Derk Jan en The Donald

September 20, 2016 at 9:28 am 11 comments

4134_detail

Derk Jan Epping in Terzake

In “De Afspraak” liet “Amerikakenner” Derk-Jan Eppink gisteravond zijn licht schijnen over de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Eppink stak daarbij zijn sympathie voor Donald Trump niet onder stoelen of banken en verklaarde zelfverzekerd dat Trump zo een 60% kans heeft om president te worden. Eppink is niet de enige die Trump al in het Witte Huis ziet. Filmmaker Michael More, die je moeilijk van sympathie voor de vastgoedtycoon kunt verdenken, schreef eerder al hetzelfde. En er zijn tenslotte de peilingen die inderdaad meer en meer in de richting gaan van een mogelijke overwinning voor Trump. Dat Trump een gevaar is voor de democratie en de wereldvrede, daar ligt Eppink evenwel niet wakker van. Het Amerikaanse systeem zit immers vol “checks and balances,” aldus Eppink, en de onberekenbare Trump zal ongetwijfeld in toom worden gehouden door het Congres, zijn adviseurs en de buitenlandse bondgenoten.

Zou het? Trump is tot dusver volkomen immuun gebleken voor de pogingen van zijn entourage die hem probeerde “presidentieel” te laten overkomen door de rem te zetten op zijn wilde taalgebruik, zijn ongebreideld narcisme en zijn flagrante leugens. De campagneleider die de kandidaat probeerde in het gareel te krijgen moest zelf de aftocht blazen en hij werd vervangen door een extreem-rechtse hardliner die te situeren valt in de hoek van de racistische en antisemitische, homofobe en islamofobe franje van de Republikeinse partij. Hoe zou de man die in zijn campagne alle regels van politiek fatsoen en elementaire waarheidsgetrouwheid aan zijn laars lapt dan in te tomen zijn als hij, met een mandaat van het volk, de beschikking heeft over alle instrumenten van de macht?donald-trump

Het is goed daarbij te bedenken dat de heer Eppink verre van een onbevooroordeelde laat staan objectieve waarnemer integendeel een rechts-populistische politieke militant is. Eppink zat van 2009 tot 2014 in het Europees parlement als megafoon voor Jean-Marie Dedecker, de brulboei uit Oostende. Nu is hij “senior fellow” bij het London Policy Center, een rechtse denktank in New York. Zelf omschrijft Eppink zijn werkgever als “een denktank die Republikeinse presidentskandidaten van advies voorziet op buitenlands beleid en defensie.” Tot zover deze onbevooroordeelde “Amerikakenner.”

Ook bij de verkiezingen van 2012, toen de Republikein Mitt Romney het opnam tegen de zittende president Obama mocht Eppink in een eindeloze reeks actualiteitsmagazines opdraven als “Amerikakenner.” In “Reyers Laat” liet de waarnemer-politicus zich helemaal gaan in zijn sympathie voor de Republikeinse kandidaat. Op een moment dat een groot deel van de stemmen al geteld was en de overwinning van Obama overduidelijk stelde Eppink dat Romney het zou halen met 315 kiesmannen tegenover 223 voor Obama. “Het wordt niet helemaal een triomftocht, maar veel zal het niet schelen,” waren de woorden van de expert die zijn wensdromen al te nadrukkelijk voor werkelijkheid had genomen. Van dat soort “analisten” verlos ons Heer!

Johan Depoortere

Entry filed under: België, verkiezingen VS, VS. Tags: , , , , .

NON JEF T’ES PAS TOUT SEUL EEN OUDE KONGOHYMNE

11 Comments Add your own

 • 1. Jacqueline goossens  |  September 20, 2016 at 11:16 am

  Right on Johan.

  Reply
 • 2. Henk Coopman  |  September 20, 2016 at 3:46 pm

  U bedoelt ook Michael More?
  Akkoord, recent stond bijv. DWM vol analyses die Sanders in het Witte Huis zagen. Daar zijn we dan ook van af (van die analyses, bedoel ik).
  Maar een andere zaak is of u hierboven suggereert dat met Trump “eindelijk” (na de ontelbare foutieve analyses) de nieuwe Hitler in aantocht is?

  Reply
 • 3. jefc  |  September 20, 2016 at 4:49 pm

  Welke idioot bij de openbare omroep durft Eppink nog een onbevooroordeeld ‘kenner’, ‘specialist’, ‘politiek ingewijde’ te noemen, als je zijn ‘analyses’ moet aanhoren? Er zijn toch voldoende landgenoten voorhanden die zonder kapsones en zelfverheerlijking kunnen praten en schrijven over dit onderwerp? Ze hoeven niet allemaal Hillary als heldin te hebben. En Trump als Beertje Colargol.

  Reply
 • 4. Henk Coopman  |  September 22, 2016 at 4:37 pm

  Ik werd blijkbaar “ontvriend”…

  Reply
  • 5. Johan Depoortere  |  September 22, 2016 at 5:38 pm

   Hoezo?

   Reply
   • 6. Johan Depoortere  |  September 23, 2016 at 7:13 am

    WordPress maakt er blijkbaar een gewoonte van om sommige reacties automatisch naar de prullenbak te verwijzen. Het ziet ernaar uit dat dat ook met uw reactie is gebeurd. Mijn excuses.JD

   • 7. Henk Coopman  |  September 24, 2016 at 7:36 am

    Neen, sorry, sorry!
    Ik werd toch niet “ontvriend”. Het duurde alleen wat lang voor mijn reactie verscheen.
    (Ik werd natuurlijk elders “ontvriend”.. en werd wellicht wat paranoïde.. Want verslaafd en paranoïde wordt men snel in de sociale media. – Vandaar wellicht het voortdurend gebruik van “verzachtende” emoticons. – Ik noem de sociale media een verdieping van de democratie, maar die heeft ook nadelen.)

 • 8. Raskin Brigitte  |  September 26, 2016 at 2:31 pm

  Trump is zelf een brulboei, en ik moet er niet aan denken dat hij president kán worden. Eppink, tja, eigenlijk ben ik niet geïnteresseerd in zijn mening. Maar: de Trump-kiezers, hoe kunnen ze met zoveel zijn? Wat is waar helemaal fout gelopen in deze aanloop naar de presidentsverkiezing?

  Reply
 • 10. Henk Coopman  |  November 10, 2016 at 8:33 am

  Wat nu gezongen na Trumps verkiezing? Je hebt wishfull thinking en journalistiek..?!

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,731 other followers


%d bloggers like this: