EEN PALESTIJNSE STAAT VOOR ISRAËL

januari 1, 2015 at 4:37 pm Plaats een reactie

Mahmoud Abbas

Mahmoud Abbas

door Lucas Catherine

Heeft de Heilige Geest zijn Palestijns licht laten schijnen over Europa, of was het de Ster van Bethlehem? Zowel het Britse House of Commons als het Spaanse, Franse, Portugese en Ierse parlement hebben Palestina als staat erkend. Zelfs onze Reynders, die nog niet zo lang geleden in Israël een boompje ging planten op een verwoest Palestijns dorp, zegt erover te denken de Staat Palestina te willen erkennen.

Bizar. Vooral als je erover nadenkt: Zij erkennen immers iets dat niet bestaat, namelijk de Staat Palestina. Want wat is een staat? Alhoewel Wikipedia de bijbel niet is, laat staan een wetboek, laten we eens kijken wat daar wordt gezegd: Een staat is een in hoge mate soevereine organisatie die gezag uitoefent op de bevolking die binnen een bepaald afgebakend grondgebied woont. Zij vertegenwoordigt deze bevolking naar buiten toe en beschikt over de benodigde machtsmiddelen, bijvoorbeeld een geweldsmonopolie.

Of in de Franse versie, En droit international, un État souverain est vu comme délimité par des frontières territoriales établies, à l’intérieur desquelles ses lois s’appliquent à une population permanente, et comme constitué d’institutions par lesquelles il exerce une autorité et un pouvoir effectif.
Kortom er moet een grondgebied zijn dat met grenzen is afgebakend en de staat moet over een gezag beschikken dat effectief de macht uitoefent en daartoe over de nodige machtsmiddelen beschikt.

Terug naar de Palestijnse Staat die we zo nodig moeten erkennen.

Een duidelijk afgebakend grondgebied

Dit kan je moeilijk zeggen van de meer dan 35 territoriale eilandjes – vaak niet groter dan Baarle-Hertog – die sinds Oslo (1993) zone A & B van de bezette Westelijke Jordaanoever worden genoemd en waarover Mahmoud Abbas president is. Dit kan je geen territorium van een staat noemen. Naar de rest van de definitie hoeven we dan ook niet te kijken.

Alternatieve mogelijkheid, die staat beslaat de hele Westelijke Jordaanoever + Gaza, door Israël bezet sinds 48 jaar. Maar dat gebied is lang niet meer in de staat dat het toen was, want ondertussen vermeerderd met een joodse kolonistenbevolking van meer dan een half miljoen , verspreid over 130 kolonies en 120 mizpe (uitkijkkolonies), met elkaar verbonden door een betonnen netwerk van 800km ‘joodse’ wegen, bruggen, tunnels en viaducten. Gaat die Palestijnse staat soevereiniteit uitoefenen over die kolonistenbevolking ? No way zeggen ze in het hebreeuws. Alles afbreken en de kolonisten doen verhuizen? Zeven keer rond al die kolonies lopen en dan hard schreeuwen, zoals volgens de Bijbel de muren van Jericho werden tot puin herleid? Goet mesjogge, zeggen ze in het jiddisch. Voor deze optie moet je meer dan goedgelovig zijn.

Een effectief, controlerend gezag

Verder moet er dus volgens onze definities een autoriteit aanwezig zijn die effectief gezag uitoefent. De Palestijnse Autoriteit, zal u zeggen. Hoeveel autoriteit of macht heeft die? Als je door Ramallah loopt en al die grote administratieve gebouwen in lokale natuursteen ziet, zou je denken: een mooi uitgebouwde staat. Maar als je de gevels beter bekijkt blijkt wat anders. Op bijna alle ministeries, lokale overheidsgebouwen, scholen, ziekenhuizen, wooncomplexen,gemeenschapscentra, zelfs op organisaties die voor rechtsbijstand zorgen, prijkt de tekst: Funded by… Geschonken door… Je kan er niet naast kijken, net zoals je niet naast de Israëlische militaire aanwezigheid kan kijken.

Wat we als normale dienstverlening van een overheid verwachten gebeurt hier door hulporganisaties. Internationale of meestal Ngo’s, terwijl volgens internationaal recht en de Conventies van Genève al die infrastructuur door de bezetter moet worden onderhouden. Niet Israël betaalt die factuur van zijn bezetting, maar de donors, vooral de Europese Unie.
Op de Westelijke Jordaanoever ontvangt een op vier Palestijnen zijn wedde van de PA. In de stad waar die Autoriteit zetelt, Ramallah is een grote economische luchtbel ontstaan met een middenklasse die een derde intifadah niet direct ziet zitten. Teveel te verliezen. Max Blumenthal beschrijft het zo: “De neoliberale donor-economie fungeert daarbij als een laboratorium, waar geëxperimenteerd wordt met het onderkoelen van het Palestijns Verzet.” En dat lukt aardig met Abbas & C°. De PA is ondertussen gedegenereerd tot een Arabisch regime als een ander: corrupt, autoritair, zonder respect voor zijn burgers.

Het reële, niet-bestaande Palestina

Het in 1967 bezet gebied wordt de facto beheerd door een triade die bestaat uit de Israëlische bezettingsmacht, internationale donors en de Palestijnse autoriteit. Israël is niet alleen aanwezig via de zogezegde Civil Administration (in feite het Militaire Bestuur) maar ook door haar bezettingsleger dat deze Palestijnse ‘Autoriteit’ (PA) aan banden legt en haar bijvoorbeeld het beheer ontzegt over essentiële elementen als land- en water. Meer nog op basis van de Oslo-akkoorden controleert Israël meer dan 60% van de inkomsten van de PA, voornamelijk via het feit dat Israël de meeste belasting heft in het gebied en die pas doorstort naar de PA, als die zich volgens Israëlische normen gedraagt, dwz niet de minste vorm van verzet pleegt.
Maar de PA heeft toch een eigen troepenmacht? Maar die voldoet zeker niet aan onze definitie die het had over een geweldsmonopolie, integendeel. ‘President’ Mahmoed Abbas kreeg een legermacht, maar deze ‘veiligheidstroepen’ worden opgeleid, gecontroleerd en gefinancierd door de VS. Ze werken samen met het Israëlische leger en de Israëlische geheime dienst Shin Beth. Wat de Palestijnse academicus en voormalig lid van het Israëlisch Parlement, Azmi Bishara de uitspraak ontlokte: ‘Vroeger zouden we dat collaborateurs hebben genoemd, nu moeten wij ze onze vertegenwoordigers noemen”. Over de corruptie binnen de PA zullen we het niet hebben. Corruptie is geen norm om al dan niet een staat te erkennen.

Erkenning van de Staat Palestina is een erkenning van de status quo

Deze ‘staat’ wil men dus erkennen. Waarom? Om de fictie van de ‘Twee Staten Oplossing’ waarop sinds Oslo (1993), het zogezegde Vredesproces steunt, te kunnen volhouden. Dat proces is dus nu al 22 jaar aan de gang, met als enig resultaat verdere verloedering van de Palestijnse ‘Autoriteit’ en een doorgedreven kolonisering, zowel qua aantal kolonisten als qua grondroof ten koste van de Palestijnen.

En, niet te vergeten het gaat om ‘Twee Staten’, dit houdt eigenlijk in dat men Israël wil laten zoals het nu is: een staat ontstaan uit kolonisatie en discriminatie van de oorspronkelijke Palestijnse bevolking , die nog altijd verder koloniseert en discrimineert binnen zijn grenzen van voor 1967. Zo is 93% van het land binnen de staat Israël eigendom “van heel het joodse volk” en krijgen de Palestijnse Israëli’s (20% van de bevolking) er geen toegang toe.

Het geval Galilea

Tamra en omgeving

Tamra en omgeving

Ik illustreer dit aan de hand van een concreet voorbeeld: Tamra, een stad gelegen aan de baai van Haifa en Akka. Toen ik er voor het eerst kwam in 1973 telde het zo’n 10.000 inwoners, nu zijn dat er 30.000, louter Palestijnen. De kleine helft hiervan is afkomstig uit dorpen die in 1948 door Israël werden verwoest. Zij zijn dus interne vluchtelingen. Hoe ziet het landbeheer eruit?

Tamra ligt in de heuvels van Galilea, een gebied waar 80% van de inwoners nog Palestijns is. Een gebied ook dat Israël al sinds de stichting van de joodse staat wil verjoodsen. Daarom werden er op grond van Tamra en omliggende ( verwoeste) Arabische dorpen zeven settlements, eigenlijk ‘interne kolonies’ opgericht, zogenaamde mizpe (uitkijkposten).
Segev (gesticht in 1957, nu 1.100 inwoners)
Koranit (gesticht in 1978, nu 655 inwoners)
Shekhanya (gesticht 1980, nu 637 inwoners)
Manof (gesticht 1980, 687 inwoners)
Rakefet (gesticht 1981, nu 761 inwoners)
Moreshet (gesticht 1996, nu 1.200 inwoners)
En Mizpe Aviv (gesticht 1981, nu 700 inwoners)
Een totaal dus van zo’n zes duizend joodse settlers die van op hun heuveltoppen de Palestijnse stad Tamra domineren.
Mizpe Aviv ligt het dichtst bij Tamra, opgericht op grond van Tamra. De oorspronkelijke eigenaars van die grond zijn er niet welkom: In november 2009 besliste Mizpe Aviv dat men alleen in hun dorp kon komen wonen als men ‘de Joodse en Zionistische waarden’ onderschreef.

Luchtopname Tamra

Luchtopname Tamra

Al deze settlements zijn gegroepeerd in een Regional Council, waar de stad Tamra geen lid van is. Die Council, met in het totaal 15.000 inwoners (er zijn ook kolonies lid van die iets verder van Tamra liggen) kreeg 200 km² land toegewezen. Tamra behield slechts 29 km². Of hoe de helft minder, maar joods volk zeven maal meer land krijgt toegewezen; land, niet te vergeten onteigend van Arabische dorpen.
Nog dit detail. De straatverlichting in de zeven mizpe heeft een andere kleur dan die van Tamra: wit tegenover geel. Kwestie van als het erop aankomt men vanuit de lucht duidelijk kan zien wie men aanvalt: joodse of Palestijnse ‘staatsburgers’.

Rellen Tamra

Rellen Tamra

Tijdens de recentste oorlog van Israël tegen Gaza manifesteerden er meer Palestijnen in Galilea dan in Ramallah, hoofdstad van de Palestijnse ‘Autoriteit’.

We mogen dus zeker niet vergeten dat de pendant van de erkenning van een Palestijnse staat inhoudt dat men dus ook die andere staat, Israël laat voor wat hij is, een etnisch-discriminerende joodse staat.
De Heilige Geest heeft blijkbaar zijn werk niet echt gedaan, en Europa volgt niet de ster van Bethlehem maar die van David.

Pal 5 TamraRel

Entry filed under: Geschiedenis, godsdienst, Midden Oosten, oorlog, Politiek Belgie. Tags: , , , , .

LAAT HET SNEEUWEN! (2) LANG LEVE CHARLIE

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.443 andere volgers


%d bloggers liken dit: