WIET ALS MEDICIJN

April 26, 2017 at 2:02 pm 1 comment

Hoeveel landgenoten zouden zonder fysieke pijnen het einde halen? Vast een minderheid. Niet dat we hier leven in de Hel van Dante maar ook niet in de Zevende Hemel.
Rondom pijnstillers hangt een gordijn van taboes. Want je kunt er verslaafd aan geraken. Wat maakt dat uit als je de 70 voorbij bent? Het is de catch-22 voor doktoren: ze moeten hun patiënten, luidens de eed van Hippocrates, in leven houden – al of niet met pijnen. Maar aan die pijnen dreigen ze nu juist vaak te sterven.

Er is ook een pseudo-religieuze rem: katholiek opgevoede Vlamingen moeten hun ‘zeer’ zien als een offertje om de eeuwige zaligheid te verdienen. Wat al mistoestanden gaan hiermee gepaard. Een 85-jarige dame krijgt van haar huisarts geen slaapmiddel, ‘want dat zou verslavend kunnen werken’. Resultaat: het mens ligt hele nachten wakker, wat niet enkel fysiek maar ook psychisch ongezond is. Als ze binnenkort uitgeput ten gronde gaat, heeft de huisarts dan geen stille moord op zijn geweten?

Een omstreden punt is,  dat voor veel pijnen en aandoeningen een eenvoudig middel bestaat: marihuana. Medische wiet, de plant waaruit roes- en verslavende elementen verwijderd zijn. Toch mag het bij ons niet (wel in heel wat andere landen) worden aangemaakt, verkocht, gebruikt en door dokters voorgeschreven. Laat staan terugbetaald door de ziekenfondsen. Patiënten moeten lijden, ze mogen blij zijn dat ze nog leven. In pijn, dus.

Dr. David Casarett (US)

In het raam van de TED Talks (Technology, Entertainment, Design) werd onlangs een lezing gehouden door de Amerikaanse dokter David Casarett. Hij heeft uitgebreid onderzoek verricht naar de effecten van marihuana als medisch middel. Zijn bevindingen zijn hoopgevend voor al wie chronisch lijdt aan artritis, artrose, misselijkheid, constipatie, vermoeidheid  en andere slopende ongemakken.

De onderzoeker geeft toe dat er niet enkel voordelen maar ook enkele beperkte nadelen aan verbonden zijn. Bij overdosis bv. Bij ondervraging van een groot aantal patiënten bleek dat de voordelen ruimschoots opwegen tegen de nadelen. Onvervangbaar is het feit dat de patiënt controle krijgt over zijn eigen ziekten. Dosis, frequentie, tijdstip van inname wordt door de pijnlijder zelf bepaald. Er komt geen dokter aan te pas, behalve om het voor te schrijven.

En de raad van Casarett aan zijn collega-artsen is, dat ze hun trots en pretentie opzij moeten zetten.

Hieronder volgt de volledige TED-lezing in beeld, ga via browser, google en soortgelijken (niet vergeten het geluid van uw PC aan te zetten) en klik op
David Casarett: A doctor’s case for medical marijuana | TED TALK | TED…

De uitgeschreven tekst: https://www.ted.com/talks/david_casarett_a_doctor_s_case_for_medical_marijuana/transcript?language=en

 

Gie van den Berghe

Deze ethicus, historicus en publicist, had al uitvoerig gezocht naar een afdoende pijnstiller. Hij kwam na een jaar speuren uit bij Casaretts onderzoek. En het hielp.
VDB heeft zijn bevindingen niet enkel naar vrienden en kennissen gestuurd maar ook naar de nationale Orde der Geneesheren, gericht aan alle artsen.
Voor zover bekend zijn er nog geen reacties van die kant.

(eindredactie: jef coeck)

Entry filed under: België, Samenleving, wetenschap. Tags: , , .

EEN MEISJE ZONDER VREES DE ONZICHTBAREN

1 Comment Add your own

 • 1. Gie van den Berghe  |  April 26, 2017 at 4:21 pm

  In België kan je sinds vorig jaar als je aan een bepaalde vorm van multiple sclerose lijdt op voorschrift van een neuroloog en alleen in een ziekenhuisapotheek medicinale cannabis aanschaffen. Alleen dan.

  Interessant is evenwel dat iedere Belgisch arts een voorschrift voor medicinale cannabis mag schrijven. Daarmee kun je al patiënt blijkbaar in een Nederlandse apotheek terecht (ik moet de proef op de som nog nemen). Word je bij je noodgedwongen terugkeer naar het vaderland (en de moedertaal) aan de grens gecontroleerd (‘gepakt’) dan wordt je medicinale cannabis, hoe weinig of hoeveel ook, in beslag genomen en word je beboet.

  In Vlaanderen kun je je als patiënt registreren bij de vereniging MedCan (gelijknamige website). Na een medisch intake-gesprek, met inzage van je volledig medisch dossier, ‘mag’ je lid worden, 10 euro per maand betalen en dan neemt die vereniging jouw juridische verdediging op. Wat dat precies inhoudt is me nog niet helemaal duidelijk.

  Voor dat intake-gesprek moet je tot nog toe helemaal naar Nossegem en nadien moet een ‘medische raad’ je lidmaatschap goed keuren. Als je huisarts zich bij MedCan registreert die arts het intake-gesprek doen.

  Helaas werkt momenteel het deel van de MedCan website waar huisartsen zich kunnen registreren niet. Ze gingen er iets aan doen, maar wanneer dat gebeuren zal blijft onduidelijk.

  Op de hierboven beschreven potsierlijke wijze kan een mens die bijna crepeert van de pijn vermoedelijk toch aan medicinale cannabis geraken en vermoedelijk door de klassieke geneeskunde en de farmaceutische industrie opgeworpen obstakels voor deze vorm van pijnbestrijding omzeilen. Blijkbaar kennen weinig artsen en nog minder patiënten deze omweg, ook als de aan de lopende band werkende pijnklinieken in bepaalde gevallen geen raad meer weten.

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Categories

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 1,701 other followers


%d bloggers like this: