HOE DURVEN ZE!

november 28, 2013 at 8:39 am 2 reacties

Walmart store

Tom Ronse

Een betere titel voor dit stukje kan ik niet bedenken. Ik weet het, hij is niet origineel en past boven steeds meer nieuwsberichten maar dit is toch wel extra-grof. Grof en tekenend voor een algemene trend.

Het is vandaag Thanksgiving, samen met Kerstdag het belangrijkste familiefeest hier in de VS. Het was een dag waarop bijna iedereen vrijaf kreeg. Zelfs het winkelpersoneel. Het heeft die adempauze nodig want de volgende dag begint het kerstkoopseizoen. “Black Friday” wordt die dag genoemd omdat de omzet dan zo groot is dat hij de winkels uit de rode cijfers trekt.  Maar Thanksgiving bleef een dag voor de familiekring tot de grootste winkelketen, Walmart, het taboe brak en het koopjesseizoen een dag eerder startte. Andere winkels moesten wel volgen, tot groot ongenoegen van hun personeel.

Walmart is het grootste bedrijf ter wereld. Het heeft 2,2 miljoen personeelsleden in 15 landen en boekte vorig jaar een netto-winst van 15,7 miljard dollar. De familie Walton bezit meer dan de helft van de aandelen, een slordige 150 miljard dollar. Zes leden van die familie bezitten samen evenveel als de 30% van de Amerikaanse bevolking die het minst heeft.   Walmart Nov 06
Walmart floreert in krisistijd omdat het door zijn gigantische omzet de laagste prijzen kan afdwingen van  leveranciers die wanhopig zijn om klanten te vinden. En door de hoge werkloosheid heeft het geen moeite om personeel te vinden dat bereid is om te werken aan hongerlonen. Ik gebruik die term niet hyperbolisch: ik bedoel letterlijk lonen die personeelsleden niet in staat stellen om hun honger te stillen. 18% van de “food stamps” (‘voedselcheques’, waarmee men eten kan kopen; de enige vorm van inkomen voor de armsten) gaat naar werknemers van Walmart die niet genoeg verdienen om rond te komen. Het komt er eigenlijk op neer dat de overheid een deel van de loonkosten betaalt, tot meerdere winst van Walmart. Het Congres heeft onlangs de begroting voor food stamps  met vijf miljard dollar gekortwiekt en als het van de Republikeinen zou afhangen, zou er nog 45 miljard meer uit worden weg gesneden. Je zou denken dat Walmart dat zou betreuren maar nee, Walmart-ceo Bill Simon vond het een goede zaak, want hoe armer de bevolking wordt, hoe meer ze noodgedwongen prijsbewust wordt en dat is in Walmarts voordeel.

Een full-time “associate” ( er zijn geen arbeiders, bedienden of managers bij Walmart, iedereen is een associate) onderaan de ladder (en vaak geraakt men niet verder) verdient 7,25 dollar per uur. Het bedrijf is ook berucht voor het niet-betalen van overuren. Begin deze maand ging een deel van het Walmart- personeel in zuid-California in staking om betere lonen te eisen. De actie duurde niet lang en kreeg geen uitbreiding. De schrik voor ontslag overheerste. De meest vocale protesteerders werden prompt aan de deur gezet.Walmart sit-in

Walmart heeft het kapitalisme niet uitgevonden. Het speelt het spel volgens de regels en doet dat verduiveld goed. En dat is het probleem.

Maar wat me de kreet “Hoe durven ze” ontlokte, was een bericht uit Cleveland. Daar kon men, in de megawinkels van Walmart plastiek tonnen vinden, met daarboven een bord waarop stond: “Please donate food items so associates in need can enjoy Thanksgiving dinner”. Food items die men ter plaatse kon kopen in de van eten uitpuilende winkel. Hoe practisch! Een woordvoerder van Walmart zei niet te begrijpen dat dit filantropisch initiatief op weerstand stuitte. “We doen dit al jaren”, zei hij, “het is niet de bedoeling dat de klanten eten geven maar dat de associates die het beter hebben iets delen met hun minder gelukkige collega’s, “in the spirit of Thanksgiving”. Waarom Walmart er zelf niet voor zorgde dat alle associates van een Thanksgiving dinner konden genieten, legde hij niet uit.
Walmart Nov 06 - 4

Entry filed under: Ekonomie, Samenleving, VS. Tags: , .

BAH! Wat heeft onze taal toch misdaan?

2 reacties Add your own

 • 1. jefc  |  november 28, 2013 om 12:21 pm

  HOE DURVEN ZE?

  Is inderdaad een passe-partout, in vele situaties toepasbaar. In dit geval: absoluut, zonder enige twijfel toepasselijk op Wal Mart. De Belgische warenhuisketen Delhaize – ook bedrijvig in de VS – doet af en toe iets vergelijkbaars. Kennelijk zonder veel succes. Belgen zijn geen Amerikanen.
  De uitroep ‘hoe durven ze’ is de titel van het succesboek van Peter Mertens, van PvdA+. Dat ligt nog vers in het geheugen. Langer geleden, veertig jaar om precies te zijn, zong Hugo Raspoet zijn ‘flamingantenlied’ – zo dubbelzinnig dat hij pro- en anti- tegen zich kreeg. Het refrein luidde:
  Hoe durven ze, de flaminganten?
  Hoe durven ze ’t aan?
  Ze zeggen dat België zoals het is
  niet verder kan bestaan.

  Read more: http://muzikum.eu/nl/123-664-28871/hugo-raspoet/hoe-durven-ze-songtekst.html#ixzz2lwSPBfYg

  Beantwoorden
 • 2. German  |  februari 18, 2014 om 12:57 pm

  Dit kan je dus niet “leuk” vinden.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: