CULTUURFESTIJN met GENOCIDE

december 14, 2014 at 2:57 pm 3 reacties

Turkije 1915

Turkije 1915

door Jef Coeck

Volgend najaar is het Belgisch cultuurfestival Europalia gewijd aan Turkije. Om het jaar of om de twee jaar wordt een land enkele maanden lang in het licht gezet met concerten, tentoonstellingen, evenementen, in de Bozar en daarbuiten, ook in het gekozen land. Niet zelden trekt deze gebeurtenis meer dan een miljoen bezoekers. De aankondiging dit jaar gebeurde met minder fanfare dan gewoonlijk. En met de mededeling dat Europalia ‘apolitiek’ is.

Er is een voorgeschiedenis. Al in 1996 had de Europaliaraad der Wijzen het gebeuren toegewezen aan Turkije. Daarop kwam een golf van protesten, uit eigen land en de wereld, vanwege de Turkse schending van de mensenrechten, o.m. tegen de Koerden. Dan probeerde men het opnieuw voor 1997: weer mislukt, om dezelfde reden. Nu is het dus de derde poging en die lukt wel – waaruit niet mag worden afgeleid dat alles nu in orde is met de mensenrechten in Turkije. Dat vernemen we van het dissidente persbureau Info-Türk, dat gevestigd is in Brussel en gerund wordt door de journalist Dogan Özgüden, die veertig jaar geleden zijn land ontvluchtte wegens vervolging door het toenmalige regime.

Een eerste onaangename toevalligheid. In 2015 is het precies honderd jaar geleden dat de Armeense en ook de Assyrische gemeenschap grotendeels en doelbewust werden uitgemoord. In de wereld staat deze gebeurtenis geboekstaafd als ‘de Armeense genocide’. Dat woord horen Turkse machthebbers niet graag. Voor hen is er weinig meer gebeurd dan het neerslaan door het leger van een toevallig opstandje. Met meer dan een miljoen slachtoffers…

Turkije 2
President Erdogan wordt woest als iemand het over ‘genocide’ heeft. De meeste Turkije-kenners zeggen daarentegen, zoals de Britse journalist Robert Fisk, dat de moordpartij van 1915 ‘de eerste holocaust van de geschiedenis was en dat de Duitsers er veel uit geleerd hebben. Letterlijk, er was een Duitse delegatie aanwezig aan de Turkse kant.

De Turkse president wordt trouwens almaar eigenzinniger. Hij wil het Ottomaans weer invoeren als een verplicht vak. Die oude taal barst van de Arabische en Perzische leenwoorden en maakt gebruik van het Arabisch schrift. Ook beval Erdogan dat het aantal uren godsdienstonderricht, islam, aanzienlijk wordt opgetrokken. Het lijkt erop – dit is een eufemisme – dat de president (-voor-het-leven?) gedaan wil maken met de erfenis van de grote Kemal Atatürk. Die voerde het hedendaags Turks in, de scheiding van kerk en staat, en de verwestersing in kleding en gewoonten. Het Arabisch schrift verving hij door het Latijnse, voor ons ‘het gewone’.

Erdogan als Ottomaans heerser

Erdogan als Ottomaans heerser

Uit alles blijkt dat de huidige president Erdogan zijn Europese ambitites verruild heeft voor islamitische. Hij zoekt aansluiting bij de Arabische landen en zeurt niet langer over het EU-lidmaatschap. Uitgerekend op dat moment wordt hem het prestigieuze Europalia toegewezen. Is het een belabberde poging van het Westen om het gevaar alsnog af te houden, of gewoon een stommiteit? De toekomst zal het misschien uitwijzen. In elk geval wordt het door veel Turken gezien als een goedkeuring van Erdogans negationisme.
INFO-TÜRK is te bereiken op http://www.info-turk.be

Turkije 5 DOGAN ÖZGÜDEN heeft zopas zijn levensverhaal te boek gesteld: Journaliste ‘Apatride’, ASP (Academic and Scientific Publishers) Brussel, 2013

Entry filed under: Europa, Geschiedenis, godsdienst, Kunst, Media, Midden Oosten. Tags: , , , , .

ODE AAN DE OORLOGSDUIF JINGLE ALL THE WAY

3 reacties Add your own

 • 1. Walter Slosse  |  december 14, 2014 om 4:05 pm

  Een kaakslag voor de Armeniërs in 2015.

  http://walterslosse.wordpress.com/2011/04/24/k-van-komitas/

  Beantwoorden
 • 2. Jef Lambrecht  |  december 14, 2014 om 6:35 pm

  Wat zijn regionale ambities betreft zit het Erdogan overigens niet mee. Hij had zijn eieren gelegd in de korf van de Moslimbroederschap waar intussen geen enkel Arabisch land nog brood van lust. Nu ook Qatar tot inkeer is geworden is hij hun laatste beschermer geworden.

  Beantwoorden
 • 3. Gie van den Berghe  |  december 15, 2014 om 10:29 am

  2015 is inderdaad zowat het meest ongelukkige jaar om Europalia aan Turkije te wijden. Onvoorstelbaar dat zij die het hele jaar 2014 bezig geweest zijn met de honderdste verjaardag van het begin van de Grote Oorlog blijkbaar ongevoelig zijn voor het lot en het leed van de Armeniërs in de daaropvolgende jaren.
  De genocide op de Armeniërs zat er in zekere zin ook aan te komen. In de jaren 1894-1896 werden in het Ottomaanse rijk ca 300.000 Armeniërs uitgemoord. In 1909, een jaar nadat de Jonge Turken aan de macht waren gekomen, werden nog eens 30.000 Armeniërs omgebracht. Profiterend van de oorlog werden tussen 1915-1917 naar schatting 1.200.000 Armeniërs, twee derden van de totale Armeense bevolking, koelbloedig uitgemoord. Deze volkenmoord werd bevolen en georganiseerd door de Turkse regering. Geheimhouding werd bevolen maar verscheidene onbetwijfelbare documenten (notulen van de vergadering waarop de genocide werd gepland, getelegrafeerde uitroeiing- en deportatiebevelen) bleven bewaard. Armeniërs werden achternagezeten, opgepakt, gedeporteerd, moesten slavenarbeid verrichten en koelbloedig vermoord. Zonder enige militaire noodzaak werden ook sadistische gruweldaden bedreven.
  Vlak voordat Adolf Hitler op de Obersalzberg zijn generaals het sein gaf om op 1 september 1939 Polen binnen te vallen (zoals al snel bleek het begin van WO-II) zou hij zo goed als zeker verwezen hebben naar de Armeense genocide met de vaak aangehaalde zin: “Wie, tenslotte, heeft het vandaag nog over de uitroeiing van de Armeniërs?”. Dat Hitler van deze uitroeiing afwist, had vermoedelijk te maken met het in 1933 in Duitsland verschenen boek van de Tsjechische schrijver Franz Werfel, ‘De veertig dagen van Musa Dagh’, over de uitroeiing van veel Armeniërs. De aan Hitler toegeschreven uitspraak over de Armeense genocide wordt vaak verkeerdelijk gebruikt in de context van de Endlösung (verkeerdelijk Holocaust geheten, een slachtofferterm), maar had alleen te maken met de oorlog tegen de Polen die hij vernietigend wou (“zonder mededogen mannen, vrouwen kinderen van Poolse afkomst en taal te doden”).

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: