Is iedereen nu Charlie?

January 12, 2015 at 8:09 am 3 comments

Van Twitter: Wolinski arrive au ciel

Van Twitter: Wolinski arrive au ciel

Charlie-Hebdo beschouwde het als zijn missie om alle heilige huisjes, alle uitingen van hypocrisie, demagogie en doublespeak door het slijk te sleuren. Zonder respect voor welke autoriteit dan ook. Kapitalisten en stalinisten, moslims, christenen en joden, ze kregen er allemaal van langs. Soms grappig, soms enkel “bête et méchante”, altijd medogenloos. De Franse staat verbood de voorganger van Charlie-Hebdo (Hara Kiri-Hebdo). Rechts en links hadden een hekel aan het blad. De media zagen het als een schurftig, mentaal gestoord klein broertje.

Maar nu, zo lijkt het, zijn we allemaal Charlie. De hele “beschaafde” wereld drukt het gisteren nog schurftige blaadje tegen de brede borst. Het volgende nummer van Charlie zal dankzij de nodige subsidies op één miljoen exemplaren worden gedrukt, kwestie van de terroristen een neus te zetten.

Wat een spektakel was het zondag, die enorme mensenzeeen in Frankrijk en daarbuiten, verenigd rond de kreet: “Je suis Charlie”. Wat een patriottisch feest was het in Frankrijk, het leek wel of les bleus de wereldbeker hadden gewonnen. Overal tricolores en mensen die de Marseillaise zongen, dat bloeddorstig racistisch volkslied:

Aux armes citoyens
Formez vos bataillons
Marchons, marchons
Qu’un sang impur
Abreuve nos sillons

Op de kop van de stoet liepen regeringsleiders en andere vertegenwoordigers van 42 landen. De beschaafde wereld kortom, verenigd in zijn verzet tegen de barbarij. Onder hen de leiders van Israel en zijn Palestijnse vazal, de ministers van BZ van Rusland en Turkije, de ambassadeur van de VS, enzovoort.  Heren aan wiens handen heel wat meer bloed kleeft dan aan die van de terroristen. Bloed van anonieme mensen in Irak, Palestina, Afghanistan, Oekrainie en zovele andere plaatsen waar geen reporter ter plaatse is. En in hun gevangenissen is er geen gebrek aan journalisten, nietwaar heren Poetin en Erdogan? Maar laat dat de pret niet verstoren. Hier in Parijs zijn we allemaal voor de persvrijheid, voor een wereld zonder haat en geweld. Nous sommes tous Charlie!

Vandaag toch. Morgen zijn we weer thuis en dan gaan we weer betogingen traangassen, journalisten opsluiten, bezuinigen op pensioenen en cultuur om meer wapens te kopen voor de strijd tegen de barbarij, de politie militariseren en iedereen bespionneren om ons te beschermen voor terroristen; en kranten sluiten omdat de markt hen geen bestaansrecht geeft. En als straks de hele economie weer een inzinking kent, zal men het ons herinneren: “Nous sommes tous ensemble. Francais, serrez les rangs. Nous sommes tous Charlie!” (Hollande)

Dat maakt ons bijzonder nieuwsgierig naar het volgende nummer van Charlie-Hebdo. Want als het blad aan zijn missie trouw blijft, dan kan het niet anders dan de ironie van de situatie in de verf zetten. De krokodillentranen, de valse solidariteit.

Intussen was er heel wat minder solidariteit met de slachtoffers van Boko Haram in noord-Nigeria. Voor de media was dit maar een voetnoot, al kwamen er veel meer mensen door om dan in Parijs. Maar die honderden burgers die vermoord werden, dat waren zwarte mensen, nietwaar? En dat gebeurde in Afrika? Normaal dan toch dat onze media er geen oog voor hebben.  Racistisch? Hoe durft u?

Natuurlijk zijn “onze” media nationalistisch en impliciet racistisch. Dat is het venster waardoor ze jouw blik sturen. Persvrijheid bestaat niet.

Tom Ronse

charlie

Entry filed under: Europa, Frankrijk, godsdienst, Rusland, Samenleving, Satire. Tags: , , .

Wat was het doel van de aanslag op Charlie-Hebdo? BEELDENSTORM OM CHARLIE

3 Comments Add your own

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,731 other followers


%d bloggers like this: