STREET ART IN NEW YORK

december 11, 2015 at 4:45 am Plaats een reactie

LES 18 lr

door Jacqueline Goossens

New York City blijft een mecca voor graffiti en andere street art, dat beoefenaars van deze kunstvorm aantrekt van over heel de wereld. De buurten die het meest bekend zijn voor hun kleurige straatkunst zijn de Lower East Side, Soho, Noho, Nolita, Williamsburg, Bushwick, Harlem, de South Bronx en Long Island City.

De term ‘street art’ werd populair tijdens de graffiti-boom in het begin van de jaren 1980. New York kende toen veel leegstand. Die was het gevolg van de krisis die de stad doorspartelde door het verlies van industrie en een bevolkingsvlucht veroorzaakt door hoge werkloosheid, misdaad en stedelijk verval. Lege fabrieken, pakhuizen, dokken en woningen vormden een uitnodigende canvas. Er was veel minder politie en graffiti bestrijden was voor hen geen prioriteit. De explosie van graffiti (kunst zowel als wild gekrabbel) leek zowel een uiting van het verval van de stad als van het verzet daartegen.

Veel wijken van New York zijn intussen herontdekt, grondig opgeknapt en rijker geworden. Ook die waar de street art floreerde. Gelukkig heeft de opwaardering de straatkunst niet uitgeroeid. Het aantal onbeschermde locaties waar jongens met spuitbussen zich ongestoord kunnen uitleven is wel drastisch verminderd. Daar staat tegenover dat eigenaars van gebouwen vaak positief reageren als een street artist hen voorstelt om een muur of gevel onder handen te nemen. Street art heeft cachet gekregen. Banksy, Los Gemeos, Roa en alle andere top-artiesten in het genre: geen van hen kon aan de verleiding weerstaan om New York als canvas te gebruiken.

De technieken van de street artists zijn al lang niet meer beperkt tot de spuitbus.  Stencil graffiti (met sjablonen, zoals Banksy vaak gebruikt), poster art,  straat installaties, collages en sculpturen  maken deel uit van het gamma. Meer recente populaire technieken zijn video projectie, yarn bombing (met textiel als medium in plaats van verf) en Lock On Sculpture (sculpturen vastgemaakt aan muren en “stedelijk meubilair” zoals straatlantaarns).

In de afgelopen weken heb ik de straatkunst geexploreerd in de Lower East Side, Soho en Nolita,  Williamsburg en Bushwick . Hier volgt mijn fotografisch verslag. Deel een: de Lower East Side.

LES 9 sr

LES 7 sr

LES 1 sr

LES 3 sr

LES 4 sr

Bekijk de rest van deze foto-reportage HIER

Entry filed under: Kunst, VS. Tags: , .

DE BRUSSELSE GROTE MOSKEE EN DE RADICALISATIE STREET ART IN NEW YORK – 2: WILLIAMSBURG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.414 andere volgers


%d bloggers liken dit: