WAAR BLIJFT HET MEDEDOGEN?

March 21, 2016 at 12:08 pm 3 comments

Erb di 6

door Walter Zinzen

 

 

Overal weerklinkt in deze Passietijd het “Erbarme Dich” dankzij het Klara-festival, dat in het teken staat van passie en compassie, lijden en mede-lijden. De Mattheuspassie van Bach : ze is onsterfelijk en niet alleen voor gelovigen , die lijden en dood van Jezus Christus herdenken.

Maar van erbarmen, medelijden  of  mededogen is in het dagelijkse leven weinig of niets te merken. Vleesloze dagen ja, dat magere surrogaat van wat eertijds de Vasten was, maar een gedachte aan degenen die niet alleen geen vlees maar ook weinig anders te eten hebben kan er niet af. Althans niet bij de politieke klasse.

Een christelijke provinciegouverneur roept zijn medeburgers op vluchtelingen geen voedsel te geven, vergetend dat zijn godsdienst gegrondvest is op de werken van barmhartigheid , waarvan het eerste luidt  ‘het spijzen van de hongerigen ‘. Een socialistische burgemeester scheldt een priester uit omdat die het christelijke oerbeginsel ‘bemint uw naaste als uzelve” toepast. Een andere burgemeester, een liberaal, niet gehinderd door welk christelijk voorschrift  dan ook , liegt er op los dat het een aard is om de vluchtelingen in zijn gemeente te belasteren.

Ondertussen wordt met leedvermaak gereageerd op de “zwarte dag” , die bondskanselier Merkel afgelopen zondag zou hebben gekend omdat DE Duitse kiezer haar vluchtelingenbeleid – gebaseerd op mededogen – zou hebben afgekeurd. In werkelijkheid heeft haar partij , de CDU , verloren omdat ze haar eigen leidster niet heeft gesteund. Groen en rood deden dat wel – en wonnen in twee van de drie deelstaten. Zeker , de Alternative für Deutschland, een xenofoob extreem-rechts allegaartje, brak overal door , niet toevallig vooral in de enige gewezen DDR-staat, waar regionale verkiezingen werden gehouden. Maar zelfs daar stemde 75 % van de kiezers niet voor de AfD. Hoezo, dé Duitsers hebben Merkel afgewezen?

Het cynische leedvermaak siert onze politici niet. Piet Chielens, de directeur van het Ieperse oorlogsmuseum In Flanders Fields, zegt over de bondskanselier terecht dat ze meer ruggengraat heeft  dan de rest van de Europese club samen. Naar onze eigen Merkel is het hoe dan ook zoeken met een vergrootglas.  Wat we wel hebben is onze eigen Alternative: deAlternative für Belgien, beter bekend als N-VA. Grenzen dicht is haar oplossing .

Bart De Wever wil nu zelfs asiel onmogelijk maken. Andere patijen volgen. De vluchtelingen moeten in de eigen regio opgevangen worden. Belgische politici , die in die regio tranen in de ogen kregen bij het aanschouwen van alle ellende daar, roepen bij hun terugkeer dat ze toch niet gerust zijn als ze al die moslims over de Antwerpse Meir zien lopen. Wil iemand onze politieke  genieën er eens op wijzen dat de tienduizenden Belgische vluchtelingen tijdens WO I voor ’t grootste deel naar huis zijn teruggekeerd maar pas als de oorlog voorbij was ?

Nooit meer oorlog, was dat toen niet uw slagzin,  dames en heren flaminganten? Hoe rijmt u dat met de wens van uw bloedeigen minister van defensie om nu ook in Syrië te gaan bombarderen? Alvast potentiële vluchtelingen “ausradieren” zodat ze ons beschaafde Westen niet meer kùnnen lastig vallen, want bedolven onder het puin van Belgische bommen?
Christenen, die niet meer christelijk zijn, nationalisten die hun eigen ideologie verraden, liberalen en socialisten die hun humanisme bij de schroothoop zetten : erbarme dich , mein Gott !

Dit stuk werd eerst aangeboden aan De Standaard, die het niet plaatste vanwege ‘ruimteproblemen’…

Entry filed under: Ekonomie, godsdienst, oorlog. Tags: , , .

BYE BYE BERNIE Waarom aanslagen geen aanval op “onze waarden” zijn

3 Comments Add your own

 • 1. Frank Roels  |  March 21, 2016 at 1:51 pm

  Heel terechte vergelijking tussen de daden van wie katholiek is opgevoed, en het woord van de evangeliën. Wat zou Jezus hiervan zeggen? “Vergeef het hun want…”
  Hoe komt het? Wie hersenspoelde deze christenen? Dàt is vrij duidelijk: de overdonderende boodschappen hele dagen lang van de grote media. Wie kan nog vluchtelingen binnenlaten na de beelden van de afschuwelijke kampen in Calais en Idomeni, en de aanklacht van Zuhal Demir tegen een moeder die ondanks de verdrinkingsdoden toch in een rubberbootje gaat stappen, naar Griekenland? (Martin Heylen, Terug naar eigen land).
  Er is ook een meer biologische verklaring: de reptielenhersenen: https://biblio.ugent.be/input/record/7075295
  En protesten : https://biblio.ugent.be/input/record/5986536
  http://www.humanistfederation.eu/news-fhe.php?pages=europe-refugees

  Reply
 • 2. Willy Bruyninckx  |  March 21, 2016 at 8:06 pm

  “Ruimtegebrek” is inderdaad een smoes om je een breuk te lachen. Wat houdt de Standaard tegen om desnoods de bijdrage van Walter Zinzen alleen op de web-site te publiceren en dan nog liefst niet achter de pay-wall ?

  Reply
 • 3. Henk Coopman  |  March 23, 2016 at 6:41 pm

  (1) Onze democratie is (nog) niet diep genoeg: we hebben te weinig impact op het gebruik van onze belastingen. Misschien hebben we dus nood aan een meer anglo-saksisch systeem: minder belasting, zodat we zelf meer mededogen kunnen betalen. (En zodat men het ook niet meer op het falend systeem kan steken.)
  (2) Merkel is een narcisme: http://www.cicero.de/berliner-republik/stimmungsumschwung-fluechtlingsfrage-mutti-unter-druck/60396 .
  (3) Stop met valse historische vergelijkingen. Ik zeg toch ook niet dat het Romeinse Rijk instortte als gevolg van de immigratie?
  (4) “Nooit meer oorlog!” Dan ook in 1940?

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,581 other followers


%d bloggers like this: