DE ‘VERGETEN’ BUUR VAN SYRIË

september 16, 2015 at 3:45 pm 9 reacties

Vluchtelingen (cijfers vorig jaar)

Vluchtelingen (cijfers vorig jaar)

 

door Lucas Catherine


Soms denk ik dat mijn geografische kennis leemten vertoont. Zo hoor en lees ik overal hoe de buurlanden van Syrië massaal vluchtelingen opnemen. De voorlopig meest recente cijfers:
Turkije: één miljoen achthonderd duizend Syrische vluchtelingen;
Libanon: één miljoen tweehonderd duizend;
Jordanië : zeshonderd duizend.
Maar… volgens mijn oude schoolatlas en zelfs volgens The Times Atlas heeft Syrië ook nog een ander buurland, Israël.
Israël, dus : nul vluchtelingen, nul, nefes in het hebreeuws.

UN in Golan

UN in Golan

 

“We kunnen nu zien wat er gebeurt als landen grip verliezen over hun grenzen”, zei de Israëlische premier Netanyahu (NRC 6 september). Hoewel hij niet specifiek verwees naar de vluchtelingencrisis in Europa, leek hij daar volgens persbureau AP wel op te doelen. Israël moet de grenzen goed controleren om te voorkomen dat het land wordt “overspoeld met infiltranten, arbeidsmigranten en terroristen”. Daarom heeft Netanyahu naar eigen zeggen opdracht gegeven een hek te bouwen aan de oostgrens van Israël. (Haaretz 13/9/20015). Voorts heeft hij een stilzwijgend pact gesloten met het Islamitisch Nusra front, dat iets verderop dan de Golan zijn eigen islamitische terreurstaat heeft uitgebouwd. Gepensioneerd generaal Michael Herzog, een voormalig stafchef verklaarde aan The Wall Street Journal “Nusra is a unique version of al-Qaida. They manage to cooperate with non-Islamist and non-jihadi organizations in one coalition … They are totally focused on the war in Syria and aren’t focused on us.” Ze laten Israël dus gerust. Nusra verdreef in juni wel de UNO vredestroepen op de Golan, zo waren er niet langer pottenkijkers die konden lekken over dit monsterverbond.

De premier stelt ook: “Israël is een klein land, we hebben niet de geografische en demografische mogelijkheden om de vluchtelingen op te vangen.” (nogmaals de krant Haaretz).

Dan haal ik mijn Atlas boven, maar u mag googlen op Wikipedia. Vergelijken we Syrisch buurland, Israël even met dat andere buurland, Libanon. Libanon heeft een oppervlakte van 10.000 km² , Israël is dubbel zo groot: 22.000 km². Libanon heeft een bevolkingsdichtheid van 562/km², Israël van 354/km² dat is 2/3de meer ruimte in Israël, maar volgens Netanyahu is het land dus te klein. Die nul/nefes aantal Syrische vluchtelingen in Israël tegenover de meer dan één miljoen in Libanon heeft dan ook helemaal niets met geografie te maken maar alles met de aard van het beestje. Libanon is namelijk een open staat. Israël niet. Israël is volgens zijn onafhankelijksverklaring van 14 mei 1948 “een Joodse staat”, een staat van alle joden ter wereld, en alleen van hen, zoals Theodor Herzl het formuleerde. Herzl is de stichter van de politieke beweging, het zionisme. Hij heeft Palestina gekoloniseerd en Israël opgericht; zijn foto hangt dan ook in alle openbare gebouwen. Volgens Herzl is Israël dus een staat voor enkel en alleen maar joden. De apartheidsstaat Israël wil en kan dan ook geen niet-joden opvangen. Ze hebben al last genoeg gehad om de oorspronkelijke Palestijnse bevolking grotendeels te verdrijven.

Golanhoogte

Golanhoogte

Israël zou nochtans wel wat kunnen doen, in een Syrisch territorium dat ze controleren, de Golanhoogte. Dit is volgens internationaal recht en volgens geen enkel land Israëlisch grondgebied, wel Syrisch grondgebied. Israël bezet sinds 1967 namelijk 1.200 km² van de Syrische Golan, een gebied groter dan de provincie Waals-Brabant. Daar zouden ze nogal wat Syriërs kunnen opvangen, heel wat meer dan in het Brusselse Maximiliaanpark.

Maar ja, dat zou ingaan tegen de principes van deze koloniale apartheidsstaat.

Van Lucas Catherine verschijnt in november ‘Jihad en kolonisatie’, met ook een bijdrage van Kareem el Hidjaazi.

Entry filed under: Europa, Media, Midden Oosten, oorlog. Tags: , , , .

MIGRATIE VROEGER EN NU, EERST DOORNEN DAN PAS ROZEN U leidt een stad vol schorremorrie, Burgemeester

9 reacties Add your own

 • 1. Hanna  |  september 18, 2015 om 5:24 am

  Misschien vergeten dat Israel en Syrië op voet van oorlog stonden. Zoals bijna met al zijn buurlanden. Israel verzorgt de slachtoffers in hun ziekenhuizen.

  Beantwoorden
  • 2. Kimo  |  september 18, 2015 om 5:43 pm

   Euh er wordt van de zionisten niet gevraagd om Syrische vluchtelingen op te nemen in de jodenstaat maar om ze op te nemen in hun eigen land (de Golan behoort tot Syrië). Het zou daarom beter zijn om een einde te stellen aan de bezetting van de Golan en de vluchtelingen daar op te vangen, twee vliegen in één klap dus.

   Beantwoorden
 • 3. tomasronse  |  september 18, 2015 om 6:30 am

  Dat klopt maar die oorlog was al lang een koude oorlog en met de oorlog in Syrie heeft Israel naar eigen zeggen niets te maken. Intussen is de bezette Golan vrijwel leeg. Een mogelijk opvangsterrein voor vluchtelingen dus. Maar als Israel Syrische vluchelingen in de Golan zou toelaten, zou het terecht vrezen dat ze er zouden blijven en dat het gebied Syrisch zou worden, wat het al was voor het door Israel veroverd werd en de bewoners verjaagd werden. Aaangezien Israel de Golan wil inlijven, is het rationele, humane voorstel van Lucas utopisch, wat hij allicht zelf wel weet. Geostrategische motieven wegen zwaarder dan humanitaire, in een wereld die op bezit en winst gebaseerd is.

  Beantwoorden
  • 4. Marc  |  september 18, 2015 om 9:54 am

   De Syriers zijn opgevoed en opgegroeid met haat op Israel (dat weet iedereen) en dan zou Israel zomaar haar deuren moeten opendoen? Hoe laag kan me vallen?

   Beantwoorden
   • 5. Bart  |  oktober 26, 2015 om 9:00 pm

    Juist daarom. Omdat de Israeliërs dan kunnen tonen dat die haat ongegrond is. Wat een kans.

 • 6. bernard  |  september 18, 2015 om 9:39 am

  Een bewijs dat die Lucas Catherine er niks van kent of beter gezegd de waarheid steeds verdraait:
  1) Michael Herzog is NOOIT stafchef geweest.
  2) Nul in het Hebreeuws is niet NEFES maar EFES
  3) Herzl heeft Israel NIET opgericht.
  4) In de “apartheidsstaat” Israel, vind je Arabische topofficieren, Arabische schoonheidsmissen, Arabische rechters bij het Hooggerechtshof, Arabische stervoetballers, Arabische Knessetleden, en ja, zelfs Arabische ministers.

  Beantwoorden
 • 7. Hanna  |  september 18, 2015 om 3:55 pm

  Israel heeft vijanden overal rond haar ze is niet zo naïef te denken dat ze iedereen kan vertrouwen ook al is het koude oorlog of worden ze niet concreet aangevallen. Het ligt heel gevoelig.. Kijk doorheen de eeuwen hoe joden steeds weer opnieuw werden vervolgd gedood etc Ze beschermen nu hun volk zodat het nooit meer zal gebeuren. Ik weet dat het moeilijk te begrijpen is voor velen maar zo is het nu eenmaal. Hun prioriteit is hun eigen mensen beschermen en daar zijn ze elke seconde, elke minuut van de dag mee bezig. En alleen daarom is er zo een grote veiligheid en zoveel soldaten en zo strenge grenzen en overal bewaking. Ze leven constant in vrees.

  Beantwoorden
  • 8. Kimo  |  september 18, 2015 om 6:41 pm

   Dus als ik je goed begrijp hebben de mensen in Gaza het recht om Israel te bezetten omdat ze door de zionisten worden uitgemoord en in angst leven en omringd zijn door een vijandig barbaars leger dat het dood wil. Als Israel niet meer in vrees wenst te leven moet het maar het land teruggeven dat het decennia lang bezet. Niemand gaat toch de Duitse bezetting in de vorige eeuw goedspreken met het voorwendsel dat de nazi’s schrik hadden van de verzetsstrijders.

   Beantwoorden
 • 9. Lucas Catherine  |  september 21, 2015 om 8:26 am

  Beste Hanna, Belgische F-16’s voerden in totaal 163 aanvallen uit in 796 vluchten boven Irak. Dat is oorlog, of niet? toch is een derde van de vluchtelingen in het Brusselse Maximiliaanpark Irakees. En Israël verzorgt Syrische slachtoffers schrijft u. Wat gebeurt er na hun verzorging? Wel die gaan weer de grens over om te strijden. Israël verzorgt al Nusra-terroristen. En zo belanden we bij de reactie van Bernard.

  ‘Michael Herzog is nooit stafchef geweest.’ Schrijft hij. Wel deze gepensioneerde brigade-generaal werkt nu voor The Washington Institute for Near East Policies en op hun website geven ze een biografie van Michael Herzog, waarin deze zin: Over the last decade General Herzog has held senior positions in the office of Israel’s minister of defense under ministers Ehud Barak, Amir Peretz, Shaul Mofaz, and Binyamin Ben-Eliezer. From September 2006 to October 2009, General Herzog served as chief of staff to Israel’s minister of defense. Chief of Staff of Stafchef wat is het verschil: muggezifterij om niet te moeten ingaan op wat die generaal Herzog vertelt: Israël werkt samen met al Nusra. En in Israël is dit geweten. Ik citeer twee krantenkoppen: The Times of Israel, 31/10/2014 waarschuwde toen al bij de eerste vormen van samenwerking: “Unlikely allies on Israel-Syria border, as Assad watches his country split Israel should beware: The al-Nusra Front is creating a real stronghold on the Syrian Golan Heights, and is no less dangerous than IS”
  Jerusalem Post 13/3/2015: Israel has opened its borders with Syria in order to provide medical treatment to Nusra Front and al-Qaida fighters wounded in the ongoing civil war, according to The Wall Street Journal.
  Nul is inderdaad efes in het hebreeuws, ik vrees dat de ‘n’ van nul aan mijn vingers is blijven plakken toen ik dat woord tikte, maar dat verandert niets aan het feit dat Israël inderdaad NUL Syrische vluchtelingen opneemt.
  Nog muggenzifterij van Bernard om de inhoud te omzeilen: inderdaad Theodor Herzl heeft de staat Israël niet gesticht, omdat Israël op 14 mei 1948 niet werd gesticht maar werd uitgeroepen met een Declaration of Independence . Theodor Herzl is wel de man die aan de basis ligt van de staat Israël. Hij schreef Der Judenstaat en stichtte de Zionistische beweging die door kolonisatie een zo zuiver mogelijke joodse staat wou oprichten. Vandaar dat zijn imposante portretfoto de vergaderzaal van de Knesset domineert.
  Bernard somt naamloos enkele ‘witte negers ‘ op die elke koloniale staat wel kent. Maar die moeten zich wel neerleggen bij het regime. Of anders… Neem de Palestijnse socioloog en stichter van de nationalistische Balad partij, Azmi Bishara. Hij werd zijn mandaat in de Knesseth ontnomen omdat hij Der Judenstaat in vraag stelde en werd verbannen. Nu probeert men het zelfde te doen met zijn verkozen partijlid Haneen Zoabi. Maar als Bernard echt de Israëlische apartheid wil zien moet hij naar Galilea in Noord-Israël dat nog altijd overwegend Arabisch is en waar structureel en institutioneel wordt gediscrimineerd. Neem de stad Tamra: 30.000 inwoners, louter Palestijnen. De kleine helft hiervan is afkomstig uit dorpen die in 1948 door Israël werden verwoest. Zij zijn dus interne vluchtelingen. Tamra wordt gedomineerd van op de heuveltoppen er rond door zeven Mizpe (uitkijk- kolonies) met een totaal van zo’n zes duizend joodse settlers. De Regional Council van het gebied, met in het totaal 15.000 joodse inwoners (er zijn ook kolonies lid van die iets verder van Tamra liggen) kreeg 200 km² land toegewezen. Tamra behield slechts 29 km². Of hoe de helft minder, maar joods volk, zeven maal meer land krijgt toegewezen; land, niet te vergeten onteigend van Arabische dorpen. De dichts bijgelegen Mizpe is Mizpe Aviv, opgericht op grond van Tamra. De oorspronkelijke eigenaars van die grond zijn er niet welkom: In november 2009 besliste Mizpe Aviv dat men alleen in hun dorp kon komen wonen als men ‘de Joodse en Zionistische waarden’ onderschreef. Zie op deze website ook het artikel: Een Palestijnse staat voor Israël voor meer uitleg over deze Israëlische vorm van apartheid.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: