Wat blijft er over van Banksy in New York?

January 21, 2016 at 5:36 am Leave a comment

banskyNYA_2691045k

Door Jacqueline Goossens

Banksy is de beroemdste street artist ter wereld, ook al is zijn identiteit een geheim. In oktober 2013 verraste hij de New Yorkers elke dag met een nieuw straat-kunstwerk.  Hij sloeg in elk stadsdeel toe, van Manhattan tot de Bronx, Queens, Brooklyn en Staten Island. Het was een geniale manier om New Yorkers naar wijken te lokken waar ze anders nooit een voet zouden zetten. Jammer genoeg zijn de meeste werken niet bewaard gebleven. Sommigen werden na enkele uren al bewerkt/overschilderd/beklad door andere grafitti-artiesten. De enkele werken die hebben overleefd, zijn deze die onmiddellijk werden beschermd. Een ervan is een stencil (sjabloon) van een jongetje dat, in kermisstijl, met een grote hamer op een brandweer-standpijp slaat. Het is te zien op een muur op de hoek aan de noordkant van de 79ste straat en Broadway. Het is beschermd met plexiglas.  Dat was een slim initiatief van Saul Zabar wiens familienaam rechts boven staat.  Saul Zabar is de eigenaar van de bekende, intussen tachtig jaar oude fijnproeverszaak aan de overkant van Broadway.

Banksy in Upper west side

Een andere bewaarde Banksy is in de South Bronx op de gevel van een gebouw dat in de stellingen staat.  Het werk stelt een jongetje voor dat “Ghetto 4 life” aan het spuiten is op de muur terwijl een butler hem een dienblad met twee spuitbussen presenteert.

Ghetto4Life1_banksy in NY

Het adres is 651 Elton Avenue, vlakbij het pas geopende Umbrella hotel.  Het werk is echter niet langer zichtbaar: de eigenaar van het gebouw, David Damaghi, heeft er een zwaar metalen rolluik voor gehangen. Zo zag het er uit op 14 januari.

Banksy Bronx

De vrouw op de foto heet Kenia, “like the country”. Ze was de vijfde voorbijganger aan wie ik vroeg of ze zich het werk van Banksy herinnerde. Ze was de enige die wist waar ik het over had. “I live in this street and I remember all these people coming by to look at the painting. It was only up for two days before the owner of the building covered it up”, vertelde ze.  De eigenaar zegt dat het kunstwerk een ‘showpiece’ zal zijn eens zijn gebouw is opgeknapt.

In Coney Island zit er nog een Banksy verstopt achter een metalen rolluik. De eigenaar van het gebouw op 1402 Neptune Avenue, Anthony Ruocco, zegt dat hij aanvankelijk geen idee had wie de kunstenaar was. Zijn Banksy stelt een robot voor die een barcode aan het schilderen is. Voorlopig heeft Ruocco geen plannen voor het schilderij.

banksy coney isl

Een andere Banksy is in handen van de Hustler Club, een striptease-club in Manhattan. Het werk werd geschilderd op een metalen rolluik aan de ingang van de club. Het stelt een treurig uitziende man voor met een bosje bloemen. Het is getiteld “Waiting in vain at the door of club”. Hustler liet het werk meteen bewaken door twee bodyguards. Enkele dagen later lieten ze het rolluik verwijderen. De eigenaars zeggen dat het in de club geinstalleerd zal worden.

banksy in NY oct2013

De Kesler galerij in Manhattan heeft voorlopig nog geen kopers gevonden voor drie niet-geauthenticeerde Banksy’s van de oktober 2013 serie. Een ervan is een sfinx gemaakt van cementbrokken die werd geinstalleerd op een braakliggend terrein in Queens.

banksy in queens oct 2013

Een ander werk is een stuk muur uit Red Hook, Brooklyn, met een schilderij van een rode, hartvormige ballon.

Banksy_heart_balloon brooklyn

Het derde is een metalen deur, uit Greenpoint, Brooklyn, met een nepcitaat van Plato.

Banksy_Plato_2696283k

In 2005 hing Banksy klandestien schilderijen in vier van de bekendste New Yorkse musea.  In het Metropolitan museum prijkte dit in klassieke stijl uitgevoerde portret van een vrouw met een gasmasker op. Titel: You Have Beautiful Eyes

banksy met

Naast de liften in het Museum of Modern Art hing hij deze knipoog naar Andy Warhol:

banksymoma

In het Brooklyn Museum hing hij een schilderij van een Britse militair in een rood koloniaal uniform met een spuitbus in de hand, met achter hem anti-oorlog-grafitti. Een verwijzing wellicht naar de bloedige veldslag  die in Brooklyn plaatsvond tijdens de onafhankelijkheidsoorlog.

soldier_with_spray_can_banksy

Het werkje dat hij in het Museum of Natural History plaatste was geen schilderij maar een opgezette kever waaraan hij speelgoed-raketten en een  dito satellietschijf had toegevoegd. “It was just an outsider’s view of the modern American bug, bristling with listening devices and military hardware,” legde Banksy uit. De titel, Withus Oragainstus, verwijst naar een beruchte  oorlogszuchtige speech van president Bush na 9/11.

withus_oragainstus_banksy Nat hist

De musea hebben de werken nog steeds in hun bezit maar weigeren ze te laten zien aan het publiek of de pers.

banksy-new-york-city-front

https://jacquelinegoossens.wordpress.com/

 

 

Entry filed under: Kunst, Satire, VS. Tags: , , .

LUMUMBA: DOOD MAAR NIET BEGRAVEN SPAARPOTTEN IN DE WOLKEN

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,731 other followers


%d bloggers like this: