STREET ART IN NEW YORK – 2: WILLIAMSBURG

december 17, 2015 at 7:37 am Plaats een reactie

wburg 3 klein

Door Jacqueline Goossens

Williamsburg in Brooklyn, nog niet zo lang geleden een “no go”-zone voor toeristen, is nu een van de populairste wijken van New York. Street art was er al populair toen de buurt in verval was en de muren van de vele leegstaande gebouwen door street artists en krabbelaars als canvas werden gebruikt. Naarmate Williamsburg meer bewoners en bezoekers begon aan te trekken, steeg de waarde van het vastgoed en werd de canvas kleiner. Maar voor sommige street artists was de opwaardering financieel een goede zaak. Nu Williamsburg zo’n welstellend ‘hip’ publiek aantrok, zagen handelaars brood in de street art-traditie van de wijk. Winkels en bedrijven betaalden street artists om hun gevels uniek te maken. Soms hoefden ze niet te betalen want Williamsburg is een prestigieus doelwit in de internationale street art community. Grote merken boden eigenaars van gebouwen verleidelijke sommen aan om hun muren te huren voor direct op de muur geschilderde advertenties in foto-realistisch detail. Het bijna uitgestorven ambacht van reclame-muurschilder kreeg hierdoor een nieuwe impuls. In geen enkele wijk in New York zie je zoveel met de hand geschilderde reclame als in Williamsburg. Je ziet de schilders vaak aan het werk. Onder hen zijn er traditionele reclameschilders die dank zij de trend opnieuw aan de bak komen en gereformeerde graffiti-kunstenaars die door de knieen gingen voor het geld dat ze kunnen verdienen met reclame schilderen.

Spanningen zijn onvermijdelijk tussen de ‘echte’ straatartiesten en diegenen die nu werken voor ‘the man’. De eersten laten wel eens hun sporen van misprijzen achter op de schilderwerken van de laatsten…

wburg 1 klein

“Curb your ego” of “toom je ego in”: het is een goede raad , zeker in Williamsburg. Deze poster art is een knipoog naar straatbordjes met de boodschap “Curb your dog”.

wburg 12 klein

wburg 20 klein

Street art op bestelling

wburg 13 klein

Een werk op bestelling door de Braziliaanse schilder Kobra, besmeurd met graffiti

wburg 8 klein

Werk van de Gentse street artist ROA

Om verder te kijken, klik HIER.

Entry filed under: Kunst, VS. Tags: , .

STREET ART IN NEW YORK INDABA, MY CHILDREN

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.461 andere volgers


%d bloggers liken dit: