GAZA: NEDERLANDSE EX-PREMIER KAPITTELT DE HUIDIGE

July 17, 2014 at 12:01 pm 5 comments

GAZA

GAZA

door Jef Coeck

De Nederlandse oud-premier Dries van Agt (CDA/katholiek) heeft premier Mark Rutte (VVD/liberaal) een brief geschreven over het conflict tussen Israël en de Palestijnen in Gaza.

Mark Rutte

Mark Rutte

De oud-politicus is helemaal niet te spreken over het optreden van Rutte in ‘Gesprek met de minister-president’. Dat gesprek noemt Van Agt een ‘horreur’. Volgens hem gebeurt het ‘zelden’ dat oud-premiers een actuele premier aanschrijven, maar kan hij nu ‘niet langer zwijgen’.

Van Agt stelt dat Rutte de machthebbers in Gaza ervan beticht dat zelanceerinstallaties van raketten opzettelijk naast of vlak bij scholen en ziekenhuizen hebben geplaatst.
“Berust die claim op onafhankelijke bronnen, of op wat Israëlische functionarissen je hebben ingefluisterd?”, vraagt Van Agt. Hij noemt het wel ‘terecht’ dat Rutte zei dat Israël het recht heeft zich te verdedigen. “Dat lijdt geen twijfel. Maar even onbetwistbaar is het dat die zelfverdediging proportioneel behoort te zijn. Tot dusver meer dan honderd doden in Gaza, merkte de interviewer op, in Israël geen enkele. Is dat proportioneel? Het is ontluisterend dat je die vraag bevestigend hebt beantwoord. Dat is schokkend”, schrijft Van Agt.
De 83-jarige oud-politicus veroordeelt ook de raketbeschietingen vanuit Gaza. Die vormen volgens hem een schending van het internationaal recht en moeten stoppen. Hij waarschuwt echter de verhouding ‘niet totaal’ uit het oog te verliezen. “Door de 1200 raketten die Hamas en andere militante groeperingen in de afgelopen dagen hebben afgevuurd, zijn enkele Israëli’s gewond geraakt en is enige materiële schade in Israël veroorzaakt. Er is één Israëlische dode te betreuren.”

 

Dries van Agt

Dries van Agt

Wat Van Agt verder stoorde in het televisieoptreden van Rutte was het ontbreken van enige empathie met het ‘immense leed van de weerloze Palestijnen’. “Voor zo veel nood en pijn, beste Mark, kun je toch niet ongevoelig blijven? Hoe is het mogelijk dat ons land zozeer faalt in het beschermen van de rechten van de Palestijnen? Israël schendt het internationaal recht dagelijks, al decennialang, op allerlei manieren, met ernstige gevolgen. Waarom laat je nooit daarover de vonken van je verontwaardiging van het scherm spatten?”, besluit de oud-premier zijn relaas.
LEES VOORAL de volledige brief:
http://rightsforum.org/open-brief-dries-van-agt-aan-mark-rutte

Entry filed under: Europa, godsdienst, Media, Midden Oosten, Nederland, oorlog. Tags: , , , .

Buitenspel IS DIT EEN OORLOG?

5 Comments Add your own

 • 1. Frank Roels  |  July 17, 2014 at 1:50 pm

  De veroordeling door van Agt van de raketten uit Gaza is wat vreemd. Hij heeft nl op zijn website aangegeven dat verzet door een bevolking tegen een bezetter, ook met geweld, toegestaan is. Ik heb zelf geargumenteerd, dat het niet bewezen is dat de raketten opzetteljk op burgers worden gericht. Er zijn trouwens nauwelijks Isr slachtoffers. Omgekeerd staat Israël vol met militaire doelen, zoals overal bewapende soldaten. https://biblio.ugent.be/publication/3064837

  Reply
 • 2. Gie van den Berghe  |  July 17, 2014 at 1:50 pm

  Hartverwarmend die brief, alleen jammer natuurlijk dat bitter weinig politici die hier en nu ‘van dienst’ zijn een moedig standpunt durven in te nemen.

  De berichtgeving over het conflict van ‘onze’ VRT is schandelijk partijdig, duidelijk pro-Israël en net niet anti-Palestijns.

  Hoezeer ik het verder ook eens ben met wat Van Agt in zijn open brief schrijft, toch verschil ik op één punt van mening. Palestina (de Gaza strook en de westelijke Jordaanoever, maar historisch gezien ook het grootste van het hedendaagse Israël) is bezet gebied. De Gaza strook is, zoals Van Agt terecht aanstipt, de grootste gevangenis ter wereld. Waarom zouden Palestijnen, waarom zou Hamas niet het recht hebben om zich tegen die bezetting te verzetten en tegen de bezetters te strijden? Waarom zijn zij minder verzetsstrijder dan de Europeanen die tijdens WO-II tegen de nazi-bezetters streden en daarbij ook geen enkel middel schuwden? Stop die bezetting, voer de druk op Israël nu eindelijk eens wereldwijd door, te beginnen met een ernstig boycot van alle Israëlische producten en zet alle financiële steun en wapenlevering aan die in feite koloniale staat stop.

  Ik ben niet voor of tegen Israël of Palestina, maar wel tegen discriminatie, uitbuiting, onderdrukking en misdaden tegen de menselijkheid.

  Reply
 • 3. gieberg  |  July 18, 2014 at 5:50 am

  Voor wie een goed, objectief en gecommentarieerd overzicht van de schandelijke zionistische bezetting van Palestina op prijs stelt:
  ‘Occupation 101: Voice of the Silenced Majority’ een ontstellende en veel bekroonde documentaire uit 2006 van Sufyan Omeish en Abdallah Omeish – vrij te downloaden op verscheidene sites

  Reply
 • 4. Bruno Van Cant  |  July 23, 2014 at 3:39 pm

  Als het dan toch een oorlog moet zijn, waarom kan Nethanyanu niet vervolgd worden voor oorlogsmisdaden tegen de Palestijnse bevolking.?

  Reply
 • 5. Etienne Durinck  |  July 3, 2015 at 6:36 am

  Hoe lang duurt deze oorlog reeds ? Een jaar ? Tien jaar ? Honderd jaar ? Duizend jaar ? Of simpelweg nog veel langer ? Zou het mogelijk zijn dat er hier simpelweg niemand is die vrede wil ? En dat men er eens voor goed mee ophoudt om ons te dwingen hierbij partij te kiezen.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,581 other followers


%d bloggers like this: