DE NIEUWE WERKPLAATS

augustus 19, 2015 at 6:57 am 1 reactie

 

Amazon-baas Jeff Bezos

Amazon-baas Jeff Bezos

Tom Ronse

De New York Times publiceerde afgelopen zondag een reportage over de werkomstandigheden bij Amazon.com die al heel wat stof heeft doen opwaaien.  Amazon is op vrij korte tijd uitgegroeid van een bescheiden electronische boekhandel tot de grootste winkelier op aarde, dit jaar Walmart voorbijstekend. Het heeft nu een marktwaarde van 250 miljard dollar.  De stichter en CEO van Amazon, Jeff Bezos, is de vijfde rijkste mens ter wereld. Bezos dankt zijn sukses aan zijn innovatieve toepassing van informatie-technologie  (IT) in de distributiesector. Maar diezelfde IT gebruikt hij ook om zijn personeel op te jagen. Om het tot in de details te controleren en tot hogere productiviteit te dwingen, om de onderlinge concurrentie aan te wakkeren.

De lonen zijn niet slecht bij Amazon. Maar je moet er wat voor over hebben. “Vrijwel elke persoon waarmee ik gewerkt heb, heb ik zien huilen aan zijn bureau”, zo citeert de Times een ex-Amazoniër. Werkweken van 80 uren. Straffen of ontslag voor werknemers (1) die kanker krijgen. Ziekelijke competitie.  Het is een griezelverhaal, fascinerend in zijn details, maar daarvoor moet je de reportage lezen (zie link onderaan). Bezos protesteerde dat hij er zijn Amazon niet in herkent maar de Times is, zoals gewoonlijk, niet over één nacht ijs gegaan. Meer dan honderd mensen werden voor het stuk geinterviewd.

De reportage besteedt weinig aandacht aan de werkomstandigheden in Amazons gigantische magazijnen waar de arbeiders gemonitord worden door gesofistikeerde electronische systemen die meten hoeveel dozen ze per uur verwerken. (Ze vermeldt wel tussen haakjes een schandaal uit 2011, toen arbeiders in een Amazon-magazijn moesten werken in een temperatuur van meer dan 38 graden. Er was geen airco maar er stonden wel ambulances klaar om de arbeiders die bezwijmden weg te voeren.)

Arbeiders kunnen zelden hun werkritme kiezen. Dat wordt opgelegd door de machine. Hoe sneller de lopende band, hoe harder ze moeten werken. Maar de productiviteit van kantoorpersoneel opdrijven is minder  evident.  Maar, zoals een bewonderaarster van de Amazon-ceo het uitdrukte, “Net zoals Jeff Bezos in staat was om voor alle anderen de toekomst van de e-commerce te voorzien, zo was hij in staat om een nieuwe soort werkplaats te voorzien”.

De Times schrijft: “in its offices, Amazon uses a self-reinforcing set of management, data and psychological tools to spur its tens of thousands of white-collar employees to do more and more. (…)To prod employees, Amazon has a powerful lever: more data than any retail operation in history. Its perpetual flow of real-time, ultradetailed metrics allows the company to measure nearly everything”  van wat zijn klanten en personeelsleden verrichten. “Amazon employees are held accountable for a staggering array of metrics, a process that unfolds in what can be anxiety-provoking sessions called business reviews, held weekly or monthly among various teams.”

“Data management”, heet dat. Volgens  Amazon-manager Sean Boyle, is het “ongelooflijk bevrijdend”. Want data zijn ogenschijnlijk objectief, neutraal. Dat elimineert arbitraire beslissingen. Maar ze dienen wel om de werkdruk zoveel mogelijk te verhogen. Om nieuw personeel om te vormen in “Amabots” (een samentrekking van Amazon-robots), wat betekent, “you have become at one with the system”.

Amazon is nu misschien nog een uitzondering maar de opmars van data management lijkt onstuitbaar. In het bedrijf of de dienst waar u werkt wordt het misschien ook al gebruikt. Amazon, schrijft de Times, “has just been quicker in responding to changes that the rest of the work world is now experiencing: data that allow individual performance to be measured continuously, come-and-go relationships between employers and employees, and global competition in which empires rise and fall overnight. Amazon is in the vanguard of where technology wants to take the modern office”.

Amazon is inderdaad emblematisch voor de toekomst die IT in zijn kapitalistische dwangbuis voor ons in petto heeft: steeds meer werkloosheid enerzijds – dank zij IT heeft Amazon al vele duizenden kleinhandels  gekelderd, hele winkelketens uitgeroeid-  en anderzijds steeds intensere arbeid voor hen die werk hebben. Een hel voor iedereen.

Dat is niet de schuld van IT maar van een systeem dat de illusie schept dat een dergelijk absurditeit “normaal” is.  IT opent prachtige mogelijkheden om te leven zonder armoede en met veel vrije tijd. Maar wat ze levert is armoede voor de enen en gebrek aan vrije tijd voor de anderen.  Omdat de concurrentie dwingt om ze in dienst te stellen van de opbrengst van het kapitaal, ongeacht de sociale gevolgen.

——————————————————

Lees de New York Times reportage HIER.

 (1). Ik deel de kritiek van Jan Blommaert op die Orwelliaanse term. Net als vele andere pseudo-neutrale ideologische termen is de lading het omgekeerde van wat de vlag suggereert. De termen ‘werknemers’ en ‘werkgevers’ zouden van lading moeten wisselen. Het zijn de werkenden die werk geven. De eigenaars van hun bedrijf nemen dat werk. Ze betalen er lonen voor maar hun waarde is per definitie kleiner dan die van het geleverde werk. Zo maken de eigenaars winst: door werk te nemen.

Entry filed under: Ekonomie, Samenleving, VS. Tags: , , .

Bijltjesdag DE ZWAKTE VAN POETIN

1 reactie Add your own

  • 1. Bart Michiels  |  augustus 20, 2015 om 7:25 am

    Wat we zien zijn eigenlijk symptomen van een tussenfase naar de volledige robotisering bij Amazon. Daarom is Busy Bee Bezos en zijn R&D afdeling druk bezig met drones en robots. Dan zal Bezos eindelijk van al dat geklaag vrij zijn want ook dat is de vrijheid van het (neo)liberalisme. En dan, om het in de woorden van een vriend te zeggen : Soon robots will be rebelling against their cyborg supervisors for access to higher quality motor oil and photosynthesis implants.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: