WEG MET AL DIE FRANSE VLAGGEN!

November 17, 2015 at 7:05 am 7 comments

 

“Le jour de gloire est arrivé…”

calvin

Tom Ronse

De marseillaise is weer populair. Dat van bloedlust druipende lied wordt weer door duizenden kelen gezongen voor sportwedstrijden en muziekconcerten, in de Sorbonne en het Frans parlement: “Amour sacré de la patrie, conduis, soutiens nos bras vengeurs!”

Paris-attacks-stems-Facebook-profile-change

Op Facebook is een campagne aan de gang om gebruikers aan te zetten hun profiel te kleuren in de Franse tricolore. Wat mij aanzette tot een kleine tegencampagne:

DO NOT CHANGE YOUR FB PROFILE INTO THE COLORS OF THE FRENCH NATIONAL FLAG!!

Begrijp me niet verkeerd. Net als u vind ik de aanslagen in Parijs afschuwelijk, verwerpelijk tot en met. Maar nationalisme is niet het antwoord, het spreidt het gif verder.  Ik weet het, de meeste mensen die de kleuren van de Franse vlag op hun FB-profiel zetten, willen enkel hun solidariteit betuigen met de slachtoffers. Maar net op een moment als dit is het extra-belangrijk om zich te realiseren wat de symbolen waarrond we gevraagd worden om de rangen te sluiten, betekenen.  Onder die driekleur werden miljoenen de dood in gejaagd in tal van oorlogen die dienden voor erger dan niets. Onder die frisse drapeau werden gruweldaden begaan (in Algerije en elders), nog erger dan die van ISIS, al zingend, “Qu’un sang impur abreuve nos sillons!”

Niet dat Frankrijk op dat vIak uitzonderlijk is: andere nationale vlaggen zijn evenzeer doordrenkt met bloed.

nationalism

ISIS is geen extremistische religieuze beweging. Het gebruikt religie enkel als instrument om kanonnenvoer te recruteren voor zijn echte doel: territorium veroveren en uitbuiten, macht winnen, kapitaal opstapelen. Het grijpt gelegenheden aan die zich aanbieden in de context van oorlog en economische crisis in het Midden Oosten om zich een eigen staat te vestigen. Een staat die oorlog voert en in oorlogen, zo leert ons de geschiedenis van Frankrijk, Duitsland, de VS en vele andere landen, België inbegrepend, is alles toegelaten.

Wat heeft ISIS te winnen bij de aanslagen in Parijs? Ze kaderen in zijn recruteringsstrategie: door zijn slagkracht te demonstreren, stijgt de sex-appeal van ISIS voor jongeren die zich machteloos en verbitterd voelen. Indirect werken de aanslagen nog beter: door de moslimhaat aan te wakkeren, drijven ze jonge moslims in ISIS’ tentakels. Bovendien heeft ISIS een gemeenschappelijk belang met de EU: de stroom van vluchtelingen uit Syrie stopzetten. Want ISIS kan het leeglopen van zijn territorium niet dulden. In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt haalt het momenteel zijn voornaamste inkomsten niet uit de olie-export noch uit Saoedische subsidies maar uit de exploitatie van de bevolking in de gebieden die het controleert. Zoals Koen Vidal schrijft in De Morgen (16 oktober, p.19): “Het feit dat IS zijn inkomsten vooral genereert in het gebied dat onder zijn controle staat, maakt dat de extremistische beweging niet afhankelijk is van buitenlandse geldstromen en bankrekeningen die door tegenstanders zouden kunnen worden geblokkeerd”. De politieke krachten die de aanslagen in Parijs aangrijpen om de vluchtelingen buiten te houden, doen dus wellicht exact wat ISIS hoopte dat ze zouden doen.

Het probleem is niet de islam. Het globale systeem is in crisis and deze crisis doet situaties onstaan waarin oorlogvoeren zeer winstgevend kan worden. De oorlogvoerende partijen gebruiken elkaar. De burgerslachtoffers van drones en raketten geven voedsel aan de Islamistische propaganda en de Islamistische aanslagen en executies zijn koren op de molen van de nationalistische, anti-vreemdelingen ideologieen in het westen die de weg bereiden voor meer oorlog.

Het eerste wat Francois Hollande deed toen het bekend werd dat ISIS achter de aanslagen zat, was het bevel geven om Raqqa te bombarderen. Raqqa is een grote Syrische stad, in het gebied dat ISIS controleert. Wat me doet afvragen: hadden die vliegtuigen, voor het grootste bombardement van Raqqa tot nu toe, “zuivere” militaire doelwitten?  Zo ja, waarom werden die niet eerder uitgeschakeld? Zo nee, hoeveel burgers kwamen om in die wraakactie? Zullen de media het ons vertellen? Zal er op Facebook gevraagd worden om de vlag van ISIS op ons profiel te zetten, in solidariteit met de slachtoffers? Of zullen de lijken enkel te zien zijn op Islamistische sociale media?

Overleven in Mosul, de grootste stad in ISIS-gebied Foto: Mujamed Mohammed/AFP)

Overleven in Mosul, de grootste stad in ISIS-gebied
Foto: Mujamed Mohammed/AFP)

Wraak en weerwraak. Hoe dieper de crisis wordt, hoe meer we er dreigen te zien. Er is iets grondig verkeerd, zoals de oorlogen, de aanslagen, de massale werkloosheid en onzekerheid, de klimaatrampen en de vluchtelingenstroom illustreren. Zolang er niets grondig verandert dreigt de spiraal van geweld en ontwrichting toe te nemen. We mogen dat niet lijdzaam ondergaan. Laat ons solidair zijn met de slachtoffers van aanslagen en oorlogen, of ze nu Frans of Turks zijn, Arabisch of joods, zwart of wit. Laat ons ingaan tegen de roep om grenzen te sluiten, vluchtelingen buiten te sluiten, muren te bouwen en meer oorlog te voeren. Laat ons alle vlaggen weggooien en weigeren om ons eigen graf te helpen delven.

wrong

 

Entry filed under: Europa, Frankrijk, Midden Oosten, oorlog, Politiek Belgie, Samenleving. Tags: , , , .

VERLAMMENDE CRISIS HET IS OORLOG

7 Comments Add your own

 • 1. Leo Van Beirs  |  November 17, 2015 at 3:11 pm

  ik ben geschokt door de aanslagen, door de terreur van zelfmoordacties… ik ben geschokt dat IS verdwaasde personen zover krijgt om met godsdienstige motiveringen moordaanslagen te plegen en daarbij ook zichzelf te vernietigen. ik sta versteld van zoveel dwaasheid, die ook hier, in belgische gemeenten kan ontstaan… ik betreur de reacties van de meeste betrokken staten om bloedig geweld op burgers in steden te beantwoorden met bloedig geweld op andere burgers vanuit de lucht… ik betreur het voortduren van de oorlog in Syrië, voedingsbodem voor nog meer extremisme en, door de vernietigingen van ganse steden, bron van vluchtelingenstromen… naar mijn mening is het bestaan van een agressieve vorm van ideologisch fanatisme rond een godsdienst de motor tot dit alles, zoniet het testosteron van dwazen en de machtshonger en geldhonger van enkelen … het is een soort totalitaire ideologische constructie gevormd rond godsdienstige slogans losgelaten op verdwaasden die al vatbaar waren, door opvoeding en omgeving voor deze religieus-militaristische manipulaties. ik weet niet wat het is, maar het is een demon die even krachtig lijkt en attractief als het nazisme. en misschien even moeilijk te vernietigen… de draak zijn geldstroom ontnemen, dat zou moeten. want zonder geld kopen ze geen witte Toyotas en zwaar wapentuig… (Leo)

  Reply
 • 2. Frank Roels  |  November 17, 2015 at 4:23 pm

  Lijkt mij een correcte analyse; griezelig is het.

  Reply
 • 3. Heidi Rasker Boxem.  |  November 17, 2015 at 6:29 pm

  Ademloos uitgelezen. Geweldig stuk.

  Reply
 • 4. Micheline De Baene  |  November 18, 2015 at 12:12 pm

  Goed weergegeven opsomming van wat er actueel allemaal verkeerd gaat wereldwijd en goede hypothese van wat welke partij kan gebruiken/niet gebruiken voor hun campagnes en doeleinden.
  Voor de rest alweer een belachelijke peace-boodschap in de trend van wees-lief-solidair-voor-elkaar-met-andere-woorden-doe-voort-zoals-vroeger-en-reageer-vooral-niet.
  Alsof de FB-vlaggetjes hier een belangrijk issue zijn!

  Reply
  • 5. tomasronse  |  November 18, 2015 at 9:35 pm

   Waar ik voor pleit is net het omgekeerde van “doe zo voort en reageer vooral niet”. Het zijn de wraakroepers, de migrantenhaters, de wapenkletteraars die voortdoen zoals vroeger, die niets uit onze geschiedenis geleerd hebben.
   Tom

   Reply
 • 6. walter ceuppens  |  November 18, 2015 at 8:13 pm

  Hogwash. Het probleem is wèl de Islam.Westers ingrijpen in de 19de en 20ste en 21ste eeuw heeft al die ellende veroorzaakt: politically correcte zever.

  Achterlijke stammenmaatschappijen met schaamtecultuur,ja.

  Waar een achterlijke godsdienst uiteraard aanslaat.

  Ben boos op mezelf dat ik überhaupt antwoord op jouw stukje.

  Reply
  • 7. tomasronse  |  November 18, 2015 at 9:31 pm

   Een achterlijke godsdienst, schrijft u, kan u misschien voorbeelden geven van niet-achterlijke godsdiensten die niet gebruikt werden/worden als dekmantel voor geweldpleging? Schelden is geen substituut voor argumenten.
   Tom

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,731 other followers


%d bloggers like this: