D-DAY: HOE WAS DAT IN DUITSLAND?

juni 6, 2014 at 2:55 pm 2 reacties

Komen ze? Komen ze niet?

Komen ze? Komen ze niet?

door Jef Coeck

Victor Klemperer (1881-1960) was schrijver, romanist, vrijzinnige jood en anti-nazist. Toch bleef hij de hele duur van het Derde Rijk, volle 12 jaar, in Duitsland, meer bepaald in Dresden. Eind jaren 30 is hij door de nazi’s bijna volledig kalltgestellt: als jood mag hij nauwelijks zijn huis nog uit, hij mag niet meer doceren, geen auto meer rijden, geen bibliotheek meer bezoeken. In zijn isolement houdt hij de hele periode lang een dagboek bij, nadien schrijft hij ook nog een autobiografie. Daarmee wordt hij wereldberoemd, hoewel er aanvankelijk geen uitgever voor te vinden was. Nu worden zijn twee vuistdikke volumes geprezen als het meest volledige verslag dat een Duitse burger ooit over die onzalige periode neerschreef.
Uiteraard worden er in het Dagboek 1933-1945 ook enkele paragrafen gewijd aan de landing in Normandië, althans aan het nieuws daarover. We laten Klemperer zelf aan het woord.

6 juni, tegen de avond

 

Terwijl ik Bernard Stühler lesgaf, kwam Eva met het nieuws dat de invasie vannacht (van de 5de op de 6de juni) bij Cherbourg begonnen is. Eva was heel opgewonden, haar knieën knikten. Ikzelf bleef heel koel, ik ben niet meer of nog niet in staat te hopen.

8 juni, donderdag tegen de avond

De Engelsen houden al drie dagen stand en staan bij of in Caen en Bayeux; de eigenlijke landing is dus geslaagd. Maar zal het doorgaan, en in welk tempo? Ik kan niet meer hopen, het is bijna onvoorstelbaar dat ik het einde van deze marteling, deze slavenjaren meemaak.-
De macht van het reële. Tot dinsdag heette het: waarschijnlijk landen ze niet, ze hebben de tijd, ze hoeven dat offer niet te brengen. Of als ze komen, dan niet aan de Atlantikwall. Veel waarschijnlijker is Denemarken, Spanje, Zuid-Frankrijk, de Balkan… Sinds dinsdag bewijst men dat ze wel moesten komen, en nergens anders dan aan de Atlantikwall. Achteraf worden altijd de steekhoudendste argumenten voor de verwezenlijking van de verwezenlijkte mogelijkheid gevonden. Maar als er een andere mogelijkheid verwezenlijkt was, waren er precies zulke steekhoudende argumenten gevonden.

10 juni, zaterdagochtend

De invasie schijnt te vorderen. Bericht van gisteren: opmars in Normandië. Maar ik kan nog niet hopen. Steeds weer is er gesproken over ‘vergelding’, over ‘een nieuw wapen’. Goebbels schreef dat hij banger was voor het uitblijven van de invasie dan voor het begin ervan; Hitler één dag voor de landing: we zullen hun op de beslissende plek een vernietigende nederlaag toebrengen. Het zou zelfs voor LTI een te sterk staaltje zijn als dat allemaal alleen bluf is. Is er een list in het spel, willen ze de vijand voltallig in een val lokken? Gas soms? Anderzijds: de Engelsen zijn voorzichtig en heel goed op de hoogte, en de onoverwinnelijke Atlantikwall is overduidelijk doorbroken. We gissen, en ik kan niet hopen. Dat wil zeggen: ik ben zeker van de Duitse nederlaag, sinds 1-9-1939 ben ik daar zeker van – maar wanneer? Ook de vernietiging van de ‘invasoren’ zou niet tot de overwinning van Duitsland leiden, alleen maar tot een verlenging van de oorlog […]

*Victor Klemperer, Tot het bittere einde, Dagboek 1933-1945, Olympus, 2013
*Victor Klemperer, Curruculum vitae, Herinneringen 1881-1918, Atlas, 2009
Hierbij, enkele van de duizenden foto’s die Magnumfotograaf (en –stichter) Robert Capa van de landing heeft gemaakt:

WAR & CONFLICT BOOK ERA: WORLD WAR II/WAR IN THE WEST/GERMANY

D Day 3
D Day 4 Capa

NOOT

 

In de tekst komt de afkorting LTI voor. Dat staat voor ‘Lingua Tertii Imperii’, de Taal van het Derde Rijk. Het verwijst naar een ander boek van Klemperer, met als volledige titel ‘Lingua Tertii Imperii:Notizbuch eines Philologen’ (1947). Filoloog Klemperer heeft zeer zorgvuldig de eigen taal en uitdrukkingen van de nazi-periode bestudeerd. Om een andere schrijver uit dezelfde periode maar een ander land te citeren: Orwell bedacht het woord ‘newspeak’, nieuwspraak. De Neusprache à la Hitler werd van bovenaf (Goebbels) gedirigeerd en maakte veelvuldig gebruik van pseudo-wetenschappelijke en neutraal lijkende termen. Dit alles om de gruwelijke werkelijkheid te camoufleren.
Voorbeelden.
-Evakuierung= deportatie/ – Sonderbehandlung (speciale behandeling): moord/ – ent-juden: ont-joden. Veel woorden krijgen specifieke voorzetsels: Gross-, Volks-, Welt-
Het is verbijsterend hoe snel die nieuwe taal door bijna heel de gemeenschap wordt overgenomen. (JC)

 

Entry filed under: boeken, Europa, Foto en video, Frankrijk, Geschiedenis, oorlog, VS. Tags: , , , .

BOODSCHAP UIT DE KAASSTOLP ‘HET VERLEDEN VERSLINDT DE TOEKOMST’

2 reacties Add your own

 • 1. gieberg  |  juni 7, 2014 om 9:20 am

  Zeer zeker, zoals er aan geallieerde zijde ook ‘slechte’ mensen waren en voor velen, zeker ook voor bewindsvoerders, het ‘à la guerre comme à la guerre’ gold.

  Zo de geallieerde bombardementen vanaf midden 1942 op Duitse doelwitten. De industrie treffen zeker, maar meer nog en uitgesproken: de Duitse burgerbevolking demoraliseren. Dessau bijvoorbeeld werd na heel wat bombardementen nog in maart 1945 voor 80% plat gebombardeerd – en dan zwijg ik nog over de onnodige, deels experimentele atoombommen op Hiroshima en Nagasaki.

  Of de afspraken die de geallieerden in 1944 maakten met de Russen, onder meer in Yalta, om alle Russen die gedurende de oorlog deel uitmaakten van de Sovjet-Unie of gebieden die onder haar ressorteerden, willens nillens, met zachte en militaire dwang naar Rusland zouden moeten terugkeren. Ook de vele Russen die al dan niet gedwongen aan de kant van de Duitsers gestreden hadden, om het regime van Stalin omver te werpen. En zelfs, tegen alle gemaakte afspraken in, zoveel mogelijk Russen die in 1917 of later de sovjet-revolutie ontvlucht waren richting westen. Naar schatting twee miljoen Russen, voornamelijk mannen maar ook vrouwen en kinderen, werden op deze wijze aan de Sovjet-Unie uitgeleverd. Velen werden als verraders standrechtelijk afgemaakt, anderen kwamen om in de dwangarbeidskampen van de Goelag. Naar schatting de helft van de, dikwijls in beestenwagens, gerepatrieerden liet hier het leven bij. De geallieerden waren goed ingelicht, wisten welk lot de meesten stond te wachten.

  Of, nu we het toch over die landing hebben. Voor de landing hebben tal van GI’s in Groot-Brittannië heel wat Engelse vrouwen verkracht en enkelen werden door Amerikaanse militaire rechtbanken ter dood veroordeeld en opgehangen (zie eventueel J. Robert Lilly – La face cachée des GI’s, Payot – een boek dat nog altijd niet in het Engels kon verschijnen). En ook na de landing in Normandië bleef het oorlog op alle fronten. Ook in Frankrijk (en elders?) werden vele vrouwen verkracht (Marie-Louise Roberts – What soldiers do. Sex and the GI in World War II in France)

  Beantwoorden
 • 2. Raoul De Wilde  |  februari 13, 2017 om 8:06 pm

  Bovenste foto is in maart 1945 genomen en niet tijdens D-Day.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: