DE MILJONAIRSTAKS EN ANDER LEUKS VOOR IEDEREEN

juli 10, 2015 at 1:47 pm 4 reacties

MIL 1

door Jef Coeck

Steeds minder Grieken hebben geld, zelfs de banken klagen over een tekort. Enkel nog de ortodoxe kerk en de superrijke reders weten zich (meer dan) te redden – ook al omdat ze geen of heel weinig belastingen betalen. Komt het bij ons ook zo ver? Enkele cijfers.

Het laat zich aanzien dat 2016 wereldwijd een historisch jaar wordt. Met name: het jaar waarin de 1 procent van de volwassen wereldbevolking meer vermogen zal hebben dan de 99 procent anderen. Dat is in de geschiedenis van de homo sapiens, die intussen toch al meer dan 100.000 jaren op de teller heeft staan, nooit gebeurd. Nauwelijks 1 procent van de planeet zal volgend jaaar meer bezitten dan alle andere planeetbewoners samen.

Dat is niet het hele verhaal. Want binnen die 1 procent zijn er nog enorme verschillen. De toplaag van de aller-rijksten wordt gevormd door de UHNWI, de ultra high-net-worth individuals. Kortweg de ULTRA’S, lieden met een persoonlijk vermogen van meer dan 25 miljoen euro. Die elite van ultra’s bestaat uit 200.000 mensen of nauwelijks 0,004 procent van de volwassen wereldbevolking.

Volgens het recente jaarrapport van de vermogensbeheerder UBS telt België nu 870 ultra’s, goed voor naar schatting 84 miljard euro. Dat is een gemiddeld vermogen van 96 miljoen Euro per Belgische ultra. De kern van deze ultra’s bestaat uit nauwelijks tachtig families. Die tachtig families bezitten vandaag evenveel vermogen als de 3,5 miljard armste mensen ter wereld. Dat blijkt uit de ramingen van vermogensbeheer Credit Suisse, volgens de nu wereldbekende expert Piketty.

Moeten miljonairs dan zomaar beroofd worden, alle bezit afgepakt en zijzelf in de gevangenis of op zijn minst aan de klaagmuur? Nee, natuurlijk niet. Dat zou even ondemocratisch en tegen de mensenrechten zijn als de reeds jarenlange verpaupering van pakweg Afrika.

Hoe ziet de miljonairstaks er dan uit? Die taks slaat alleen op fortuinen van meer dan 1 miljoen euro, bovenop de eerste woning met een waarde tot 500.000 euro. Het is een progressieve belasting, met een maximumaanslagvoet van 3 procent: één procent belasting op het deel van het vermogen boven de 1 miljoen euro, twee procent op het deel boven 2 miljoen, en drie procent op het deel boven 3 miljoen euro.

De miljonairstaks laat dus alle vermogens lager dan 1 miljoen euro ongemoeid. Bovendien wordt de woning die de ‘kleine’ miljonair betrekt vrijgesteld voor een bedrag van 500.000 euro. Anders gezegd: ook met een miljonairstaks blijft een schijf van 1,5 miljoen onbelast.

Stel dat iemand een vermogen bezit van 3,2 miljoen euro. Dan betaalt hij een miljonairstaks van 31.000 euro, zijnde een belastingvoet van nauwelijks O,97 procent. Hij houdt dan nog steeds ongeschonden zijn 3,169 miljoen euro over die hij naar hartenlust kan beleggen. Of uitdelen aan goede werken. De veelgehoorde bewering dat miljonairs nog ‘slechts’ 999.999 euro van hun kapitaal zouden mogen behouden, is dus klinkklare nonsens.

Op deze manier wordt de (Griekse, Belgische, Vlaamse,…) schatkist bijgevuld en finaal gered. We zullen niet langer moeten schrapen op de bodem om te voldoen aan de vaak onredelijke eisen van internationale bestuurders, bankiers, managers, beursgoeroes. Daarmee zijn het land en de wereld nog niet gered. Want het vergaarde belastinggeld moet zo goed mogelijk worden aangewend, tot baat van de gemeenschap.

Nog meer noodzakelijke ingrepen

Neem de energievoorziening. Daar is een Wende, een revolutie eigenlijk, hoognodig. In sommige steden van Duitsland en Denemarken heeft die al plaatsgevonden. De inwoners gaan de klimaatcrisis te lijf met eigen initiatieven. Ze richten energiecoöperaties en steeds meer staatsbedrijven op. Ze willen de stroomvoorziening weer in eigen handen nemen om een snelle omslag naar een klimaatneutrale toekomst van onderuit mogelijk te maken.

Staatsbedrijven? Dan krimpen oude ratten al in elkaar van afschuw. Dat betekent toch ‘corruptie en favoritisme’? Die is goed. Als corruptie en favoritisme ergens te vinden zijn in de huidige wereld, is het toch bij de internationale instellingen, de ongecontroleerde banken en multinationals, de grondstoffenjagers, de sjoemelaars met voedsel en medicamenten, en een hele boel andere individu’s of groepen? De wapenhandel, om maar iets te noemen.

Wat van openbaar nut is, moet ook openbaar bezit zijn. Niet dat de hele wereld verstaatst moet worden (inclusief controle door de burgercomités), maar een flink deel ervan wel. Gezondheidszorg, onderwijs, voedselcontrole en –bedeling, energie, en nog veel meer.

Ja, dat hebt u goed geraden. Deze ideeën komen voor in een boekje van Peter Mertens samen met een vijftiental andere leden van de studiedienst of mandaathouders van de PVDA+. Communisten? So what? We hebben al onze islamofobie. Nu nog een communistofobie hoeft niet. Wie iets wil leren, leest bij voorkeur over dingen die hij/zij NIET kent.

Lees dit boekje. Het is dun en zeer begrijpelijk geschreven. Met de hand op het hart (ik ben geen communist) : het is de allereerste keer dat ik een geloofwaardige win-winsituatie tegen het lijf ben gelopen. Ik heb het dan met name over de miljonairstaks. Wat winnen de miljonairs er zelf aan, zult u vragen? Zij kunnen genieten van het goed gevoel dat ze hun land- en andere lotgenoten een grote dienst hebben bewezen, c.q. van de ondergang gered. Zonder dat dit moet gebeuren in een sfeer van 19de eeuwse liefdadigheid en Dickensiaanse uitdeling van de kruimels. Sommige Amerikaanse multimiljonairs (Bill Gates?) hebben dat al begrepen. Nu onze eigen ultra’s nog.

*Peter Mertens (red.), De miljonairstaks en zeven andere briljante ideeën om de samenleving te veranderen, EPO, 160 blz., 15 euro

Grafzerkje voor miljonair (bewoonbaar, niet te huur)

Grafzerkje voor miljonair (bewoonbaar, niet te huur)

Entry filed under: boeken, Ekonomie, Europa, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , .

SOMMIGEN ZIJN MINDER GELIJK EEN MILJONAIRSTAKS LOST NIETS OP

4 reacties Add your own

 • 1. JJ Vastiau  |  juli 11, 2015 om 10:35 am

  Doorgaans zijn de artikels van het Salon van Sisyphus van hoge kwaliteit en zeer interessant om te lezen.

  Niet zo deze keer.

  Nu krijgen wij, na een inleiding over Griekenland een kritiekloze synthese van een boek met het linkse gedachtengoed.

  Dit is geen journalisme, dit is slechte propaganda.

  Beantwoorden
  • 2. jefc  |  juli 11, 2015 om 10:40 am

   Gelukkig maar dat het SLECHTE propaganda is. U weet blijkbaar veel over het onderwerp?

   Beantwoorden
 • 3. Luk Kennis  |  juli 13, 2015 om 8:21 pm

  Zo’n ” miljonairke sjot” belasting zal onze succesvolle ondernemers wel vlug het land uitjagen!
  Neem nu Marc Coucke die blijkbaar een vermogen van 1,5 miljard euro vergaard heeft.
  Aan 3% pest- en afgunstbelasting wegens teveel succes moet die dus jaarlijks 45 miljoen euro of 1,8 miljard BEF ophoesten.
  Na zo’n 30 jaar is dan alles op.
  Vriend Roland Duchâtelet met zijn 1.250 miljard komt er met 37,5 miljoen euro per jaar vanaf.
  Beide heren zijn met niets begonnen.
  Ik kan getuigen als Investmentmanager van de Limburgse Investeringsmaatschappij dat Roland zijn laatste onderbroek, in casu zijn woning, in pand heeft moeten geven om een leninkske van 5 mio Bef te krijgen om Sigma Delta, de voorloper van Melexis op te richten.

  Hoeveel belastingen hebben de bedrijven van Marc Coucke en Roland Duchâtelet al niet betaald, hoeveel jobs en welzijn hebben ze niet gecreëerd?

  Ze moesten beiden tot de adelstand verheven worden in plaats van gepluimd te worden!
  Of terug het meervoudig stemrecht invoeren: stel dat een gemiddelde Belg jaarlijks 10.000 euro belasting betaalt en daarvoor 1 stem heeft dan is Marc Coucke voor mij 4500 stemmen waard.
  Het is vermoeiend anno 2015 nog te moeten uitleggen dat de recepten van Peter Mertens al meer dan een eeuw bedorven zijn.
  Kom aub met iets anders!

  Beantwoorden
  • 4. jefc  |  juli 13, 2015 om 9:38 pm

   Dit stukje bevat een heel goede vraag: hoeveel belastingen hebben beide heren al NIET betaald, en hoeveel jobs hebben ze NIET gecreëerd?
   Raar toch. Vermogens worden altijd ‘vergaard’, rijken worden altijd ‘gepluimd’ en kritiek daarop is altijd ‘bedorven’.
   Ik wens onze ‘succesvolle ondernemers’ ook alle succes in andere landen, met notariële intrestregeling, quasi belastingvrijdom, bewondering van de massa voor de weelde. Let them people go! Waarom blijven ze zo lang hangen in dit Vlaamse paradijsje?

   Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: