VAN GOGH IN BRUSSEL

februari 1, 2015 at 1:58 pm Plaats een reactie

Schilderij Le Vigne Rouge

Schilderij Le Vigne Rouge

 
door Lucas Catherine

Voor hij schilderde verzamelde Van Gogh etsen. Dat begon toen hij in Londen werkte voor de firma Goupil. Zelf schreef hij hierover: “Meer dan tien jaar geleden (in 1873) ging ik elke week te Londen naar de vitrine van de drukkerij van de Graphic en London News om de wekelijkse uitgaven te zien. Indrukken die ik daar op de plaats zelf kreeg waren zo sterk dat de tekeningen mij ondanks alles dat sedert over mijn hoofd ging duidelijk en helder bleven.” Hij ging die prenten verzamelen. Het Rijksmuseum Vincent Van Gogh stelde zijn collectie in 1975 ten toon. En toen al had hij het voor mijnwerkers.

The Graphic 15 April 1876, M.W. Ridley: De Mijnwerker

The Graphic 15 April 1876, M.W. Ridley: De Mijnwerker

Het lot van de armen en verdrukten spreekt hem aan en na zijn terugkeer in Nederland, beslist hij om predikant te worden. We schrijven 1878. Hij mislukt in het ingangsexamen van de Theologische Faculteit. En dus doet hij, wat nu honderden Nederlandse studenten hem nadoen, hij komt naar Brussel. Daar is een Vlaamse Opleidingsschool voor predikanten opgericht. Men wou de gelijkstelling protestant = Hollands ongedaan maken.

Hoe is die er gekomen? In 1854 erkent België de Bond van Evangelisch-Protestantse kerken in België en die zoekt in Brussel een kerk te bouwen. Baron van Boetzelaar, een rijk protestants gemeentelid koopt een rits huizen langsheen de Zoutkaai van het Kathelijnedok. De oude haven van Brussel was toen nog niet gedempt. Nu zijn dat de huizen aan de westkant van het Kathelijneplein. Achter die huizen ligt een groot braak terrein. Hierop zal in 1857 de Protestantse Kerk verrijzen en in 1876 wordt hier de Vlaamse Opleidingsschool ingericht. Een van de stichters en tevens leraar van Vincent Van Gogh is theoloog Abraham van der Waeijen Pieterszen, zelf een niet onbegaafd schilder. Vincent leert in Brussel allerlei mensen kennen, waaronder Eugène Boch een telg uit de familie die mee de porseleinfabriek Villeroy & Boch oprichtte en zelf ook een schilder.

Portret van Eugène Boch door Vincent Van Gogh

Portret van Eugène Boch door Vincent Van Gogh

Vincent wordt als hulppredikant naar Wasmes gestuurd, waar hij dominee Bonte helpt en later in Cuesmes. Hij deelt de ellende van de arbeiders, neemt deel aan een staking en verzorgt gewonden na een mijngasontploffing. Hij zal die ervaringen omzetten in tekeningen. Die toont hij aan zijn oud-leraar en schilder Van der Waeijen Pieterszen. Die moedigt hem aan en daarop komt Vincent aan de Academie van Brussel teken- en schilderles volgen (1880-1881). Het is dus in Brussel dat hij schilder wordt. Van Gogh heeft tijdens zijn leven trouwens maar een schilderij verkocht en dat was in Brussel, Le Vigne Rouge . (zie bovenaan dit stuk).
Het werd eerst ten toon gesteld op het Salon des XX in 1890 en daar voor 400 franc gekocht door Anna Boch, de zus van zijn vriend Eugène, en ook een schilderes. Het bevindt zich nu in het Poesjkin Museum in Moskou.

De Protestantse kerk en de Opleidingsschool in Brussel bestaan niet meer. De kerk werd overgebracht naar de Nieuwe Graanmarkt en op het terrein ligt nu een tuin die dienst doet als zomerterras voor het restaurant op nummer 5 van de vroegere Zoutkaai, nu Kathelijneplein. Het heeft wel iets om ’s zomers te tafelen in wat ik “Le Jardin de Van Gogh” noem. De eigenaar gaf het een iets meer prozaïsche naam.

Entry filed under: Geschiedenis, godsdienst, Kunst, Politiek Belgie. Tags: , , , .

DE OOGKLEPPEN VAN AUSCHWITZ EN VAN DE MEDIA ANDRé WHO? BRINK? DON’T KNOW

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.471 andere volgers


%d bloggers liken dit: