Salon van Sisyphus

“De strijd zelf naar hoger op is genoeg om het hart van een mens te vullen. Je moet je verbeelden dat Sisyphus gelukkig is.” Albert Camus

DE KERN

Email ons: tomronse@yahoo.com

Het salon van Sisyphus staat open voor nieuwe medewerkers. Tot hier toe werd het open gehouden door:

tommeke-20083

Tom Ronse is journalist en kunstenaar. Hij maakte zijn eerste reportage in Noord-Ierland  in 197I voor het dagblad Vooruit.  Streek in 1980 neer in New York, samen met Jacqueline Goossens. Schreef van daar uit voor De Morgen, Het Vrije Volk, Vrij Nederland, De Groene Amsterdammer, Humo, Knack en andere bladen. Meestal over de Amerikaanse politiek maar ook over economie en cultuur. Hij schreef een portret van de VS (“Rambo op lemen voeten”,Kritak 1992) en, samen met J Goossens,  een gids over New York ( New York 360 graden, Lannoo 2016). Maakt nieuwe  kunst (zie HIER) en werkt aan een nieuw boek.

 

Jef Coeck , medestichter van het salon, is op  9 april 2018 overleden. Lees HIER een terugblik op zijn leven. Hij was journalist sedert 1965. Hij was redacteur van de BRT-radionieuwsdienst, politiek redacteur van De Morgen, boekenrecensent van De Tijd en freelancer voor diverse media waaronder Vrij Nederland, VARA, Humo, Knack en IPS. Hij schreef ‘Mijn voornaam is Professor/De Ghijsbrechtdialogen’ , ‘Nieuwsspraak en een beknopte geschiedenis van het ‘Socialisme’ (Uitgeverij Luster, 2010). Hij werkte aan een biografie van Maurits Coppieters die hij helaas niet kon voltooien.

Johan Depoortere begon als BRT/VRT-journalist in 1971 en is sinds eind 2009 een actieve gepensioneerde. Maakte reportages in binnen- en buitenland met vooral belangstelling voor het Midden-Oosten en Noord- en Zuid Amerika. Was correspondent in Moskou tijdens de woelige Jeltsinjaren (95-2000), daarna in Washington waar hij de tweede ambstermijn van George W Bush zag wegdeemsteren in economische crisis en de waanzinnige oorlogen in Irak en Afghanistan.
Verblijft sinds november 2009 afwisselend in België en op zijn zeiljacht  “Eventually”.

Ons redactiekantoor

11 thoughts on “DE KERN

 1. Ik volgde (op 12.12.2009) op Klara een uitzending van W. Trio over het islamdebat. Sami Zemni en Herman De Dijn gaven hun visie op resp. de islam en de helleens-christelijke godsdienst (helleens of Joods?) en de ‘spanningen’ daaromtrent in onze samenleving.
  Via Google ontdekte ik onmiddellijk daarna ‘Sisyphus’ en de link
  “HET ISLAMDEBAT continued”. Sisyphus lijkt me een forum waar ik ik bij aan kan sluiten. Het trekt me aan.
  Ik woon in Borgerhout en ben zeer geïnteresseerd in en begaan met de problematiek van de allochtonen. Nog vermelden dat ik me een ‘christen’ voel, een ‘vrijgelovige’, – het woord katholiek krijg ik nauwelijks nog over de lippen. Ik heb me van lieverlede gedistantieerd van de wijze waarop de huidige officiële kerk aan het christelijk geloof vorm geeft. De waarden en de etiek van het christendom lijken me de essentie, en die richten (bij benadering) mijn doen en laten. Mijn grote vraag blijft: WAAR IS DE MENS IN HET UNIVERSUM?
  Met vriendelijke groet,
  H.M.

  1. visie op resp. de islam en de helleens-christelijke godsdienst (helleens of Joods?) en de ‘spanningen’ daaromtrent in onze samenleving.islamdebat.etc….
   Ik ben een Belgische, Vlaams geborene van goede huize die er voor gekozen heeft om Belgique te verlaten.Zelf woonachtig in Amsterdam zuid dus vnl buren van joodse afkomst,zoon hoger opgeleid dus klasgenoten van elk allooi,: multiculturele samenleving en ja ook afghaanse asielzoekerszoon.,Geen klachten hier, goede communicatie!!! wij hebben Abdelkader Benali,Fatima,eenregering, freedom ofspeech,zolang alsik hier leef. Stop zeuren en word volwassen voor onze kinderen, trek jullie zwarte zeurkousen uit en zorg voor nieuwe generatie kids. Darwins law.DE VERZUILING IS ZO JAREN 60.

 2. Verrast je hier te ontmoeten!
  De officiële kerk heeft haar kerntaak uit het oog verloren. Gek dat ik de meest aansprekende commentaren over haar funderende teksten lees bij ongelovigen, o.a.. Julia Kristeva, A. ,Comte-Sponville, A.Badiou. Vrij gelovige! Ik heb schrik van zij die een halsband dragen.

  1. Hoezo, de officiële kerk heeft haar kerntaak verloren? De afgelopen 50 jaar nog eens in een kerk geweest? Welnu, ik wel, ik ben gaan controleren hoe het daar zat met dat ‘antisemitisme’ waar Dirk Verhofstadt zo hoog over van de toren blaast. Wat ik gezien heb, is dat er iedere zondag wordt opgeroepen tot een beter wederzijds begrip, en er teksten worden voorgelezen, die aspecten van het beter met mekaar omgaan uitdiepen. Is dat de beknotting van uw ‘vrijheid’? Aan welke kerntaak had u dan gedacht? De grootschalige kwaadsprekerij en mythevorming van de media misschien?

 3. Schitterend initiatief, dit Salon van Sisyphus – en een mooie vergelijking (maar in zeker mate ook een “pijnlijke”).

  Er zitten alleszins pareltjes van artikels bij en ik kijk nu reeds uit naar nieuwe artikels. Dit is de noodzakelijk duiding die ik vaak mis in de dagdagelijkse (nieuws-)uitzendingen.

 4. OJA ENNE BESTE KIJKBUISKINDEREN,
  HET IS NIET WAT WIJ WILLEN MAAR CREATION OF A BETTER WORLD VOOR ONZE NAZATEN. LlIVING IN PEACE TOGETHER.
  stelletje egoisten, ipv uw eigen portemonnaie te willen blijven vullen
  ga eens lang termijn denken en zorg voor de nieuwe generatie.
  met al uw geld krijgt u alleen maar een groter/duurder graf waar niemand naar omkijkt.Denk daar maar over na. Gegroet

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: