporus. (jc)
(foto’s:
www.jeromedeperlinghi.com)

 

Entry filed under: Azie, Foto en video, Kunst, Media.

TERZAKE WAS DUS NIET TER ZAKE STRAATHONDEN VAN ISTAMBOEL (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: