LEO DELCROIX MUNT HET WOORD ‘RECIDIVIST’

juni 4, 2015 at 12:24 pm Plaats een reactie

Belgisch Paviljoen Shangai

Belgisch Paviljoen Shangai

door Jef Coeck

De wijze waarop gewezen minister van Defensie Leo Delcroix (66) de openbare aanbestedingen heeft beheerd voor de Wereldtentoonstelling 2010 in Shanghai, wordt onderzocht door justitie. Volgens de krant L’Echo werd vorig jaar door het parket van Tongeren een huiszoeking uitgevoerd op de FOD Economie, waar Delcroix als regeringscommissaris zijn bureau heeft. Het was bekend dat het Rekenhof zware kritiek heeft op de manier waarop Delcroix de Expo in Shanghai heeft georganiseerd. Het Rekenhof oordeelde dat er zo veel regels met voeten waren getreden “dat een controle van de financiën gewoon onmogelijk was”. Zes medewerkers ontvingen een bonus van 10.000 euro zonder dat er een reden voor opgegeven werd, zo schrijft de krant. Onder meer de wet op de openbare aanbestedingen was niet correct nageleefd, en de boekhouding was een zootje. De FOD Economie was verantwoordelijk voor de controle, maar zou dat onvoldoende hebben gedaan, oordeelde het Rekenhof.

Nieuwe wereldexpo

Volgens L’Echo zou ook het parket van Tongeren een onderzoek voeren naar het beheer van de openbare aanbestedingen voor de Expo van Shanghai. In het kader daarvan werd de huiszoeking bij Financiën bevolen. De gladde Delcroix werd ondanks de kritiek van het Rekenhof opnieuw benoemd als regeringscommissaris voor de Wereldtentoonstelling in Milaan, die dit jaar plaatsvindt. Leo Delcroix was een prominent politicus van de CVP, de voorganger van CD&V. Hij was onder meer minister van Defensie. Hij werd geregeld geassocieerd met schandalen, zoals de milieuboxenaffaire en zwartwerk aan zijn villa in F Frankrijk.

Delcroix

Delcroix

In zijn jaarlijkse blunderboek is ook het Rekenhof vernietigend voor het team, onder leiding van Delcroix, dat het Belgisch paviljoen op de wereldexpo in 2010 in Shanghai organiseerde. Er werden zoveel regels met voeten getreden dat een controle van de financiën gewoon onmogelijk was, luidt het in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Winst

Op de wereldtentoonstelling in Shanghai lokte het Belgische paviljoen 10 miljoen belangstellenden. De organisatie leverde een winst van 7,5 miljoen euro op, onder meer door de verkoop van het paviljoen voor 6,35 miljoen euro. Het Rekenhof vond de boekhouding een zootje. Zo verliepen ongeveer alle uitgaven en inkomsten buiten de begroting. Ook kregen dus zes personeelsleden een bonus van 10.000 euro, terwijl het niet duidelijk is waarom. Voorts is de boekhouding compleet onoverzichtelijk, werden tal van afspraken met sponsors en derden enkel mondeling gesloten en stortte de federale overheid om onduidelijke redenen 1 miljoen euro meer dan was vastgelegd. Bovendien werden bij zowat alle activiteiten de wet op de openbare aanbestedingen met voeten getreden en verliepen de bouw en de verkoop van het paviljoen niet zoals vastgelegd in het contract.

Delcrois ontvangt ex-premier Leterme

Delcrois ontvangt ex-premier Leterme

Belast verleden
In november 1994 kwam Delcroix negatief in het nieuws vanwege het bezit van een villa in Bormes-les-Mimosas in Zuid-Frankrijk. Het schandaal werd door het blad Humo aan het licht gebracht. Aan deze villa hadden klaarblijkelijk enkele Vlaamse postbodes in het zwart gewerkt, die hiervoor één jaar verlof zonder wedde hadden genomen. Op aandringen van zijn toenmalige voorzitter, Johan Van Hecke, nam Delcroix ontslag als minister. Delcroix werd ook genoemd in andere gerechtelijke onderzoeken die te maken hadden met al dan niet illegale partijfinanciering, zoals de milieuboxenaffaire, het smeerpijpdossier, de miljarden van de Kempense Steenkoolmijnen, en de Superclub-KS-affaire, maar in de meeste zaken werd hij nooit officieel beschuldigd.

In 1995 werd Delcroix met een ruime verkiezingsscore verkozen voor het Vlaams Parlement. Kort nadien werd hij bovendien gemeenschapssenator. Als senator werd hij verkozen tot quaestor van de Belgische Senaat en hervormde hij de administratie van deze instelling. In 1999 verliet hij de actieve politiek en stapte hij in het bedrijfsleven. Voor zijn rol in de milieuboxenaffaire werd Delcroix in 2003 door de correctionele rechtbank in Hasselt schuldig bevonden aan schriftvervalsing. Op 30 juni 2004 werd Delcroix door het hof van beroep vrijgesproken, mede omdat de feiten waren verjaard.

Atomaschriftjes

Atomaschriftjes

Berucht waren zijn Atoma-schriftjes – waarvan niemand de inhoud kent maar die hij kennelijk dag en nacht aanvulde met nieuwe gegevens over politici, ondernemers, en wie of wat nog meer? Met allerlei truuks wist hij zijn notities uit handen van het gerecht te houden.

Tegenwoordig

Delcroix wordt gerekend tot de rechterzijde van de CD&V. Hij trok meermalen het cordon sanitaire met het Vlaams Blok in twijfel. Op de achtergrond blijft hij volgens sommigen invloed uitoefenen op zijn partij of op partijgenoten. Hij is nu actief bij de Universiteit Hasselt. Nog steeds verblijft hij veel in China en opende in Peking een eigen zakenkantoor. Voorafgaand aan de wereldtentoonstelling in Shanghai in 2010 was hij projectverantwoordelijke voor het Belgische paviljoen. In de herfst van 2010 volgde hij Theo Kelchtermans op als voorzitter van de Universiteit Hasselt. Zijn hobby is het (mede) uitgeven van culinaire boeken. Het is de vraag welke en wiens reactie er zou komen als hij zijn Atoma-schriftjes publiceerde. Misschien staat er niet eens iets relevants is: dreigen met een nep-pistool?

Lees ook: Dirk Barrez, Het land van de 1000 schandalen, Globe, 1997

Entry filed under: Ekonomie, Media, Politiek Belgie. Tags: , , .

‘DE KERN VAN ONS CYNISME: PANTA REI – alles stroomt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: