EEN DURE VOGEL

March 7, 2016 at 7:54 am 1 comment

foto DPA/AP

Oculus, het World Trade Center station door architect Santiago Calatrava (foto DPA/AP)

De eerste fase van de Oculus, het nieuwe World Trade Center station ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calatrava, ging op 3 maart eindelijk open. De eigenaar, de bi-statale Port Authority of New York and New Jersey, koos voor een ‘soft opening’. Geen speechen, geen linten doorknippen, geen champagne. De feeststemming ontbrak omdat het project te veel jaren vertraging heeft opgelopen en de prijs te erg uit de hand is gelopen. Toen het ontwerp van Calatrava in 2004 werd onthuld, werd gezegd dat het station 2,4 miljard dollar zou kosten. Vandaag staat de teller op een beschamende 4 miljard dollar, allemaal voor rekening van de belastingsbetaler. Intussen is de functie van het station terug geschroefd, wat de kostprijs nog genanter maakt. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat het station even druk zou worden als Grand Central (drie kwart miljoen passagiers per dag) maar uiteindelijk zullen enkel de PATH-treinen naar New Jersey (goed voor bijna 50.000 passagiers per dag) er stoppen.

Calatrava in de Oculus

Calatrava in de Oculus

Calatrava zegt dat zijn constructie een duif voorstelt die losgelaten wordt door een kinderhand. Eigenlijk lijkt het meer op een stegosaurus dan op een duif.

Het ontwerp

Het ontwerp

De meningen zijn verdeeld. Sommigen vinden de Oculus een onding. De architectuur-criticus van the New York Times noemde het dure kitsch en the New York Post had het over “the world’s most obscenely overpriced commuter rail station — and possibly its ugliest”.

Anderen vinden het supermooi, zelfs spiritueel. Een beter monument voor 9/11 dan het huidige (dat vlak naast de Oculus ligt). Spectaculair is het alleszins. Toeristen zullen het ongetwijfeld bewonderen. Calatrava’s vogel doorbreekt de monotone verticale lijnen van de wolkenkrabbers die het omringen. De gebogen muren met hun stalen ribben reiken 49 meter hoog tot aan een gigantische skylight.  De muren, de vloeren, de banken: alles is wit. Wel niet erg practisch voor een station.

Santiago-Calatrava-Oculus-World-Trade-Center-PATH-Platform-7-537x432

Wat er vandaag nog als een ongerepte kathedraal uitziet, zal in de komende maanden veranderen in een shopping tempel, iets waar in die buurt nochtans geen gebrek aan is. De Oculus ligt vlakbij Brookfield Plaza, een luxe shopping center dat in 2015 opende. Voorlopig is nog maar één ingang van de Oculus open, gelegen aan de hoek van Liberty en Church Street. In de komende maanden zullen nog twee andere ingangen openen. Tenminste als de werken niet weer eens vertraging oplopen.

calatrava

Jacqueline Goossens

Entry filed under: architectuur, VS. Tags: , , .

KONGOBOOT N I E U W S S P R A A K III

1 Comment Add your own

 • 1. jefc  |  March 8, 2016 at 4:16 pm

  Calatrava is ook hier bekend/beroemd/berucht. Hij heeft het nieuwe station van Luik-Guillemins gebouwd – voor een meervoud van de overeengekomen prijs. Ik heb het zelf nog niet gezien, maar sommige kenners vinden het een prachtig kunstwerk, terwijl anderen het verketteren Zo zal het altijd gaan.
  Guillemins heeft een bewogen geschiedenis. in 1960-61, de tijd van de Grote Staking (met André Renard) werd het station door Waalse stakers kort en klein geslagen. Niet moeilijk dus om er nu beter uit te zien. Wat Calatrava betreft: die maakt geld van alles, overal, in Frankrijk, Zwitserland, Portugal, België, US,….
  Zelf reis ik liever via een mooi en praktisch station, dan via een nauwelijks verhulde puinhoop – het lot waar nogal wat Belgische stations blijken naar toe te gaan.
  Als de treinen dan ook nog rijden, en liefst op de afgesproken uren…

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,731 other followers


%d bloggers like this: