WIJ ZIJN CHARLIE !

januari 8, 2015 at 6:39 am 9 reacties

1 jesuischarlie

Terreur en contra-terreur, waar zal de escalatie op uitmonden? Een derde wereldoorlog? Ze willen ons bang maken, ze willen ons doen haten. Maar het zal hen niet lukken. Wij zijn Charlie, we lachen doorheen onze tranen  en we zijn niet bang.

ch3

ch2

Ann Telnaes

david_pope_charlie_hebdo_j7_15-1

leatherbike040

Shaw in NewYorker

Dave Brown The Independent

paris

Entry filed under: Frankrijk, godsdienst, Samenleving. Tags: .

LANG LEVE CHARLIE Wat was het doel van de aanslag op Charlie-Hebdo?

9 reacties Add your own

 • 1. miche van tricht  |  januari 8, 2015 om 9:21 am

  Je suis Charlie

  Beantwoorden
 • 2. Kris smet  |  januari 8, 2015 om 11:39 am

  Moi aussi

  Beantwoorden
 • 3. Guy Plasschaert  |  januari 8, 2015 om 11:43 am

  Christen, jood of moslim er wordt veel te veel aandacht besteed aan religies. Een vergif voor de mensheid.

  Beantwoorden
 • 4. Jef Lambrecht  |  januari 8, 2015 om 11:54 am

  Het balken over Charlie Hebdo herinnert mij er aan dat ik zelf dood ben. Ik behoor niet tot de wereldgemeenschap van Facebook en Twitter en schrijf hoofdzakelijk boeken. Mijn derde intussen over wat ooit onnozel de Arabische Lente werd genoemd. Af en toe was er een opinie in de krant maar ik haakte af toen opinie alleen nog digitaal zou zijn. Ik ben een ouderwetse democraat zoals de twaalf apostelen van Parijs. Ik zweer tot mijn laatste snik bij papier, de meest misbruikte aller grondstoffen. Dus ben ik dood. De dood van de afgesneden kanalen. Precies wat ik had verwacht. Een dwarse mening wordt kwalijk genomen wanneer ze juist is. Gelijk is zo’n benijdenswaardig goed dat het bestaan ervan wordt betwijfeld. Het is als geluk of liefde, iets zonder definitie en toch niet onbestaande.
  Toen de cartoons van Kopenhagen ophef maakten en een mediastorm veroorzaakten die intussen al bijna is vergeten werd ik uitgenodigd voor een panelgesprek op televisie. Een van de meest beroemde cartoonisten van het land zei toen dat hij twee keer zou nadenken voor hij de islam en de profeet op de hak zou nemen. Vandaag is zijn bijdrage tot de mondiale hulde van zijn vakbroeders een wit vel papier. Dat we pas nu wakker schijnen te worden voor een gevaar is opzienbarend in het licht van de nieuwslawine uit het Midden-Oosten van de voorbije maanden. Het terrorisme was op 1 mei 2011 door Robert Fisk dood en begraven verklaard. Waar was al-Qaeda immers tijdens de Lente? De heilige Fisk werd door niemand tegengesproken al zwaaiden in Egypte de gevangenispoorten open en kwamen honderden aartsgevaarlijke fanaten vrij. Hetzelfde gebeurde in Tunesië, Syrië en Libië. Er verschenen paginagrote portretten in onze kwaliteitspers van bekeerde terroristenleiders, zoals de bevrijder van Tripoli. Neen,aan nieuws uit het Midden-Oosten was de afgelopen jaren geen gebrek. En als het nieuws al te slecht werd ontstond mettertijd gewenning, vermoeidheid en vertwijfeling. Hoe luider mijn confraters, die van Fisk dus, toeterden, hoe meer ze schenen te verdwalen. De gebeurtenissen van Parijs dwingen tot de zoveelste bocht. Neem van mij aan dat hij van korte duur zal zijn. De media, alleen nog gedreven door resultaatcijfers maken van Charlie het zoveelste evenement. Dat is waarin ze sinds enige tijd schitteren. Na het vuurwerk zal de oude orde haar rechten weer opeisen. Dat het publiek achterblijft met duizend vragen en angsten zal snel genoeg door het volgende evenement worden vergeten. Dat knagen, die honger die niet wordt gelenigd, wreekt zich wel in de stembus. En de doden, zij blijven met genoegen dood.
  Onwillekeurig moet ik denken aan het Joods Museum. Het was de eerste keer dat IS toesloeg buiten het kalifaat. De media waren toen een stuk discreter dan vandaag. Misschien omdat de slachtoffers toch maar joden waren. Die zouden trouwens enkele weken later door de dappere pers en een professor in de virologie worden vergast op de term Gazacaust. Zijn de joden immers niet de oorzaak van alle problemen?
  Er is een vuiltje in de ogen van mijn vakbroeders. Dat is niet alleen jammer voor hen.

  Beantwoorden
  • 5. jefc  |  januari 8, 2015 om 12:38 pm

   Ha Jef, goed dat je deze post bij me hebt ingeleid met de woorden: ‘Een beetje vers van de lever en ongepolijst’. Daar tenminste kan ik het helemaal mee eens zijn.
   Jef C

   Beantwoorden
  • 6. Vroegindewey  |  januari 8, 2015 om 3:17 pm

   Geachte Heer Lambrecht,

   Dank voor uw uitvoerige reflectie die de ‘sound-bite politics’ overstijgt. De euforie over het ‘einde van het Jihadisme’ werd omstreeks 2011 trouwens ook door verscheidene professoren enthousiast gedeeld…

   Beantwoorden
  • 7. Snikoblaas  |  januari 8, 2015 om 3:28 pm

   Waarom moet de alinea van de joden en het joods Museum hier weer bij gesleurd worden. “….de media waren toen een stuk discreter…..”. Zat jij toen in het buitenland ? Het kot was hier weken lang te klein. Iedereen sprong erop. Vooral de joodse lobby en zijn aanhangers met een ongeziene gretigheid en een hoog calimero-gehalte. Begrippen als “antisemitisme en Jodenhaat” vlogen ons om de oren. (wanneer hadden we dat nog gehoord ?). BDW bestierde het zelfs om het leger op te eisen om de joodse gemeenschap te beschermen. (Alsof die in Belgie geen eigen – bewapende – ordetroepen hebben). Wat de professor in de virologie betreft : het was zijn persoonlijke mening. Maar wel een mening die ieder weldenkend menselijk wezen beaamt maar ze niet durft te uiten. En tenslotte… “zijn de joden immers niet de oorzaak van alle problemen…..” Niet van alle problemen maar zij leveren wel de houtkool aan, om het vuur heet te houden.

   Beantwoorden
   • 8. Vroegindewey  |  januari 9, 2015 om 1:40 pm

    Uw reactie is niet alleen onethisch, incorrect en irrelevant in het licht van Jef Lambrecht’s stuk, maar bovenal van een mensonterend laag peil… Ieder weldenkend menselijk wezen voelt plaatsvervangend schaamte.

   • 9. jefc  |  januari 9, 2015 om 2:47 pm

    Altijd blij met zelfverklaard ‘weldenkende’ wezens in onze wei.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: