Het resultaat van vijf jaar bezuinigen: duizenden doden

May 14, 2015 at 12:34 pm 4 comments

De Nederlandse nieuwssite De Correspondent maakt de balans op van vijf jaar bezuinigen. “Zelden is een debat in de economische – maar vooral ook medische – wetenschap zo duidelijk beslecht” zo schrijft Rutger Bregman. De bezuinigingsdrift in Europa heeft duizenden mensenlevens geëist. Lees hieronder de volledige tekst. Johan Depoortere

55475bd039cb71179915868

Door: 

Dit komt misschien als een verrassing, maar in de afgelopen jaren heb je meegedaan aan een groot experiment. Er waren grofweg twee groepen: de een kreeg een nieuw, veelbelovend medicijn toegediend, de andere groep diende ter controle.

Het medicijn in kwestie: bezuinigen.De onderzoeksvraag: welke groep zou het beter doen?De onderzoekspopulatie: honderden miljoenen mensen van over de hele wereld.Van het begin af aan waren de verwachtingen hooggespannen. Sommige dokters dachten dat het medicijn voor meer vertrouwen en groei zou zorgen, of zelfs als een verjongingskuur zou werken. Andere dokters dachten dat het eigenlijk een bittere pil was, die de symptomen zou verergeren.Inmiddels is het vijf jaar later: hoog tijd om de balans op te maken. En erg moeilijk is dat niet. Zelden is een debat in de medische wetenschap zo duidelijk beslecht. Als er ooit een eindrapport van het experiment wordt opgesteld, dan zullen we lezen dat de bezuinigingspil een gruwelijk medicijn was. Dat het immense schade heeft aangericht. Het was een middel dat, evenals het aderlaten in de middeleeuwen, vrijwel alle symptomen van de ziekte heeft verergerd. Van de hoogte van de werkloosheid tot het aantal zelfdodingen – de bezuinigingen hebben een spoor van verderf achtergelaten.

Blader de medische dossiers van de patiënten maar eens door. In de landen die het meeste bezuiniging slikten, steeg de werkloosheid het sterkst en kromp de economie het meest. Een enkele dokter beweert nog dat de bezuinigingspil geen vergif was, daar het inmiddels weer iets beter gaat met de behandelde landen. Maar wie dat gelooft, kan net zo goed een kwartier met zijn hoofd tegen de muur bonken, zo merkt een vooraanstaande arts nu op. (Het zal immers heerlijk voelen om weer te stoppen.)

5548ac5b267123543381580

Bron: IMF. De economische groei is het gemiddelde per jaar over de periode 2009-2014. De verandering van de overheidsbalans (bezuinigingen + hogere belastingen) gaat over die hele periode.

 

In hun studie The Body Economic (2013) beschrijven de dokters David Stuckler en Sanjay Basu hoe landen als Nederland vrijwillig besloten om met hun hoofd tegen de muur te gaan bonken. Andere landen, zoals Griekenland, werden ertoe gedwongen.

Nog niet eerder in de naoorlogse geschiedenis was een lid van de Europese Unie zo snel afgetakeld

Dat het resultaat afschuwelijk was, is inmiddels boven alle twijfel verheven. Het verslag van Stuckler en Basu zit vol met schokkende cijfers die je doen beseffen dat de behandeling niet alleen economisch leed teweeg heeft gebracht, maar ook gewoon mensenlevens heeft gekost. In Griekenland explodeerde de werkloosheid van 7,8 procent in 2008 naar 27,5 procent in 2013. En naar mate het budget voor de gezondheidszorg kromp, begonnen steeds meer Grieken het loodje te leggen. In slechts een paar jaar tijd steeg de kindersterfte met 43 procent, het aantal zware depressies met 250 procent en het aantal zelfdodingen met 45 procent.

Nog niet eerder in de naoorlogse geschiedenis was een lid van de Europese Unie zo snel afgetakeld. Zelfs malaria keerde terug naar Griekenland, en dat voor het eerst in veertig jaar tijd. Daarmee vergeleken maakten patiënten als Engeland en Nederland het nog goed. Omdat ze minder van het gif slikten – en de patiënt aan het begin van de kuur een stuk gezonder was – waren de symptomen hier minder heftig. Toch vielen ook in deze landen doden. Terwijl de economie kromp en de staatsschuld groeide, nam het aantal werklozen en daklozen toe. In Nederland steeg het aantal zelfdodingen met 37 procent.

Stuckler en Basu vertellen, tot slot, het verhaal van de controlegroepen. Landen als IJsland en Finland bezuinigden minder of investeerden juist extra in hun gezondheidszorg en armoedebestrijding. Het gevolg: deze patiënten knapten snel op. De IJslanders werden ondanks de totale implosie van hun bankwezen zelfs gezonder dan voor de crisis; ze gingen minder drinken en meer slapen. En terwijl in een land als Nederland het aantal daklozen met 53 procent toenam, begon Finland aan een campagne om het aantal chronisch daklozen terug te brengen naar nul.

Als de bezuinigingspil echt een medicijn zou zijn geweest, zo schrijven Stuckler en Basu, dan zou het al lang verboden zijn door een commissie van medische experts. Dan zouden de dokters die het hebben voorgeschreven – ministers, diplomaten en economen die spraken over ‘verantwoordelijkheid’, ‘daadkracht’ en ‘noodzakelijke hervormingen’ – al lang zijn ontslagen. Want dat het bezuinigen in economisch opzicht niet heeft gewerkt, is nog tot daaraan toe. Het is pas echt onverteerbaar dat het zoveel mensenlevens heeft verwoest.

Entry filed under: Ekonomie, Europa. Tags: , , , , .

EEN HISTORICUS MET EEN BIERPROBLEEM EN DÚS MOETEN DE LONEN OMLAAG

4 Comments Add your own

 • 1. Jan van Horebeek  |  May 15, 2015 at 7:57 am

  De titel van dit artikel is verkeerd. “Duizenden doden ten gevolge van gebrek aan gild in de staatskassen” zou eerlijker zijn.
  Oplossing ? De belastingen drastisch verhogen. Je moet weten wat je wil en kan.

  Reply
 • 2. Frank Roels  |  May 15, 2015 at 9:02 am

  Nu is de volgende vraag: waarom namen de Troika en de regeringen van de EU landen deze maatregelen? Kijkend naar de resultaten, zijn er ook de nieuwe EU verdragen die lidstaten verplichten overheidsschulden af te bouwen. Sommigen vinden dit heel positief, omdat naar hun mening de overheden teveel uitgeven en allerlei taken verrichten waar de private sector winst kan maken.
  Een tweede antwoord op het “waarom?”, is de financiering van de overheden: op de vrije markt liepen de intresten op staatsleningen op tot 12%, wat onbetaalbaar is. Wanneer de overheden niet meer kunnen lenen, is de alternatieve oplossing: meer inkomsten, dwz belastingen. Dàt werd echter van vele zijden verworpen, uiteraard door de bedrijven en superrijken die nu nauwelijks belastingen betalen (dankzij de fiscale spitstechnologie, maar ook het opzettelijk zeer lage tarief in de paradijzen). Maar de winst van deze bedrijven wordt ook continu verdedigd door de commerciële media, en door de grote politieke formaties in alle EU landen en het EP; belastingen innen wordt zowat als des duivels voorgesteld. Het verlies aan inkomsten van de overheden is dus opzettelijk en ideologisch gefundeerd. Er volgt haast automatisch uit, dat de brede bevolking zelf meer moet bijdragen, dwz ze moet inleveren.

  Reply
  • 3. Bart Michiels  |  May 23, 2015 at 12:04 am

   En werd dit niet opzettelijk en ideologisch gefundeerd door het neo-liberalisme?

   Reply
 • 4. Henk Coopman  |  May 16, 2015 at 4:28 pm

  M.a.w. de mislukking van links: het niet in staat zijn om het geld te halen waar het zit (en het daarom halen waar het niet zit, bij de middenklasse – die natuurlijk kleiner en kleiner wordt – d.m.v. de-politisering, namelijk moralisering: in vergelijking met 3e, 4e wereld, precariaat hebben wij het toch goed..) ..

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,701 other followers


%d bloggers like this: