GAZA EN DE NOBELPRIJS VOOR DE VREDE

augustus 18, 2014 at 1:25 pm 2 reacties

10482852_10204376257146150_4484134095158914074_n

door Walter Zinzen

Over het conflict in Gaza worden, ook in de media , heel wat zekerheden gedebiteerd. Israël heeft het recht zich te verdedigen, is er zo één van. Hamas is een terroristische organisatie die ontwapend en vernietigd moet worden is een andere. Althans , dat vinden ze in Tel Aviv ,Washington en Brussel. Maar de vraag of een bezet volk het recht heeft zich te verzetten en welke middelen het daartoe mag gebruiken hoor je heel wat minder vaak. Zelf ben ik een overtuigd aanhanger van geweldloos verzet zoals Gandhi ons dat geleerd heeft. Maar de werkelijkheid is vaak weerbarstiger dan ons lief is. Dat ondervond ook Nelson Mandela , die in 1963 tot levenslang veroordeeld werd als terrorist. Dat hij dat was daaraan twijfelde geen bewindspersoon in Johannesburg ,Washington of Brussel. Hijzelf gaf het ook ruiterlijk toe. Toch was hij zijn verzet tegen de apartheid geweldloos begonnen. De toenmalige staat reageerde met terreur, maar zo werd het niet genoemd. Het regime had immers het recht zich te verdedigen. Daarop koos Mandela  voor de “gewapende strijd”. Exact dertig jaar na zijn veroordeling kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede.‘Terrorisme’ blijkt dus een rekbaar begrip.

1000509261001_2193542556001_BIO-Biography-Nelson-Mandela-Working-Towards-Freedom-SF-HD-768x432-16x9

Nelson Mandel, eerst terrorist later zowat heilig verklaard

Het valt trouwens op dat in het lijstje van Nobelprijswinnaars nog andere ‘terroristen’ terug te vinden zijn, vooral dan uit het Midden-Oosten. De oud-premier van Israël, Menachem Begin, bijvoorbeeld. In 1946 stond hij aan het hoofd van de zionistische militie Irgun. In de ogen van de Britten, die toen nog Palestina bezetten, was dat een terroristische organisatie. Begin gaf het bevel een bomaanslag te plegen tegen het King David-hotel in Jeruzalem. 91 mensen kwamen om, onder hen 17 Joden. 32 jaar later kreeg hij de Nobelprijs voor de vrede omdat hij een historisch vredesakkoord had gesloten met Egypte.

1004708-Menahem_Begin

Menachim Begin, laureaat van de Nobelprijs voor de vrede was ook verantwoordelijk voor het bloedbad in het Palestijnse dorp Deir Yassin waar zijn milities op 5 april 1948 meer dan 240 burgers afmaakten.

Laten we ook Yasser Arafat niet vergeten, de leider van de PLO, de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie. In de ogen van Tel Aviv, Washington en Brussel een onversneden terrorist , vanwege talrijke  vliegtuigkapingen. En vooral omdat hij mede verantwoordelijk was voor de moord op Israëlische atleten in 1972 op de Olympische Spelen in München en opdrachtgever van aanslagen op burgerdoelwitten in Israël. Toch kreeg hij in 1994 de Nobelprijs voor de vrede omdat hij met Israël de akkoorden van Oslo had gesloten.

arafat_nica11656439_355545c

Yasser Arafat,de “terrorist” met wie Israel de Oslo-akkoorden sloot.

De vraag rijst : zal ooit ook een leider van Hamas de nobele vredesprijs ontvangen? Zeker is dat allerminst  want “it takes two to tango”. Mandela kwam De Klerk tegen, Begin Sadat, Arafat Rabin . De Nobelprijs was voor hen allemaal en allemaal hadden ze bloed aan hun handen. Een Mandela bij Hamas of een nieuwe Rabin in Israël zijn evenwel in geen velden of wegen te bespeuren. Hoewel : was het niet Israël dat Hamas bij zijn oprichting in de jaren 70 ondersteunde om op die manier Arafat te verzwakken?

Hoe dan ook : nuance is geboden. Met Hamas valt wel degelijk te praten ondanks zijn antisemitische retoriek, zijn terroristische activiteiten  en veelvuldige schendingen van zowel mensenrechten als het internationale recht, betoogt Willem Staes in MO*. Hij citeert Khaled Meshaal, een Hamasleider die in ballingschap in Doha woont : “We vechten niet tegen de Joden omdat het Joden zijn. We vechten niet tegen andere rassen. We vechten tegen de bezetters. Ik ben klaar om samen te leven met de Joden, met de Christenen, met de Arabieren en de niet-Arabieren. Ik leef echter niet samen met bezetters”.

Zeiden onze eigen verzetsbewegingen tijdens beide Wereldoorlogen niet precies hetzelfde?

——–

http://www.mo.be/wereldblog/gaza-palestina-hamas-quo-vadis-deel-i

Dit artikel verscheen eerder in De Standaard

 

Entry filed under: Midden Oosten, oorlog. Tags: , , , , , , , , .

DE VERGETEN HELDEN VAN DE GROTE OORLOG PERVERSIE VAN PRIVACY IN DE BRUGSE POLITIE

2 reacties Add your own

 • 1. Frank Roels  |  augustus 18, 2014 om 5:16 pm

  Als oud-journalist heeft Walter Zinzen de enorme verdienste zich nog te herinneren wat er de dag voor eergisteren gebeurd is. En zelfs de vorige eeuw! Zijn ethische opstelling over geweld tegen een bezetting of apartheid treed ik bij. Tijdens WOII was er in alle bezette landen verzet tegen de Nazi’s, en dat was met woorden (de sluikpers), maar ook met moorden, wapens en bloed. Lees verder over het Palestijnse Verzet:
  http://www.dewereldmorgen.be/artikels/2012/11/24/gaza-wat-was-verkeerd-aan-palestijnse-raketten
  http://www.dewereldmorgen.be/blog/froels/2014/07/07/palestina-of-israel-alle-dode-kinderen-tellen

  Beantwoorden
 • 2. Edward Wouters  |  augustus 19, 2014 om 2:43 pm

  – Misschien dienen de mensen in Israël, in de U.S. en in het Westen eens te kijken naar het leven van voormalig eerste minister Menachem Begin († 1992). Hij kreeg in 1978 de Nobelprijs voor de vrede. Menachem Begin kwam in Palestina aan in 1942, als lid van het Poolse leger. Ook is het interessant om eens te kijken naar de verwezenlijkingen van ex-Premier en generaal Ariel Sharon († 2014). Meer bepaald naar zijn samenwerking met de Libanese Christelijke Falanchisten (lees: fascisten) in 1982. Sta mij toe om daarover niet in detail te treden, en daarover niet verder uit te weiden. Iedereen die internet ter beschikking heeft, kan dit met enkele muisklikken opzoeken via Google, Wikipedia, YouTube, etc. Verder zijn er natuurlijk ook nog de openbare- en de universiteits-bibliotheken.

  De U.S., financieren een consistent deel van de astronomische kosten van de ‘Iron Dome’ raketbatterijen (‘Proven in combat..!’), geproduceerd door de Israëlische firma Rafael. En dit gebeurt officieel, via het openbare U.S. defensiebudget. De U.S. is een vriend. En het IDF (Israeli Defense Forces) heeft atoomwapens.

  Er is een spreekwoord dat zegt: ‘Beter een goede buur dan een verre vriend.’ De gastvrijheid van Semieten is legendarisch. En dan spreek ik over de oorspronkelijke bewoners van Judea, de Filistijnen, die door assimilatie de Arabische taal en de Islam als geloof hebben overgenomen omstreeks 600 à 700 na Christus. Semieten die nu gekend zijn als Palestijnen uit Palestina. Zij hebben sinds het eerste Zionistisch congres in Basel, (een driedaagse gehouden eind augustus 1897), de West-, Centraal-, Oost-Europeanen en de Russische vluchtelingen, met de Joodse Godsdienst (al dan niet praktiserend) met open armen ontvangen en opgevangen.

  Europese en Russische immigranten konden in Palestina zelfs land kopen, en er Socialistisch geïnspireerde ‘Kibbutzim’ oprichten, het land was vruchtbaar, en ondanks het feit dat Palestina een klein land was, was er nog ruimte en waren er opportuniteiten. Wie meer nodig had dan dat, kon ook emigreren naar de U.S., waar er reeds sinds lang een belangrijke Joodse gemeenschap bestond.

  Maar emigratie en immigratie en het opkopen van land in Palestina was niet genoeg. Er was Lord Arthur James Balfour († 1930), en de ‘Balfour declaration’ (1917). De gevolgen van de ‘Balfour declaration’ zijn te vergelijken met het scenario van de film ‘Project X’: Er komen meer gasten dan de gastheer kan ‘verwerken’, en dan starten enkelen met het obligate ‘trashing te place’. Een aantal omstaanders blijven als aan de grond genageld verstijfd toekijken. Anderen vluchten in paniek, met achterlaten van have en goed.

  Misschien wordt het nu tijd, voor een moment van bezinning, van reflectie. Misschien dienen de immigranten in Palestina zich nu eens af te vragen ‘My God, what have we done..!’, in plaats van de aansprakelijkheid telkens weer af te wimpelen en te wijzen in de richting van de anderen. Zelfkritiek, is echter niet de sterkste kant van ‘Joods Actueel’. De berichtgeving en de polemieken doen denken aan een mini-sketch van ‘Urbanus’: ‘Meester, meester, hij heeft me in mijn rug gebeten’, ‘Da’s niet waar meester, dat heeft hij zelf gedaan.’

  Rabbi Weiss, in New York, heeft deze reflectie wel gemaakt, en samen met hem duizenden Rabbi’s, en gelovige en ongelovige Joodse mensen, en niet-Joodse mensen. Het wrede verleden van de ‘verovering van Palestina’ wordt in de geschiedenisboeken mooi ontweken. De wreedheden van het IDF (Israëli Defence Forces), en van de zeer extremistische ‘kolonisten’ worden voor de bevolking verborgen gehouden. Een aantal leidinggevende figuren onder de ‘kolonisten’ zijn door het Israëlisch rechtssysteem veroordeeld wegens terrorisme (moorden en bomaanslagen) en terug vrijgelaten – “They’re our own people.”

  Sta mij toe te verwijzen naar de speech van de toen recent verkozen President John Fitzgerald Kennedy († 1963) over ‘secrecy’, voor de verzamelde gedrukte pers, op 27 april 1961. En sta me toe om ook te verwijzen naar de afscheidstoespraak van Dwight David Eisenhower († 1969) eerder dat jaar, op 17 januari ’61, waar hij de burgers van de U.S. en van de gehele wereld, waarschuwde voor de gevaren van een steeds sterker wordende ‘militair-industrieel complex’ (sic). Gevaren voor de democratie, voor de grondwettelijke rechten van de mens, gevaren voor de economie, voor de (wereld)vrede, en voor het algemeen welzijn en de welvaart van de burger. Die woorden waren even legendarisch als profetisch, net als de woorden van George Washington († 1799), in zijn afscheidsrede (1796).

  En ik zal zo vriendelijk zijn zo om ‘niet’ te verwijzen naar de speech van Benjamin H. Freedman († 1984), in 1961.


  .

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: