OVER RIOOLREPTIELEN, TRUMP EN ANDERE GELDZAKKEN

February 13, 2016 at 5:45 am 2 comments

otterness 3

Jacqueline Goossens

Op  9 februari,  de dag dat Donald Trump de Republikeinse voorverkiezingen won in New Hampshire, werd in New York de jaarlijkse ‘Alligators in the Sewers Day” gevierd.  De ludieke, onofficiële feestdag werd in 2000 gelanceerd door stads-historicus Michael Miscione.  Het was in datzelfde gezegende jaar dat Trump voor het eerst flirtte met het idee om presidentskandidaat te worden.  Volgens Fortune magazine was hij van plan om in de steden waar hij kiesmeetings zou houden, tevens voordrachten te geven waar hij zich dik voor zou laten betalen. “Het is goed mogelijk dat ik  de eerste presidentiële kandidaat zal zijn die geld verdient aan zijn campagne”, zei hij indertijd.

Maar terug naar de rioolreptielen.  Op 9 februari 1935 waren twee jongens in East Harlem sneeuw aan het ruimen toen plots een verkleumde alligator zijn kop uit een mangat stak. Het arme beest werd met een stuk wasdraad onder grote belangstelling naar boven getrokken. Het dier verzette zich en werd prompt de schedel ingeslagen. De volgende dag beschreef The New York Times het incident. De alligator woog 56 kg, rapporteerde de krant.  Niemand heeft ooit kunnen achterhalen waar het dier vandaan kwam.  In 1937 waren er nog twee andere officiële rapporten over alligators in New York -een werd in de East River gezien en een ander in een metrostation in Brooklyn- maar nooit werd er nog een aangetroffen in of bij de stadsriolen.  De legende is blijven leven dankzij grapjassen zoals Teddy May, het hoofd van de dienst rioleringen in de jaren dertig. Hij werd in 1959 geinterviewd door Robert Daley, de auteur  van “World Beneath the City”. May zei dat hij met eigen ogen een kolonie riool-alligators had gezien en danig was geschrokken. Hij zou gif hebben laten leggen en mannen met geweren op ondergrondse jacht hebben gestuurd. Vier jaar na dat interview verscheen de roman  “V” van Thomas Pynchon.  In dat verhaal brengen New Yorkse vakantiegangers baby- alligators mee uit Florida. Al vrij snel zijn ze de beestjes beu en ze spoelen ze dan maar door het toilet. De dieren komen terecht in de rioleringen waar ze opgroeien tot grote, blinde, albino-alligators die leven van ratten en rioolwater. In 1980 kwam de film Alligator uit die er nog een schepje bovenop deed.

In 2000 kwam er zelfs een standbeeld voor de riool-alligator. Het staat onder een trap in het subway-station aan de 14de straat en de Achtste Avenue. Het werd ontworpen door kunstenaar Tom Otterness. Het maakt deel uit van een installatie getiteld “Life Underground”. Otterness had 200.000 dollar gekregen van de stad voor de opdracht. Zijn plan was om ongeveer 25 beeldjes te maken. Het werden er 100.

Tom Otterness underground

Zijn vrouw smeekte hem om er mee op te houden.  “Je bent er de erfenis van onze dochter aan het doorjagen”, zou ze gezegd hebben. Ironisch genoeg hebben veel van Otterness zijn beeldjes geldzakjes met dollartekens als hoofden.  Otterness verwijst daarmee naar de 19de eeuwse cartoonist Thomas Nast die corrupte New Yorkse politici aldus uitbeelde.  De alligator van Otterness komt ook uit een mangat gekropen. In zijn muil heeft hij een mannetje met een geldzak-hoofd geklemd. Een ander  geldzak-mannetje staat er op te kijken.

otterness underground

Al die karakters dragen een deftig kostuum, zelfs de alligator. Wat me terugbrengt bij de immer in een duur maatpak gestoken Donald Trump. Volgens The New York Times besteedde hij in 2015 een luttele 12,4 miljoen dollar aan zijn campagne, veel minder dan zijn Republikeinse rivalen. Meer dan de helft daarvan kwam van schenkingen van zijn supporters en van de verkoop van “Make America Great Again”-petjes, T-shirts an andere Trump-marchandise. Aan zijn kosten verdient Trump ook een mooie cent: zijn campagne betaalde 2,7 miljoen dollar voor geleverde diensten aan bedrijven die zijn eigendom zijn.  Zo betaalt de Trump-campagne Trump voor het gebruik van zijn vliegtuigen en helicopters.

Hij verdient ook aardig wat aan zijn boeken die vlot verkopen dank zij zijn kiescampagne en de media-aandacht die ermee gepaard gaat.  Van zijn nieuwste,“Crippled America”, zijn er al 179.000 stuks verkocht, goed voor een omzet van 4 miljoen dollar.  Ook de verkoop van zijn bekendste boek “The Art of the Deal’ (1987) steeg pijlsnel sedert zijn auteur zijn gooi naar het Witte Huis begon.

De comedy website Funny or Die lanceerde op 10 februari, de dag na de voorverkiezingen in New Hampshire, een hilarische film die ook “The Art of the Deal” heet. Johnny Depp speelt de hoofdrol als Donald Trump die zijn leven vertelt aan een kind. Het is een zogezegde nooit eerder getoonde televisie-documentaire uit de jaren tachtig, waarvan Trump de schrijver-producer-regisseur-ster is.

Johnny Depp als Donald Trump en Michaela Watkins als zijn (ex)vrouw Ivana

Johnny Depp als Donald Trump en Michaela Watkins als zijn (ex)vrouw Ivana

In januari 2017, twee weken voor “Alligators in the Sewers Day’ zal de nieuwe Amerikaanse president  worden ingezworen. Hopelijk heet die niet Donald Trump. Zelfs in het volgens hem onwaarschijnlijke geval dat hij niet verkozen zou worden, zal the Donald een adres hebben op Pennsylvania Avenue, waar het Witte Huis staat.  Van het oude postkantoor op die avenue wil hij een hotel maken dat net voor de inauguratie zou opengaan.

Entry filed under: Kunst, VS. Tags: , , .

ART-DECO IN CONGO Valentijnsgift

2 Comments Add your own

 • 1. jefc  |  February 13, 2016 at 1:34 pm

  Mooi stuk. Prachtige vondst, die parallel tussen een rioolalligator en de portemonnee-krokodil Trump. Kunnen we ook hem niet door de WC spoelen?

  Reply
  • 2. Marie-Pascale  |  February 15, 2016 at 7:24 pm

   ik vrees van niet, want hij is zo dik!!! ):

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,731 other followers


%d bloggers like this: