NEW YORK PLANT 10.000 GRATIS INTERNET STRAAT-KIOSKEN

april 3, 2016 at 3:13 am 1 reactie

Door Jacqueline Goossens

link1 lowres

 

Ooit stonden er duizenden glazen telefooncellen in de straten van New York. Ze figureerden in talrijke films en tv-series. Vandaag schieten er nog welgeteld vier over. Ze staan allemaal op West End Avenue, aan 101st, 100th, 90th en 66th Streets. De telefooncel aan 100th Street was in 2010 de inspiratie voor het kinderboek “The Lonely Phone Booth”.

De telefooncellen werden in de jaren 1970 systematisch vervangen door betaaltelefoons op een metalen voetstuk die goedkoper waren om aan te kopen, makkelijker te onderhouden en minder uitnodigend voor vandalen. Nu mobiele telefoons de meer dan 8.000 betaaltelefoons grotendeels hebben verdrongen, wil de stad die laten ombouwen tot minstens7.500 straat Wi-Fi kiosken, Links genaamd.

De Links zullen het grootste deel van de stad voorzien van gratis high-speed Internet, zo belooft Intersection, het technologie bedrijf dat het project zal uitvoeren samen met twee andere bedrijven, Qualcomm en Civiq Smartscapes.

Ondanks dit ambitieus high tech-plan heeft Intersection beslist om de vier telefooncellen op West Avenue te bewaren als een herinnering aan het oude New York. Omdat de originele zo gehavend waren, werden ze onlangs vervangen door vier zorgvuldig gerestaureerde exemplaren. Gebruikers kunnen vanuit de cellen gratis bellen over heel het land.

cel1

De drijvende kracht achter de bewaring is New Yorker Alan Flacks die zichzelf beschrijft als een ‘pay phone buff’ of betaaltelefoon- fanaat. Hij woont op West Avenue. Jaar in, jaar uit belde hij de New Yorkse telefoonmaatschappij Verizon telkens wanneer er problemen met de cellen waren. Hij liet petities circuleren en probeerde lokale politici te overtuigen dat de vier resterende telefooncellen erkenning verdienden als historisch erfgoed.tel boek

“The Lonely Phone Booth”, het kinderboek geschreven door Peter Ackerman, is intussen aan zijn tweede druk toe. Het vertelt het verhaal van de telefooncel aan 100th Street die eenzaam is omdat mensen verknocht zijn geraakt aan hun gsm’s. De cel is intussen een bestemming op zich geworden voor New Yorkse ouders en hun kinderen die het een attractie vinden om op zijn ouderwets te telefoneren.

De geplande 7.500 Wi-Fi kiosken zijn ook voor toeristen goed nieuws. Hotels rekenen vaak hoge prijzen aan voor toegang tot het Internet op de gastenkamers. De eerste 500 kiosken zouden klaar zijn tegen deze zomer. Voorlopig zijn er al 140 in gebruik langs Third and Eight Avenue boven 14th Street. link2De Link-kiosken zijn heel gebruiksvriendelijk. Ze zijn voorzien van een tablet en toetsenbord voor gratis binnenlandse telefoongesprekken, een USB-oplader voor electronische apparaten en een rode toets voor het noodnummer 911. De tablet geeft de gebruiker toegang tot het internet, alle stadsdiensten en stadsplannen.

Volgens Intersection zal er rond elke Link kiosk perfecte Wi-Fi ontvangst zijn, tot op 50 of 100 meter, afhangende van de lokatie. Het bedrijf zegt dat er al plaatsen gesignaleerd zijn waar mensen gezellig rond de kiosken gaan zitten, sommige in zelf-meegebrachte vouwstoeltjes.

Een 'kerkhof' van publieke telefoons onder de West side highway (foto: Dave Bledsoe).

Een ‘kerkhof’ van publieke telefoons onder de West side highway (foto: Dave Bledsoe).

Entry filed under: VS. Tags: , .

Nieuw New Yorks museum focust op onafgewerkte kunst PRE-HISTORIE VAN CHAUVET: OUDER DAN GEDACHT

1 reactie Add your own

  • 1. jefc  |  april 3, 2016 om 3:29 pm

    In mijn prille jeugd gingen wij gezellig rond de kiosk zitten als de fanfare ‘Moed en Volharding’ (1ste prijs in Bolzano) een concert gaf. Is dat nu een grote verandering, of niet?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categorieën

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Doe mee met 1.433 andere volgers


%d bloggers liken dit: