HET VERSCHIL TUSSEN CORRUPTIE EN PERCEPTIE

August 11, 2016 at 12:38 pm 12 comments

Daniël Termont

Daniël Termont

 

door Jef Coeck

De Gentse burgemeester Daniël Termont komt niet uit een socialistisch nest, wat niet betekent dat hij geen socialist kan zijn. Vanaf zijn 14de is hij bij de ‘roden’ ingetrokken, jongerenbeweging, mutualiteit, buurthuis De Vuist, dan voorzitter SP-afdeling Mariakerke. Gemeenteraadslid, Bond Moyson. En in 1995 volstijds schepen in Gent, voor haven en economie. Sinds 2007 burgemeester en mandataris in meerdere energiebedrijven. En, niet vergeten, bestuurslid van de ‘Buffalo’s’ (voetbalclub AA Gent).

In 2012 voerde hij – tegen de zin van zijn partijbestuurders – een kartellijst SP.A-Groen aan en behaalde de absolute meerderheid met meer dan 44.000 stemmen, een Gents record. In 2014 werd hij verkozen tot tweede van de drie beste burgemeesters ter wereld. Hoe dat berekend wordt is mij een raadsel, feit is dat zijn populariteit steeds groeiend was en dat hij van het middeleeuwse Gent een moderne stad wist te maken, zonder veel vernietiging van erfgoed. Geen kleine prestatie voor een man die begon als ‘burgemeester van de Gentse feesten’ en wiens aanvankelijke reputatie gebaseerd was op populisme. Dat laatste blijkt dus niet te kloppen, Hij is niet enkel in perceptie populair, hij heeft gemeenschapsdaden verricht waar voorgangers niet aan toe kwamen. Gent is nu een moderne, levendige stad, die toch haar verleden in ere houdt.

Voor het op een hagiografie gaat lijken, komen we tot de essentie van dit verhaal. Het faillissement van een relatief kleine bank, Optima genaamd, heft de allure van een’affaire’ gekregen. Er zou gesjoemeld zijn, met handen in kassa’s gegraaid, tot het faillissement onafwendbaar leek. De BBI (Bijzondere Belastinginspectie) heeft opdracht gekregen alles tot op het bot uit te spitten. In het parlement is een onderzoekscommissie opgericht. De Gentse oppositie, in de

Bracke

Bracke

persoon van voormalig journalist Siegfried Bracke ijvert om Termont weg te krijgen, zodat hijzelf burgemeester kan worden. Zover is het nog lang niet. Termont was half en half bevriend met de eigenaar van de bank, Jeroen Piqueur, tot voor kort een man achter de schermen, een van de 1% rijken die zich ongenaakbaar wanen. Er bestaan foto’s van de twee, die samen het glas heffen. Dat is niet verboden. Evenmin is het een vergrijp dit te doen op een boot – die niet eens het dure luxe-yacht van Piqueur bleek te zijn. Er zijn ook geen aanwijzingen van omkoping of wat dies zij, in het voordeel van Termont.

  Jeroen Piqueur


Jeroen Piqueur

Het merkwaardige is dat burgemeester Termont zich openlijk excuseert omdat zijn naam genoemd was in de affaire. De wijze ouderling van de partij, Louis Tobback, verwoordt het zo: ‘Daniël heeft dat heel ongelukkig aangepakt. Hij heeft zich willen verontschuldigen voor iets wat hij niet heeft gedaan. Het roemruchte ‘et alors’ van François Mitterand (zijn reactie op berichten dat hij een buitenechtelijk kind had/red.)was hier op zijn plaats geweest.’ En nog: ‘Of je met iemand als Piqueur omgaat moet je zelf weten. Ik heb de indruk dat ik hem al op een kilometer afstand kan ruiken.’

Crombez

Crombez

Er bestaan ook foto’s van SP.A-voorzitter John Crombez met bankier Piqueur. Behalve die foto’s – niet verboden – kan in deze context geen enkel bezwarend feit tegen Crombez worden ingebracht. Zo’n foto is helemaal geen smoking gun, hooguit wat fletse rook. Dat is voor de ‘sociale’ media voldoende om het populaire spreekwoord boven te halen: waar rook is, is vuur.

Tijdens een emotionele gemeenteraadszitting eiste alleen het Vlaams Belang het ontslag van Termont. Zelfs de N-VA deed dat niet. De burgemeester smeekte de oppositie officieel klacht in te dienen. ‘Dan kan ik tenminste voor de rechtbank bewijzen dat ik niets misdaan heb.’
En nog: ‘Ik zeg u met de hand op het hart dat ik nooit aan foefelarij heb deelgenomen. Netwerken is onze kracht in de stad. Als Gent niet meer mag spreken met ondernemers, zal Gent niet de ontwikkeling kennen die het de afgelopen twintig jaar kende.’

Overeengekomen werd om binnen de gemeenteraad een openbare onderzoekscommissie ad-hoc op te richten. De eerste bijeenkomst moet plaats hebben nog voor de  Gentse Feesten – (15-24 juli). Of het allemaal zo feestelijk zal worden als door sommigen wordt gehoopt, is twijfelachtig. Het feestgedruis is nu al lang voorbij, maar waar niets van wordt vernomen is de onderzoekscommissie.

Luc Van den Bossche

Luc Van den Bossche

Er zijn nog een paar andere ‘big shots’ in the running. Met name: voormalig (?) SP.a-lid Luc Van den Bossche en Open VLD’er Geert Versnick. En natuurlijk bankier Piqueur zelve.
Opvallend is de fin-de-carrière van voormalig socialistisch icoon en minister Luc Van den Bossche, ex-CEO van BIAC (de maatschappij die de luchthaven van Zaventem uitbaat) en sinds begin 2015 voorzitter van de raad van bestuur van de Optima-vastgoedafdeling. Van den Bossche wist al lang dat de nu in faling verklaarde Optima-bank in slechte papieren zat, maar stapte pas voor een paar weken op omwille van de rijkelijke ontslagvergoeding. Hij wordt daarmee hét icoon van het Vlaamse kaviaarsocialisme, gekenmerkt door een niets ontziende honger naar macht, status en materieel gewin. Het gezicht en de lichaamstaal spreken boekdelen. Maar men moet dit historisch terugkoppelen: het nihilisme van dit soort figuren komt voort uit een complete verloochening van idealen, die zijn wortels al heeft in het hedonisme (‘vrijheid-blijheid’) van de mei 68-generatie en het gekoesterde waanidee dat je de revolutie voorbereidt door je zakken te vullen.

Versnick

Versnick

Geert Versnick, een gerateerd liberaal politicus,thans provincieraadslid, maakt zich voor de partij verdienstelijk door de vuile klussen op te knappen. Twee maanden voor Optima Bank kapseisde, ging topman Piqueur nog bij de provincie Oost-Vlaanderen hengelen naar 10 miljoen euro. Aan tafel zat ook liberaal Geert Versnick, gedeputeerde én… bestuurder bij Optima Group. “Dit krijg je niet uitgelegd”, klinkt het zelfs binnen Open Vld. Dit wordt dus ook een fin-de-carrière. Of erger.

Intussen vernemen we dat niet enkel Optima Bank zich kapot gesjoemeld heeft, maar ook de moederholding Optima Group lijkt een vogel voor de kat. Haar boekjaar vertoont een verlies van 30,5 miljoen euro. En volgens de revisor Ernst & Young is de put nog veel dieper, zij hebben de jaarrekening vlakweg afgekeurd. Hoofdoorzaak is natuurlijk het faillissement van Optima Bank, waarvan de Group voor 98 procent aandeelhouder is.
Grote baas, tot voor kort nog een grote onbekende Piqueur, zou wel ’s achter de tralies kunnen verdwijnen.

Ben benieuwd na welke Gentse Feesten de onderzoekscommissie klaar zal zijn met haar werk. Intussen krijgen de verdachten ruimschoots de tijd om met middelen die zij alleen kennen een nieuwe ‘onschuld’ op te bouwen, in alle betekenissen van het woord.

OP 7

Entry filed under: België, Ekonomie, Media, Politiek Belgie. Tags: , , , , , , , , .

TOPCONFERENTIE WEG MET DE ANTI-BURKINI FASCISTEN

12 Comments Add your own

 • 1. JJ Vastiau  |  August 12, 2016 at 7:25 am

  Over Luc Vanden Bossche schrijhft de auteur: ” Het gezicht en de lichaamstaal spreken boekdelen”.

  Dit is nietszegggend. Op het ujiterlkijk afgaan om iemand te beoordelen is bewezen nonsens.

  Is Van de Lnaotte met zijn boxersgezicht dan een boef, en de mooie Freja dan een idool?

  Zijn er in het geval van Luc Vanden Bossche dan niet voldoende feiten aan te halen?

  Ik verkies artikel met feiten over artikels met insinuaties.

  Reply
  • 2. jefc  |  August 12, 2016 at 8:36 am

   Als het daarbij gebleven was, zou u gelijk gehad hebben. Maar ik raad u aan de hele paragraaf te lezen, liefst het hele stuk zelfs.

   Reply
   • 3. JJ Vastiau  |  August 12, 2016 at 10:14 am

    Voor zover het er toe doet, ja, ik heb gans de paragraaf en gans het artikel gelezen en ervan genoten.

    Spijtig daarom van die domme zin over gezicht en lichaamstaal.

 • 4. Lode Buysaert  |  August 12, 2016 at 10:23 am

  Een van de drie rekeltjes kan waarschijnliik ook Barbertje genoemd worden. Hij zal hangen. Prima stuk, nog van dat !

  Reply
 • 5. jefc  |  August 12, 2016 at 11:28 am

  tav Vastiau
  U geniet dus van domme dingen die er weinig toe doen? Moet ik dit nu als een compliment zien?

  Reply
  • 6. Jj Vastiau  |  August 12, 2016 at 12:17 pm

   Neen, de domme zin ontsiert het overigens fijne stuk.

   Reply
   • 7. jefc  |  August 12, 2016 at 1:14 pm

    Goh ja, zo had ik het nog niet bekeken. U hebt gelijk, ik zat op een verkeerd spoor. Ik corrigeer mezelf: ‘Het gezicht en de lichaamstaal van Luc VdB zijn totaal nietszeggend.’

   • 8. JJ Vastiau  |  August 12, 2016 at 2:03 pm

    Een oude, wijze vriend van mijn vader placht zeerr lang geleden te zeggen: “In dit soort discuties zwijgt de slimste het eerst. Ik zwijg.”

 • 9. jefc  |  August 12, 2016 at 2:15 pm

  Beter laat dan nooit, sprak een andere oude wijze vriend.

  Reply
 • 10. krismerckx  |  August 20, 2016 at 8:20 pm

  Hey Jef ,
  Je schrijft over Luc VDB: “het nihilisme van dit soort figuren komt voort uit een complete verloochening van idealen, die zijn wortels al heeft in het hedonisme (‘vrijheid-blijheid’) van de mei 68-generatie en het gekoesterde waanidee dat je de revolutie voorbereidt door je zakken te vullen”.
  Ik zat in de kern van de mei 68’ers. Mag ik je opmerken dat wat je hier over de ideologie van’de’ generatie schrijft voor hen niet klopt. Mogelijks wel voor een franje dat zich op een blauwe maandag ook mei 68’er heeft verklaard.
  Mvg, Kris Merckx

  Reply
  • 11. jefc  |  August 21, 2016 at 9:31 am

   Je hebt gelijk, Kris. Journalisten hebben een onweerstaanbare drang om te veralgemeniseren. Ook als ze zich voornemen het niet meer te doen, trappen ze nog in die valkuil. Overigens, er staan nogal wat namen in het stuk. De jouwe ontbreekt. Dat kan alleen maar betekenen dat je ook na ’68 niet gezwicht bent voor bezit en status. Je hebt in mijn ogen je idealen niet verloochend.
   Groeten,
   Jef Coeck

   Reply
 • 12. Johan Depoortere  |  August 29, 2016 at 9:11 am

  Wat in de media over de Optima-affaire nauwelijks aan bod is gekomen is de Antwerpse link. Hoe namelijk Bart De Wever en de NVA samen met het Luikse, door de PS gedomineerde pensioenfods Ogeo in het Optimakluwen verweven zitten en dat via de in Antwerpen erg actieve Land Invest Group.
  Een uittreksel uit de voortreffelijke reeks die Apache.be aan het dossier heeft gewijd:

  Land Invest Group is het bedrijf van de niet onbesproken Nederlanders Marc en Paul Schaling. Stille vennoot is Erik Van der Paal, de zoon van wijlen Rudi Van der Paal, ‘moneyman‘ en mede-stichter van de Volksunie, en later ook belangrijk financier van Vlaams Blok/Vlaams Belang en N-VA.

  Het geld waar Land Invest Group haar projecten mee financiert, komt van het door de (Luikse) PS gedomineerde pensioenfonds Ogeo Fund. Belangrijkste spelers daar zijn PS’ers Alain Mathot en Stéphane Moreau. Tegen allebei lopen gerechtelijke onderzoeken naar fraude. Enkele maanden terug vroeg de Luikse procureur-generaal om de parlementaire onschendbaarheid van Mathot op te heffen. De Kamer stemde tegen. De PS’er kreeg daarbij de opmerkelijke steun van gezworen politieke vijand N-VA.

  In de raad van bestuur van Land Invest Group zitten naast de Schalings en vertegenwoordigers van Ogeo Fund nog twee opmerkelijke figuren: Geert Versnick en Luc Van den Bossche. Zij combineerden allebei belangrijke mandaten bij Optima met hun bestuurszitje bij Land Invest Group.
  Jarenlang liep dat prima, getuige de Antwerpse projecten waar Optima en Land Invest samenwerkten: Ogeo Fund zorgde voor het geld, Land Invest voor de projecten en Optima Global Estate voor de verkoop. De winsten waren op alle niveaus voor alle spelers vooraf gegarandeerd.

  Een van de projecten die op die manier in de steigers werd gezet, is de verkoop (en verbouwing) van het oude Renaultgebouw aan de Tunnelplaats in Antwerpen. Apache onthulde eerder hoe dat gebouw in het najaar van 2012, kort na de gemeenteraadsverkiezingen, twee keer op dezelfde dag werd verkocht. Eerst aan een vennootschap van Maurice De Velder en vervolgens, met een gigantische winst van ruim drie miljoen euro, aan Land Invest Group.

  Vooral de vraag waarom Land Invest direct en indirect via dochterondernemingen en bestuurders voor meer dan 10 miljoen euro kredieten bij Optima Bank heeft openstaan, intrigeert
  Die laatste kreeg uiteindelijk, tegen alle denkbare adviezen en regelgeving in, van de stad Antwerpen een bouwvergunning voor hoogbouw. Dat de (toenmalige) kabinetschef van Bart De Wever voor zijn aantreden op het kabinet van de N-VA-burgemeester een aantal directiefuncties bekleedde binnen dochtervennootschappen van Land Invest en aan de vooravond van de stemming over de omstreden bouwvergunning aan de Tunnelplaats snel als kabinetschef aan de kant werd geschoven, roept vragen op. Niet in het minst omdat Erik Van der Paal, goed bevriend met Bart De Wever en zoon van de belangrijkste financier in Vlaams-nationalistische kringen, stille vennoot binnen Land Invest is.

  Lees meer: https://www.apache.be/2016/08/24/de-wever-boys-hebben-lot-optima-in-handen/ © Apache

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,701 other followers


%d bloggers like this: