THEATER IN FERGUSON

december 1, 2014 at 6:49 am Plaats een reactie

seasons greetings

Door Tom Ronse

Het was voorspeld. Niet één keer maar duizendmaal. Wekenlang hadden de Amerikaanse massamedia het dagelijks herhaald: als de grand jury Darren Wilson, de blanke agent die in augustus de ongewapende zwarte tiener Michael Brown dood schoot in Ferguson, van vervolging vrijstelt, dan breekt de hel los. Commentators zoals New Yorks oud burgemeester Rudy Giuliani betuigden hun medeleven met de juryleden die volgens hen onder zware druk stonden om Wilson naar de rechtbank te verwijzen om rellen te voorkomen.

Intussen stond de grand jury inderdaad onder druk. Maar niet om Wilson voor de rechtbank te brengen. Integendeel. Ter verduidelijking: het is niet de taak van een grand jury om te oordelen over de schuld of onschuld van een verdachte maar enkel om vast te stellen of er voldoende grond is voor een proces. Dat doet ze bijna altijd. Volgens data van het Bureau of Justice Statistics beslisten grand jury’s slechts in 11 van de meer dan 162.500 zaken die hen in 2009 en 2010 werden voorgelegd dat er onvoldoende grond was voor een proces. Maar in deze grand jury verliep het anders. Het begon al zeer ongewoon, met de getuigenis van de verdachte.

Darren Wilson

Darren Wilson

Normaal mag die pas spreken na alle andere getuigen of helemaal niet. Nog ongewoner was dat de aanklager de versie van de verdachte niet in vraag stelde. Hij gedroeg zich meer als verdediger dan als aanklager. Wilson schilderde zijn slachtoffer af als “een demon”, beweerde dat hij zich voelde als een vijfjarige in de greep van een worstelaar, dat hij vreesde voor zijn leven. De aanklager zag daar geen graten in. Zo werd de overwegend blanke jury naar haar conclusie geleid. Die was ongewoon voor een grand jury maar niet als de verdachte een politieagent is. Van de 2759 agenten die in 2009 en 2010 iemand doodschoten in de VS, werden er slechts 41 voor de rechtbank gedaagd.

Het nieuws dat de jury beslist had werd  vorige maandag (26 november) al ‘s middags bekend gemaakt. Maar wat die beslissing was, werd nog niet verklapt. Daarvoor wachtte men tot de avond was gevallen en in Ferguson, zoals elke avond in de afgelopen weken, een menigte van demonstranten en nieuwsgierigen was samengekomen. Die reageerde zoals voorspeld. Met een woede-uitbarsting. “Riots are the language of the unheard”, zei Martin Luther King.

A protester stands with his hands on his head as a cloud of tear gas approaches after a grand jury returned no indictment in the shooting of Michael Brown in Ferguson, MissouriDe brandstichtingen en plunderingen waren niet overwacht. Wat wel vreemd was, was dat de politie en de National Guard dit grotendeels lieten betijen. Het aantal demonstranten (of ‘relschoppers’, zo u verkiest) werd door reporters op zo’n 400 geschat; het aantal ordehandhavers was ongeveer even groot en uitgerust met militaire voertuigen. Toch werden de zaken in de straat waar Brown vermoord was, in het centrum van Ferguson, niet bewaakt. Een onbemande politiewagen stond er als een uitnodiging voor brandstichters.

Dat ze het ook anders konden bewezen de ordediensten in de volgende dagen, toen ze met veel machtsvertoon door Ferguson paradeerden en nieuwe uitbarstingen in de kiem smoorden. Waarom deden ze dat maandagnacht niet?

Men kan moeilijk beweren dat ze verrast waren. Noch dat ze manschappen tekort kwamen. Het lijkt er eerder op dat men de rellen opzettelijk liet gebeuren. Om het protest tegen de politiebrutaliteit een crimineel gezicht te geven zodat de meerderheid van de bevolking er zich tegen zou keren. Om te ‘bewijzen’ dat de militarisering van de politie, waartegen de laatste tijd veel verzet is gerezen, wel degelijk verantwoord is. Om de ‘race card’ uit te spelen, blank en zwart te verdelen.

Gelijkaardige vragen kan men zich stellen over de politie-reactie op de incidenten na de recente grote betoging in Brussel. Ook daar leken de agenten niet haastig om er een eind aan te maken.  Anarchisten en Antwerpse dokwerkers kregen de blaam voor de vernieling. Een dokwerker gaf toe dat zijn makkers vonden dat een vreedzame wandeling niet volstond om hun gevoelens uit te drukken maar ontkende dat zij auto’s in brand hadden gestoken. In cyberspace werd beweerd dat er provocateurs aan het werk waren maar bewijzen voor die theorie ontbreken.

Als het de bedoeling was van hen die de touwtjes in handen hebben om met door de media uitvergrote rellen een afschrikkingseffect te creëren dat het protest ontmoedigt, dan zijn ze daar niet zo best in geslaagd. Sinds die maandag werd in meer dan 130 Amerikaanse steden betoogd tegen de uitspraak van de grand jury.  Ook die demonstranten braken de wet, door verkeersaders te blokkeren en de kerst shopping te verstoren. Honderden werden aangehouden.

Police Shooting Missouri

Sinds die maandag werden nog verschillende ongewapende zwarte jonge mannen door de politie dood geschoten, waaronder een twaalfjarig kind dat met een speelgoed-revolver zwaaide. Twee seconden na de aankomst van de politie was hij dood.  In New York wacht men op de uitspraak van een grand jury over een politieagent die een ongewapende zwarte man wurgde. Er worden nieuwe rellen voorspeld. Het ziet er naar uit dat het politiegeweld, tegen de achtergrond van de groeiende sociale ongelijkheid, in de afzienbare toekomst spanningen zal blijven opwekken in Amerika.

A protester takes refuge from snowfall while sitting outside the Ferguson Police Station in Missouri

Entry filed under: Samenleving, VS. Tags: .

VAN A NAAR B OP CUBA ODE AAN DE OORLOGSDUIF

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: