EXODUS UIT BROOKLYN

February 20, 2016 at 5:59 am Leave a comment

Opwaardering van Dumbo maakt multimiljardairs van Getuigen van Jehovah

De beige gebouwen op de voorgrond maken deel uit van het hoofdkwartier van de Getuigen van Jehovah

De beige gebouwen op de voorgrond maken deel uit van het hoofdkwartier van de Getuigen van Jehovah

Door Jacqueline Goossens

Er zijn drie dingen die ik bewonder aan de getuigen van Jehovah: ze weigeren om de vlag te groeten, ze weigeren om recht te staan als het volkslied wordt gespeeld en ze weigeren om oorlog te voeren. Voor de rest hebben we weinig gemeen.

In 1918 kwamen de Getuigen van Jehovah bijeen in Brooklyn. Hun leiders zeiden dat het hun laatste conventie zou zijn want in 1920, zo voorspelden ze, zou God alle kerken en regeringen vernietigen en de wereld in chaos storten. Niet dus. Het was niet de eerste en ook niet de laatste keer dat de organisatie dit soort nonsens verkondigde. En toch, bijna een eeuw later floreren de Getuigen als nooit te voren.

jehovah uitstalraam

De roots van de organisatie liggen in Pennsylvania waar dominee Charles Taze Russell in de jaren 1870 volgelingen begon aan te trekken met zijn eigenzinnige interpretatie van de bijbel. De Getuigen verhuisden in 1909 naar Brooklyn wiens bijnaam toen ‘the borough of churches’ was, vanwege haar vele kerken. In de loop van de twintigste eeuw kochten ze een veertigtal gebouwen en terreinen in wat toen een grotendeels verlaten voormalige industrie- en havenwijk was aan de voet van de Brooklyn Bridge. Die wijk staat vandaag internationaal bekend als ‘Dumbo’. Dat God besloot om het einde van de wereld nog even uit te stellen bleek al bij al een meevaller voor de Getuigen. Dumbo is in de laatste tien jaar een van de duurste wijken van New York geworden. Het barst er van luxe-lofts met een prijskaartje van miljoenen dollar en van chique kantoren waar tech start-ups en trendy bedrijven zoals Etsy, WeWork en de juwelier Alexis Bittar zijn gevestigd. Ik heb me al vaak afgevraagd of de miljoenen Getuigen die van deur tot deur moeten leuren met religieuze blaadjes beseffen hoe rijk hun organisatie wel is.

jehovah's witnesses HQ klein

Recent werden hun hoofdkwartier en twee aanpalende gebouwen aan de voet van de Brooklyn Bridge te koop gesteld aan de hoogste bieder. De waarde ervan wordt op 1 miljard dollar geschat. De gebouwen zijn van ver te herkennen aan de 4,5 meter-hoge rode letters die “Watchtower” spellen (‘Wachttoren’ in het Nederlands), wat ook de naam is van hun voornaamste tijdschrift. De Getuigen verkochten hun eerste gebouw in Dumbo in 2004 voor 205 miljoen dollar. Het werd inmiddels omgebouwd tot luxe-flatgebouw. De penthouse, met spectaculaire zichten op de East River en Manhattan, staat te koop voor 32 miljoen dollar.

watchtower2

De organisatie verkocht intussen nog verschillende andere gebouwen en stukken grond. De volledige vastgoed-portfolio van de Getuigen in Brooklyn wordt op ruim 2 miljard dollar geschat. Geld genoeg om het nieuwe wereld-hoofdkwartier te financieren dat de organisatie aan het bouwen is in Warwick, tachtig kilometer ten noorden New York. Op een bebost terrein van honderd hectaren komen vier residentiële gebouwen voor 1000 bewoners, een afval-verwerkingsbedrijf, een garage, kantoren, een industriële keuken, een wasserij, een ziekenhuis en nog veel meer. Hun drukkerij verhuisde al eerder naar een nieuw en groter onderkomen niet ver van Warwick.

In het museum van de Getuigen

In het museum van de Getuigen

In het nu te koop staande wereld-hoofdkwartier, een voormalige fabriek op 124 Columbia Heights in Brooklyn, is een museum gevestigd over de geschiedenis van de Getuigen. Er is ook een eetzaal en keuken voor de 2000 volgelingen van over heel de wereld die er vrijwilligerswerk doen voor de organisatie die acht miljoen volgelingen heeft, waaronder 26.000 Belgen. Doorheen het gebouw zijn muurschilderijen in levendige kleuren van bijbel-taferelen, waaronder een van het aards paradijs waar mensen aan het stoeien zijn met panda’s. Ik ben benieuwd of de nieuwe eigenaars ze zullen bewaren.Wat mij betreft, zijn ze historisch erfgoed, hoe kitscherig ze ook zijn. De dingen veranderen zo snel. Vandaag zijn we het nog gewoon om duizenden keurig geklede Getuigen (de mannen, zelfs de kleinste jongens, dragen steevast een pak en een das) rond hun gebouwen aan de voet van de Brooklyn Bridge te zien. Morgen zijn ze uit het straatbeeld verdwenen.

 

Entry filed under: godsdienst, VS. Tags: , .

JIHAD KAN VELE KANTEN OP EEN REVOLUTIE IN GELUID

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,731 other followers


%d bloggers like this: